sn arhiva
ČISTO GLADIJATORSTVO

PROGOVORIO I DOKTOR KOJI JE GODINAMA 'ODRŽAVAO I POPRAVLJAO' CRO COPOVO TIJELO 'Način na koji je trenirao nakon povratka u ring teško je opisiv...'

'Da nešto odmah razjasnimo, kod većine sportaša govorili bismo o tijelu koje bi se moglo 'raspasti', no Filipović je nešto drugo, njegove tjelesne mogućnosti usprkos godina i svih ozljeda i dalje su fantastične'
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. siječanj 2017. 20:59

Već godinama je doktor Stjepko Bućan taj koji 'popravlja i održava' tijelo Mirka Filipovića. Vlasnik i voditelj poznate zagrebačke poliklinike Ligament godinama je u sportu, četiri je puta kao liječnik bio na olimpijskim igrama, cijeli je život u sportu i uz sportaše, tako da o tijelu sportaša zna gotovo sve što čovjek uopće može znati. Stoga je rečenica kojom je otvorio razgovor o Mirku Filipoviću vrlo znakovita.

"Način na koji je trenirao nakon povratka u ring teško je opisiv, rekao bih da je to bilo čisto gladijatorstvo. Godinama ga poznajem, uvijek je bio nevjerojatni radnik i profesionalac, ali sve je to otišlo na jednu teško pojmljivu razinu. Posebno jer Mirko ima 42 godine."

Brz oporavak

Međutim, takva količina treninga zasigurno mora uzeti i poneki danak?

"Tako je, tijelo s takvim treninzima trpi golema opterećenja, a najveću je cijenu platilo njegovo koljeno. Od tolikih napora samo je od sebe počelo naticati, puniti se vodom. Kako ni razgovor o operaciji nije dolazio u obzir, Mirko je taj problem rješavao 'vađenjem' vode iz koljena. Jednom, pa drugi put pa treći... Koliko je god trebalo. I nevjerojatno je što bi mu proces oporavka nakon tih ipak bolnih zahvata trajao samo jedan dan i već bi se vratio treninzima."

A u kakvom je stanju sada Mirkovo koljeno?

"Kada bi smanjio količinu treninga, možda mu operacija ne bi ni bila potrebna. Međutim, pitanje je želi li Mirko pristati na takav kompromis i što bi manja količina treninga donijela u mečevima. No, želi li nastaviti s istim intenzitetom, onda realno mora na operaciju. Generalno je njemu koljeno u solidnom stanju, ali s takvim opterećenjima stradala bi koljena i mnogo mlađim sportašima."

Kolika bi bila faza rehabilitacije nakon eventualne operacije koljena?

"Kod Mirka možda mjesec dana, eventualno tjedan-dva više, kod svih drugih mnogo dulje..."

Filipović ima 42 godine, ima i brojne ozljede iza sebe, u kakvom je stanju njegovo tijelo općenito?

"Da se ravnamo po američkim standardima, onda bi Mirko već odavno operirao koljeno, rame, leđa, kao i još neke 'sitnije detalje' na tijelu. Međutim, Mirku je operacija uvijek posljednji izbor, on će sve snage baciti na trening i rehabilitaciju. Recimo, tetive ramena bile su mu ozbiljno oštećene, ali on je to strpljivim i teškim radom te rehabilitacijom uspio dovesti u solidno stanje."

Odgovor će dati Mirko

Dakle, vi biste kao liječnik 'upalili zeleno' za Mirkov nastavak karijere?

"Da nešto odmah razjasnimo, kod većine sportaša govorili bismo o tijelu koje bi se moglo 'raspasti', no Filipović je nešto drugo, njegove tjelesne mogućnosti usprkos godina i svih ozljeda i dalje su fantastične. Rekao bih da je on s godinama postao mudar kada je briga o tijelu u pitanju i da savršeno balansira sa svim tim vježbama. Na žalost, problem je što je za povratak u vrhunsku formu morao otići na gladijatorsku razinu treninga, što mu je donijelo problem s koljenom, a pitanje je što može biti sljedeće... Mirko je i dalje sposoban ostati na ovoj razini, ali to donosi i brojne upitnike sa sobom, a odgovore, u konačnici, mora donijeti samo on."

Linker
09. rujan 2023 15:26