Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
JUDO

PORAZI HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA PRVOM DANU JUDO GRAND PRIXA U ZAGREBU Veliko iznenađenje na otvaranju, svjetski prvak izgubio nakon 34 pobjede u nizu

Piše: HinaObjavljeno: 27. srpanj 2018. 21:46

Prvog dana natjecanja na Judo Grand Prix Zagreb 2018 nastupilo je dvoje hrvatskih judoka, Tena Šikić u kategoriji do 57 kg i Bernard Azinović do 66 kg, a oboje su poraženi u prvom borbama natjecanja koje je započelo u zagrebačkoj Areni.

Azinović se u borbi protiv Nizozemca Van Hartena nije uspio snaći u borbi za gard, koju suci nisu prepoznali kao nedopuštenu od strane nizozemskog judoke, te je skupio tri kazne koje su ga izbacile u prvom kolu turnira.

"Azinović je pokušao, nije uspio riješiti situaciju i ušao je u ritam protivnika", rekao je trener Hrvoje Petranović.

Tena Šikić u prvom izlasku na tatami nije uspjela iznenaditi juniorsku svjetsku prvakinju Japanku Funakubo i tako razveseliti svoje navijače.

"Izazov borbe protiv neugodne Japanke bio je previše u ovom trenutku za Tenu, koja je ušla agresivno, ali nije uspjela nametnuti svoj ritam", prokomentirao je Petranović.

S crvenim natpisom na poleđini kimona nastupili su svjetski prvaci Shishime (do 52 kg), Takato (do 60 kg) i Abe (do 66 kg). Takato je pobijedio Čileanca Veru za samo 28 sekundi i bez umora prošao dalje. Do četvrtfinala je stigao i Abe gdje ga je iznenadio Mongolac Dovdon i za samo 42 sekunde slavio ipponom. Abeu je to bio prvi poraz nakon 34 uzastopne pobjede, uz nevjericu tribina i dobrog dijela japanske reprezentacije. Abe je do kraja dana stigao do bronce i to u finalnom bloku pobjedivši europskog prvaka Slovenca Gomboca.

Jutarnji program natjecanja tijekom vikenda započinje u 10 sati, a subotnji i nedjeljni finalni blokovi su od 17 sati. Svečano otvaranje natjecanja bit će u subotu, s početkom u 16.30 sati.

Na šestom izdanju Grand Prixa u Hrvatskoj nastupa sedam svjetskih prvaka i pet olimpijskih pobjednika. U toj iznimno snažnoj konkurenciji našlo se 16 hrvatskih predstavnika. Barbara Matić (do 70 kg) čeka bolju iz dvoboja Amerikanke Wright i Brazilke Oliveire. Karlu Prodan (do 78 kg) očekuje borbu protiv Britanke Powell, dok Lea Gobec u istoj kategoriji ide na prvu nositeljicu i aktualnu svjetsku prvakinju Brazilku Aguiar. Ivana Šutalo (preko 78 kg) ide na Mađaricu Szigetvari, a u slučaju pobjede protivnica će joj biti bivša europska prvakinja Francuskinja Sayit. Ivana Maranić će imati najveći izazov protiv prošlogodišnje zlatne i prve nositeljice Larise Cerić iz Bosne i Hercegovine. Zrinka Miočić će se boriti protiv Britanke Adlington, a Tina Radić protiv Njemice Buessow.

Hrvatski judoka Marin Franušić (do 73 kg), nakon osvojene bronce na Europskim sveučilišnim igrama u Portugalu, borit će se protiv Britanca Powella, dok Marko Drašković čeka borbu protiv Mađara Takacsa. U kategoriji do 81 kg nastupa Dominic Sumpor, koji u 1. kolu ide na Islanđanina Iuru. Do 90 kg nastupa Denis Beljić, a prolaz u 2. kolo će tražiti protiv Čeha Petre. Antonijo Garašić Ernješ se bori protiv bosansko-hercegovačkog reprezentativca Dedeića. Marko Kumrić (preko 100 kg) ide na bivšeg prvaka Azije, Iranca Mahjouba, dok Ivana Čovića čeka Ukrajinac Gordijenko, a u svom dijelu ždrijeba ima i mladu svjetsku zvijezdu, Austrijanca Hegyija.

Linker
24. travanj 2024 21:33