HTS Facebook
VELIKI USPJEH

TRI MEDALJE ZA HRVATSKU POSLJEDNJEG DANA JUNIORSKOG EP-A Ana Taslak postala europska prvakinja, srebro za Golubića, bronca za Madunić

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. studeni 2017. 23:09

Nedjelja u ciparskoj Larnaci donijela je Hrvatskoj komplet medalja. Zlato za Anu, srebro za Marka, odnosno broncu za Anju. Tri medalje u jednom danu, ukupno šest medalja na juniorskom Europskom prvenstvu u taekwondou.

Najveći uspjeh ostvarila je, glavni snop reflektora priskrbila mlada Splićanka Ana Taslak (do 63 kg), inače članica zagrebačkog Jastreba, koja je osvojila naslov prvakinje Europe te se time pridružila kolegici iz reprezentacije, Zagrepčanki Niki Klepac, koja je zlato osvojila dan ranije.

U nedjelju je osvanuo zlatni dan za drugu Hrvaticu. Ana Taslak i inače je slovila kao kandidatkinja za medalju, čak i favorit prije polaska na kontinentalnu smotru. Iako, početak je bio malo gust. U prvom je nastupu, a ukupno 2. kolu, sjajnu suparnicu imala u Dori Marušić, koju je pobijedila 12:10. Ta ju je pobjeda odvela put četvrtfinala, u kojem ju je čekala Norvežanka Julie Ramsey. Slijedila je još jedna ogorčena borba, krajnje neizvjesna, što u sugerira konačan ishod, gotovo rukometniih 23:21 za našu Anu. Pobjeda koja je osigurala medalju, u najmanju ruku broncu.

Bogata riznica

U polufinalu je valjalo svladati Španjolku Nataliju Moreno. Zamišljeno - provedeno, 7:5. Konačno, finalna borba, jedna od posljednjih uopće na EP-u. Suparnica uvijek neugodna Njemica Celine Schmidt. Ponovo je trebalo spojiti maksimum snage, koncentracije, brzine i umijeća, ali ima... Ana sve to ima na Cipru. Slavlje nakon 4:3.

Drugo zlato za Hrvatsku na ovom turniru, ali najveći dosadašnji uspjeh uzdanice Taekwondo kluba Jastreb. Neovisno činjenici da je Anina riznica već solidno bogata. Dosad je osvojila zlato na kadetskom EP-u 2013, pa broncu na kadetskom SP-u u Bakuu 2014, a u prvoj godini juniorskog staža, broncu na EP-u u Latviji 2015. Bilo je to u doba dok je trenirala u splitskom Marjanu, iz kojeg je u veljači prošle godine prešla u Jastreb iz Zagreba.

No, nije to bilo jedino nedjeljno hrvatsko finale. Do boja za zlato došao je i Marko Golubić (do 68 kg) iz zagrebačkog Metalca. Marko je prvo apsolvirao Austrijanca Marcela Müllera 12:7, da bi u sljedećem krugu stradao Rus Mark Abulkanov 9:6. U četvrtfinalu je čekao opasni Nijemac Mohamed Omeirat. U vrlo aktivnoj borbi Golubić osigurava medalju pobjedom 22:17. Poluzavršnica je donijela najtješnju, ali zato vjerojatno i najslađu pobjedu. Poražen je Španjolac Javier Gonzales 12:11. Možda je upravo ta borba odnijela nešto snage jer je u finalu bolji bio Grk Anargyros Sofotasios, 18:12.

Treća bronca

Triptih hrvatske radosti u Larnaci je priskrbila Anja Madunić (iznad 68 kg), članica Marjana. Prvo je svladala Cipranku Zoi Panteli, vrlo uvjerljivih 24:6. Sljedeća je borba nosila priliku za medalju. U četvrtfinalu je pala Španjolka Tania Castineira 15:7, da bi u polufinalu Ruskinja Ella Borisaova bila prejaka 20:4.

Od Hrvata je nadomak kolajni bila i Dina Petrak (do 63 kg) iz Novog Zagreba, koja je zlatnim bodom svladala Čehinju u prvoj borbi, da bi potom izgubila dosta uvjerljivo (22:11) od njemačke predstavnice u četvrtfinalu. Ostalo dvoje naših reprezentativaca Nina Marin (do 49 kg) i Jan Marijan Kovačević (do 55 kg) nisu prošli dalje od prvog, odnosno drugog kola.

Cipar, Larnaca i juniorsko EP 2017. ostat će zauvijek u lijepim sjećanjima ljubiteljima taekwondoa u Hrvatskoj.

Hrvatske medalje

ZLATO - Nika Klepac i Ana Taslak

SREBRO - Marko Golubić

BRONCE - Josip Teskera,

Kristina Čerina i Anja Madunić

Linker
24. travanj 2024 20:38