Rey Del Rio/Getty Images / Getty Images
U IŠČEKIVANJU BORILAČKOG SPEKTAKLA

STIPE MIOČIĆ U LOVU NA OKTOGONSKU BESMRTNOST Vatrogasac iz Clevelanda ima priliku ispisati povijesne stranice slobodne borbe

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 12. svibanj 2017. 18:41

Dva najbolja teškaša susrest će se za najprestižniji naslov u najboljoj “kompaniji” slobodne borbe. Većina se se složiti da je ova rečenica Joea Rogana, jednog od najboljih komentatora u sportu općenito, i više nego istinita. Dugoočekivana borba Stipe Miočića i Juniora dos Santosa u Dallasu u subotu po lokalnom vremenu, međutim, ima još neke vrijednosti, ne samo najprestižniji naslov i faktor revanša.

Statistika i rekordi nešto su što se u sportu iznimno cijeni, a kad se to dogodi u UFC-u, komentatori, promotori, pa i navijači, ne prestaju govoriti o tome. Dapače, i ne bi trebali prestati govoriti o velikim postignućima jer sve rekorde koje su postigli velikani UFC-a poput Randyja Couturea, Georgesa St. Pierrea, Andersona Silve i ostalih zaista nije jednostavno postići.

Velika postignuća za vikend ganjaju i Stipe i JDS. Obojica su, prema Sherdogu i ostalim MMA portalima, već zacementirani u Top 10 najboljih teškaša svih vremena, no, trijumfom u ovoj borbi titana imaju mogućnost napraviti korak bliže besmrtnosti u popularnom oktogonu.

U ostalim divizijama vidjeli smo borce koji su branili naslove i po pet-šest puta, neki su čak uspjeli upisati i dvoznamenkasti broj obrana (Anderson Silva u srednjoj i Demetrious Johnson u muhi), no, kod teškaša je, može se reći, nepisano pravilo da se pojas obrani jednom ili nijednom. Samo su četiri borca u povijesti ove prestižne organizacije bili iznimka u pravilu te uspješno obranili pojas dva puta. Vatrogasac iz Clevelanda je na pragu da pobjedom protiv Dos Santosa postane tek peti u povijesti koji je dva puta zadržao pojas te se za korak približi i trećoj uspješnoj obrani naslova, što dosad nikome nije pošlo za rukom, ili pak nogom. Sudeći po formi američkog Hrvata, sad je bolja prilika nego ikad da se uđe u povijesne knjige slobodne borbe.

Junior dos Santos, s druge strane, također ima priliku ući u birano društvo ako slavi nad Miočićem. Cigano bi slavljem u Teksasu postao jedan od samo četvorice teškaša koji su više puta osvajali ovu prestižnu titulu. Tim Sylvia i Cain Velasquez to su činili u dva navrata, dok je MMA legenda Randy Couture pojas osvojio čak tri puta.

Screenshot

Nije za povijest, ali još jedan zanimljiv podatak uoči ovog spektakla je da je Stipe Miočić tri puta osvajao nagradu za borbu večeri, koju UFC tradicionalno dodjeljuje na svakoj velikoj priredbi. Što je tu toliko zanimljivo? To što je Stipe od te tri borbe večeri slavio samo u jednoj, i to u posljednjoj protiv Alistaira Overeema. Nadamo se da će se ovaj trend prekinuti te da će Stipe uspjeti obraniti naslov, a da će ljubitelji slobodne borbe diljem svijeta i dalje dobiti pravu poslasticu.

Linker
19. travanj 2024 08:13