SN
(NE)RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

OVO SU NAJBOLJE PLAĆENI SPORTAŠI SVIJETA Jedan meč srušio je svjetsku konkurenciju, nastavljena 'borba' Messija i Ronalda, a evo gdje su Hrvati!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. kolovoz 2018. 10:55

Floyd Mayweather je najplaćeniji svjetski sportaš prema uglednom magazinu Forbes, koji se ovom tematikom sustavno bavi od 1990. godine (najprije je počeo s listom deset najplaćenijih, pa pedeset, e da bi od 2012. godine stigao do Top 100), a u obzir se uzima period od godinu dana (1. lipnja 2017. – 1. lipnja 2018. godine). Umirovljeni 41-godišnji američki boksač na vrhu je četvrti put u posljednjih sedam godina, zaradio je čak 285 milijuna dolara, a većina otpada na jednu, jedinu borbu. Onu protiv Conora McGregora (Irac je na 4. mjestu, MMA borac je stao na 99 milijuna dolara).

U Top 100 je 11 sportova

Prošlogodišnji slavodobitnik Cristiano Ronaldo (108 milijuna) spuznuo je na 3. poziciju, a što je najgore po njega, pretekao ga je – nitko drugi – do najveći rival, Lionel Messi (111 milijuna). Argentinac je prednost nad Portugalcem stekao poboljšanjem ugovora u Barceloni, ono što Ronaldu nije uspjelo u Real Madridu, pa je ovoga ljeta u senzacionalnom transferu prešao u Juventus.

Screenshot / Instagram

U odnosu na prošlu godinu zarada prvih sto sportaša porasla je za čak 23 posto, ukupno je na 3,8 milijardi dolara, od čega 877 milijuna otpada na sponzorske ugovore. Ovakav abnormalan rast zasluga je prije svega povećanja „salary capa“ u NBA klubovima, probijanja plafona koje je dovelo do toga da je čak 40 košarkaša u Top 100. Košarkaše prate sportaši iz NFL-a (18), baseballa (14), nogometa (9), golfa (5), boksa i tenisa (4). Lako je zaključiti da se najveća lova generalno zarađuje u SAD-u, njihovi tradicionalno najgledaniji sportovi (košarka, američki nogomet, baseball) dominiraju, pa iako je u tim sportovima sve više internacionalaca, Amerikanaca je gotovo dvije trećine (66) u Top 100.

Jedanaest sportova je uspjelo pronaći mjesta u Top 100, sigurno ćete se iznenaditi da je među njima indijska zvijezda kriketa Virat Kohli i to sa 24 milijuna. On se nalazi pri dnu liste, koju zaključuje francuski košarkaš Nicolas Batum (22,9), kojega je Charlotte preplatio, ali može im se.

Bolna je istina da među sto najplaćenijih ove godine nema niti jedne sportašice. Kad pišemo sportašice, mislimo na tenisačice, jer su jedino one bile na listi. Niti jedan ekipni sport nije u stanju ponuditi takvu zaradu, a od individualnih tek je tenis dovoljno jak. Samo što su se u prošlosti pojavljivala tek tri imena.

(Ne)ravnopravnost spolova

Marija Šarapova je bila nedodirljiva punih 11 godina kao najplaćenija sportašica svijeta, do izbijanja afere s dopingom, što joj je odnijelo dobar dio sponzora. Nakon povratka njeni rezultati na terenu su također pali. Kineskinja Na Li se umirovila 2014. godine, pa se bogati azijski koncerni čuvaju za neku koja tek treba doći, a Serena Williams s 18 milijuna dolara je ostala kratka. Drugačije bi bilo da je mogla igrati, no trudnoća je ograničila Amerikanku. Koliko? S osam milijuna od turnirskih nagrada do samo 62.000 dolara. Ono „sa strane“ je bilo više nego dobro, izostao je rezultat iz razumljivih razloga. Potpuno je jasno da ravnopravnost među spolovima u sportu ne vrijedi i da neće tek tako zaživjeti. Više je razloga, ali za nabrajanje istih trebao bi još jedan tekst.

Top 10 sportašica

1. Serena Williams (tenis) - $ 18.1 milijuna

2. Caroline Wozniacki (tenis) - $ 13 milijuna

3. Sloane Stephens (tenis) - $ 11.2 milijuna

4. Garbine Muguruza (tenis) - $ 11 milijuna

5. Maria Sharapova (tenis) - $ 10.5 milijuna

6. Venus Williams (tenis) - $ 10.2 milijuna

7. PV Sindhu (badminton) - $ 8.5 milijuna

8. Simona Halep (tenis) - $ 7.7 milijuna

9. Danica Patrick (automobilizam) - $ 7.5 milijuna

10. Angelique Kerber (tenis) - $ 7 milijuna

Top 10 sportaša

1. Floyd Mayweather (boks) $ 285 milijuna

2. Lionel Messi (nogomet) $ 111 milijuna

3. Cristiano Ronaldo (nogomet) $ 108 milijuna

4. Conor McGregor (MMA) $ 99 milijuna

5. Neymar (nogomet) $ 90 milijuna

6. LeBron James (košarka) $ 85.5 milijuna

7. Roger Federer (tenis) $ 77.2 milijuna

8. Stephen Curry (košarka) $ 76.9 milijuna

9. Matt Ryan (američki nogomet) $ 67.3 milijuna

10. Matthew Stafford (američki nogomet) $ 59.5 mil.

Hrvati nisu ni blizu Top 100

Hrvatskih sportaša nema na ovoj listi, niti ih je ikada bilo i pitanje je hoće li ih ikada biti. Najjednostavniji je put u ovom trenutku preko NBA lige, gdje Bojan Bogdanović trenutno ima najbolji ugovor (11 milijuna) u Indiani, ali bez prihoda sa strane ne može u ozbiljnu konkurenciju. Može li netko od petorice mlađih (Dario Šarić, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Ante Žižić i Dragan Bender) s vremenom iskočiti, tek ćemo saznati. I naši najbolji nogometaši su daleko od Top 100, nitko od njih ne uprihođuje više od deset milijuna godišnje. Eventualno bi mogao Luka Modrić ukoliko mu Real Madrid poboljša ugovor na temelju vjernosti i činjenice da ga je Inter pod svaku cijenu htio dovesti u Milano ovoga ljeta. Ukupna zarada Marina Čilića od turnirskih nagrada kroz karijeru je 24 milijuna dolara, tako da ni on ne može konkurirati za Top 100 u kojemu su njegovi rivali Roger Federer (7), Rafael Nadal (20) i Novak Đoković (86).

Linker
20. travanj 2024 12:35