screenshot
PRIHVATIO KAZNU

NESLAVAN KRAJ ZA UFC-OVOG PRVAKA! TJ DILLASHAW SUSPENDIRAN NA DVIJE GODINE U pitanju je jedan od najtežih doping prekršaja i opasnoj supstanci

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. travanj 2019. 11:01

Bivši UFC-ov prvak bantam kategorije, TJ Dillashaw, prihvatio je dvogodišnju suspenziju povodom pada na doping testu. Time na neslavan način završava njegov drugi šampionski staž, prenosi Fight site.

Prije nešto više od dva tjedna, TJ Dillashaw otkrio je javnosti kako je pao na doping testu. Tim putem se odrekao UFC titule, no još uvijek se nije znalo apsolutno ništa o tome na što je pao, kao niti o tome kada je uzet uzorak koji mu je bio pozitivan. Danas je izašao pred USADA-u te su poznate i te informacije. TJ Dillashaw suspendiran je na dvije godine. Tu kaznu je bez prigovora prihvatio.

Ono što je ovim putem najvažnije je to da je uzorak uzet 18. siječnja, odnosno samo dan prije njegove borbe protiv Henrya Cejuda. To znači kako je isti za rezultate saznao već u veljači, no nikome nije govorio.

Prema tome, pretpostavlja se kako je javnosti za svoju grešku odlučio sam priznati kada je već znao da ne postoje nikakve šanse da se obrani. Jasno je i to kako bi mu bio oduzet pojas muha kategorije, da je kojim slučajem uspio savladati Henryja Cejuda. Suspenzija je retroaktivna na taj datum, što bi značilo da se u kavez može vratiti 18. siječnja 2021. godine. Kako god se vratio, sigurno smo da neće doživjeti lijep doček od strane fanova.

Nov 4, 2017; New York, NY, USA;  T.J. Dillashaw (blue gloves) yells at Cody Garbrandt (red gloves) during UFC 217 at Madison Square Garden. Mandatory Credit: Noah K. Murray-USA TODAY Sports - 10392777
USA TODAY Sports / REUTERS

Što se tiče supstance na koju je Dillashaw pao, radi se o kombinaciji erythropoietina (rHuEPO) poznatom kao EPO. U pitanju je jedan od najtežih doping prekršaja. EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca. Djeluje tako da stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time raste mogućnost prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, u prvom planu mišića. Dolaskom više kisika, mišićima se povećava radna sposobnost. Ukratko, EPO povećava izdržljivost. U povijesti je bio jako popularan među biciklistima, iako je dokazano kako je korištenje EPO-a krajem prošlog stoljeća uzrokovalo smrt čak njih 18.

EPO se u organizam unosi putem injektiranja direktno u krv, što dokazuje kako je Dillashaw itekako bio svjestan toga što uzima. Tako da nas ne treba čuditi što je, iako mu je ovo prvi prekršaj u karijeri, dobio tako veliku kaznu.

Linker
19. travanj 2024 12:57