Khabib i Dustin
 Screenshot
UFC 242

PRVAK MOŽE BITI SAMO JEDAN! ČEKA NAS SPEKTAKL U ABU DHABIJU Može li Amerikanac prirediti iznenađenje i srušiti nedodirljivog UFC-ovog prvaka?

NURMAGOMEDOV - POIRIER U glavnoj borbi priredbe UFC 242, koja će se održati u Abu Dhabiju, Dagestanac brani pojas prvaka lake kategorije protiv 30-godišnjeg Amerikanca
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. rujan 2019. 14:01

Najveća svjetska organizacija mješovite borbe (MMA), Ultimate Fighting Championship (UFC) nastavlja svoju misiju osvajanja svjetskog sportskog tržišta. Jednu od svojih najvećih ovogodišnjih priredbi, UFC 242, odveli su u Abu Dhabi, jedan od najbogatijih gradova svijeta, ali isto tako grad ne toliko poznat po organizaciji sportskih manifestacija.

Sa spektaklom kojeg predvodi druga najveća zvijezda promocije, Khabib Nurmagomedov (27-0, 11-0 UFC), to će pokušati promijeniti. On u glavnoj borbi ove priredbe brani pojas UFC prvaka lake kategorije. Borac koji će mu ga pokušati oduzeti je 30-godišnji Amerikanac Dustin Poirier (25-5, 17-4 UFC).

Sama izgradnja ove borbe zapravo je vrlo zanimljiva. Nakon što je Nurmagomedov u listopadu prošle godine savladao Conora McGregora, u najvećoj borbi u UFC povijesti (brojke govore tome u prilog), dogodio se poznati kaos u T-Mobile Areni. Nurmagomedov je nakon pobjede iskočio iz kaveza i napao McGregorovog timskog kolegu. Došlo je do masovne tučnjave nakon koje je momku iz Dagestana određena suspenzija u trajanju od devet mjeseci. Pojas mu je ostao, ali UFC je organizirao borbu za privremenog prvaka. To je u travnju postao upravo Poirier, sjajnom pobjedom nad Maxom Hollowayem, inače prvakom perolake kategorije. Pravi prvak može biti samo jedan i došlo je vrijeme da saznamo tko je to.

Nurmagomedov je sjajan hrvač vrlo eksplozivnih ulazaka i dovoljno dobrog boksa za parirati protivnicima dok ne dođe u poziciju dovesti borbu pod svoju kontrolu. Kad se to dogodi, najčešće uslijedi rušenje na pod i nanošenje štete do prilike za prekid ili do kraja runde. Dagestanac je borac koji polako u svojim protivnicima ubija volju i želju za nastavak borbe. Dovodi ih do toga da samo gledaju na sat i mole se da što prije dođe kraj runde jer iduća kreće na nogama. Barem dok ih ponovno ne sruši na pod, a to je uspio napraviti gotovo svim protivnicima do sad.

Poirier ipak nije bilo kakav protivnik. Ovaj momak je u potpunosti sazrio i napokon izgleda kao prvak, što je nešto njemu još od mladosti prognozirano. Mlad je krenuo s borbama na visokoj razini i svakom je učio sve više. Danas je on kompletan borac koji je u posljednje tri borbe prošao kroz nevjerojatno teške ispite. Justin Gaethje, Eddie Alvarez i Max Holloway su borci koji su mu, svaki na svoj način, pokušali „“kinuti glavu s ramena”.

Imaoje u tim borbama Dustin situacija koje nisu izgledale najbolje, ali iz svih se uspio izvući. Sad je na korak do besmrtnosti, barem u knjigama povijesti sporta kojim se bavi. Može li postati prvi čovjek koji je uspio savladati “Orla”, kako glasi nadimak UFC prvaka kategorije do 70 kilograma? Mnogi vjeruju da može, iako mu procjene kladionica ne idu u prilog.

Ovu borbu će širom otvorenih očiju promatrati najveća MMA zvijezda u povijesti, Conor McGregor, borac koji žudi za prilikom revanširati se Nurmagomedovu. No, slična situacija bit će i kod nominalno prvog izazivača, Tonyja Fergusona. Njemu je predsjednik UFC-a Dana White obećao priliku osvojiti titulu i to upravo u borbi protiv pobjednika ovog okršaja.

Sunaslovna borba priredbe će se također održati u lakoj kategoriji. Paul Felder (16-4, 8-4 UFC) pokušat će se osvetiti Edsonu Barbozi (20-7, 14-7 UFC) za poraz iz srpnja 2015. godine. Bila je to jedna od najboljih borbi te godine uopće, a Felder smatra kako je sad dovoljno sazrio za savladati atraktivnog brazilskog udarača, autora po mnogima najljepšeg nokauta u UFC povijesti (siječanj 2012. protiv Terryja Etima).

Na glavnom programu gledamo i Islama Makačeva (17-1, 6-1 UFC), Habibovog timskog kolegu kojeg je upravo UFC prvak proglasio svojim nasljednikom. On također nastupa u kategoriji do 70 kilograma, a protivnik mu je bivši svjetski prvak u grapplingu, Davi Ramos (10-2, 4-1 UFC). Na glavnom programu priredbe nalazi se pet borbi, dok se po četiri borbe nalaze na dva različita dijela uvodnog programa.

UFC je u Abu Dhabi otišao s ciljem dodatne svjetske promocije, ali i ulaskom na jedno od najvećih tržišta svijeta. Ono najveće, kinesko, uskoro bi mogli vrlo značajno osvojiti. Naime, prošlog tjedna dobili su prvu UFC prvakinju iz najmnogoljudnije zemlje svijeta. Ako znamo da je Kina uvjerljivo najveći svjetski konzument popratnih sportskih sadržaja i proizvoda (tzv. merchandise), jasno nam je koliko veliku stvar su time napravili. Khabib Nurmagomedov proteklih je godinu dana često putovao arapskim zemljama s ciljem podizanja svog “branda” i ova priredba bit će najbolji odgovor na pitanje koliko je u tome uspio.

Popis borbi (redom održavanja)

Rani uvodni program (16 sati)

Don Madge vs. Fares Ziam

Omari Ahmedov vs. Zak Cummings

Nordine Taleb vs. Muslim Salikov

Belal Muhammad vs. Takashi Sato

Uvodni program (18 sati)

Ottman Azaitar vs. Teemu Packalen

Sarah Moras vs. Liana Jojua

Zubaira Tuhugov vs. Lerone Murphy

Joanne Calderwood vs. Andrea Lee

Glavni program (20 sati)

Mairbek Taisumov vs. Carlos Diego Ferreira

Curtis Blaydes vs. Šamil Abdurahimov

Islam Mahačev vs. Davi Ramos

Edson Barboza vs. Paul Felder

Kabib Nurmagomedov vs. Dustin Poirier

Linker
18. travanj 2024 05:08