Daniel Jacobs i Genadij Golovkin
 Noah K. Murray / REUTERS
TEŠKO, ALI POBJEDA

VIDEO: GOLOVKIN TEŠKOM MUKOM ZADRŽAO NASLOVE Nakon 11 godina karijere prvi put boksao 12 rundi, završio je njegov strašan niz od 23 uzastopna nokauta!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 19. ožujak 2017. 12:40

Bila je to definitivno večer izazivača u Madison Square Gardenu. Nakon što je Rungvisai šokirao Romana Gonzaleza u borbi za super-muha WBC naslov i nanio mu prvi poraz u 47 mečeva, kraj impresivnog niza doživio je (i dalje) najbolji boksač srednje kategorije, Kazahstanac Genadij Golovkin, iako njega to nije koštalo naslova.

„Triple G“ Golovkin (37-0, 33 KO) je nakon 12 rundi jednoglasnom odlukom sudaca (dvaput po 115-112, jednom 114-113) pobijedio Dannyja „Miracle mana“ Jacobsa (32-2, 29 KO) i zadržao plejadu abecednih naslova (WBA, WBC, IBF i minorni IBO) i savršeni karijerni skor. Bila je ovo i 18. Golovkinova obrana WBA naslova u nizu, čime za dvije pobjede zaostaje tek za legendarnim „Alienom“ Hopkinsom. S druge strane, bio je to prvi put da Golovkin u 11 godina profesionalne karijere čuje gong za kraj 12. runde, ujedno i kraj njegova devetgodišnjeg niza u kojem je 23 uzastopna meča završio nokautom.

Zasluge za to idu Jacobsu, koji je prvi boksač u općem pamćenju koji se pokazao doraslim, ako li ne i potpuno ravnopravnim Golovkinu. Ušavši u ring kao vidljivo veći boksač (osim 5 cm prednosti u visini i rasponu ruku, čini se da je Jacobs rehidrirao na barem tri do pet kila više od Golovkina), Danny je dobar dio meča, a pogotovo pred sam kraj, odlično provodio plan svojeg trenera i kružeći s distance frustrirao Kazahstanca koji je jedva dolazio do prilike da spoji tri ili više udaraca.

Svjesni rušilačkog potencijala u rukama suparnika, obojica boksača su krenula u meč znatno opreznije nego što im je to običaj. Akcija se malo zahuktala u trećoj rundi, a vrhunac je dosegnula u četvrtoj kad je Golovkin s dva snažna desna krošea, dužim preko ruke i vezanim kraćim unutar distance, srušio Jacobsa i potom ga stisnuo uz konopce do kraja runde. U petoj rundi se kratko vrijeme činilo da će Triple G dovršiti posao, ali Jacobs se pokazao puno jačim, ali i prebrzim suparnikom da bi mu Golovkin tek tako odrezao ring i namjestio kombinaciju za nokaut. Štoviše, Danny se vratio u meč i uzvratio s nekoliko svojih udaraca, od kojih je par aperkata baš fino sjelo na čvrstu bradu Golovkina, koji nikada u karijeri, amaterskoj i profesionalnoj, nije bio srušen.

Golovkin je odlično odradio devetu rundu u kojoj je ponovno stisnuo Dannyja, ali potom izgubio desetu i jedanaestu što ga je u očima mnogih stavilo u egal prije posljednje runde. Na kraju je veliki nokauter pokazao točno koliko mu je trebalo za pobjedu te je zadržao naslove i nadu u meč s Canelom Alvarezom.

- Respektiram Daniela Jacobsa koji je odradio dobar i čist meč. On je moj omiljeni borac, jako kvalitetan. Vrlo se dobro borio i nakon što sam ga nokautirao. Respektiram njegov tim – pun hvale na račun suparnika bio je Tripe G. Jacobs pak nije olako prihvatio poraz:

- Mislim da sam pobijedio i mislim da su fanovi uz mene. Oni žele veliki meč između Golovkina i Canela i Danny Jacobs je tu bio prekrižen. Pobijedio sam u meču, odluka je trebala biti moja – rekao je Jacobs koji je inače pogodio Golovkina sa 175 udaraca od 541 upućenih, dok je primio 231 od 615 upućenih, što signalizira da baš i nije bio toliko aktivniji u meču koliko misli. Plus, za razliku od Rungvisaija ranije, koji je bio u još težoj situaciji što se tiče statistike Compuboxa, Danny se našao na krivoj strani nokauta.

Prema podacima ESPN-a, Golovkin je od meča zaradio najmanje 2,5 milijuna dolara, a Jacobs 1,75 milijuna, što će se vjerojatno podebljati kad stignu brojke o prodaji PPV prijenosa. Što se tiče eventualnog revanša, koji ima sportskog, ali ne baš marketinškog smisla, prvak je ostao otvoren za sve opcije:

- Naravno da želim meč s Canelom – čekam ga kao životinja, ali dat ću Dannyju šansu za revanš – zaključio je Golovkin, i dalje šampion, i dalje gospodin, ali više ne i borac sa zvjerskom aurom nokautera koja je do jučer podsjećala na Mikea Tysona.

Linker
25. travanj 2024 14:03