HJS
ELITNO NATJECANJE

VINKOVCI SLAVE POVIJESNI USPJEH HRVATSKOG JUDA 'Ovo je velika stvar, dosad ni jedan hrvatski klub nije uspio ostvariti ovako nešto'

Prvi put u povijesti jedan hrvatski klub osvojio medalju u Ligi prvakinja u judu, a uspjeh je, praktički, ostvarila hrvatska reprezentacija uz pomoć dviju Talijanki
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. prosinac 2018. 09:57

Prošle su sezone osvojile broncu u Europskoj ligi. Ne baš u istom, ali u približnom sastavu. Temeljem tog plasmana hrvatska ženska judaška reprezentacija, pod imenom Judo kluba Vinkovci, ostvarila je plasman u elitniju, Ligu prvakinja. Odmah u premijernom nastupu otišle su naše cure, potpomognute s dvije Talijanke, do jedne od stepenica na postolju. Do bronce!

- Ovo je povijesni uspjeh našeg juda jer dosad ni jedan hrvatski klub nije uspio u ostvarenju ovako nečeg, osvajanju medalje u Ligi prvakinja. Ovo je velika stvar - u subotu je iz Bukurešta, sa završnog klupskog kontinentalnog judaškog turnira, poručila plavokosa Zagrepčanka Tena Šikić.

Zagreb, 230916.
Dvorana dva, doma sportova.
Zagreb Grand Prix 2016-Croatia, judo, finala,  do 52 kilograma, borba za broncu.
Na fotografiji:  Tena Sikic (CRO), Angelica Delgado (USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Elitno natjecanje

Jedna od ukupno šest djevojaka koje su slavu grada na Bosutu i Hrvatske pronijele minulog petka na tatamiju Bukurešta. U Bukureštu je prošlog vikenda, naime, održan završni turnir europskih klupskih nadmetanja, u Euroligi i Ligi prvakinja. Za Hrvatsku je najznačajniji dan bio petak zbog nastupa JK Vinkovaca u Ligi prvakinja.

- Ne možemo reći da smo očekivali medalju, ali da smo joj se nadali, naravno - iz Rumunjske će pak Barbara Matić, Splićanka koja je proteklih dana nakratko postala Slavonka.

Barbara je pojasnila i cijelo nadmetanje...

- To je elitno ekipno natjecanje u europskom judu. Postoji, naime, i Europska liga, rang ispod u kojem smo prošle godine osvojile broncu. Osvajači medalje iz Europske lige temeljem toga automatski stječu pravo nastupa sljedeće sezone u Ligi prvakinja. Tako smo se mi plasirale za ovogodišnje natjecanje. U Europskoj ligi se primjerice mogu, da tako kažemo, svi prijaviti, a Liga prvakinja je već po određenom rankingu i plasmanu iznad Europske lige. Ukupno je bilo ove godine osam sastava u Ligi prvakinja, s tim da su samo Rumunjke iz bukureštanskog Dinama nastupale “na pozivnicu” - kaže Barbara Matić.

Ono što bi možda moglo zbuniti javnost, medalju je osvojio JK Vinkovci iako ondje nema ni jedne Vinkovčanke. Naše djevojke dolaze - iz Zagreba Tena Šikić i Ivana Maranić, iz Splita Barbara Matić, a iz Dubrovnika Ivana Šutalo. Plus još dvije Talijanke.

EJU

Za broncu pao Dinamo

- Da, to je hrvatska reprezentacija, ali kako nemamo odgovarajuću kvalitetu u kategorijama do 52 i do 63 kilograma, za ovu priliku pojačale smo se s dvije Talijanke. Sve domaće judašice nisu se trebale preregistrirati za Vinkovce jer je dovoljno to što su iz Hrvatske, jedino kada su strankinje u pitanju, onda se to gleda kao pomoć - pojasnila je Barbara.

Naše “Vinkovčanke” nastup su počele porazom od Francuskinja iz Pontaulta, kasnijih finalistica, i to je i donijelo repasaž za Vinkovce, a onda... Onda je krenulo. “Vinkovačke posuđene snaše” uzele su prvo mjeru Ruskinja, prvakinjama Europe 2017, ekipi Yaara-Neva.

- Od Francuskinja smo nakon tri borbe gubile 3-0, ta pobjede Maranić i mene nije ništa značila, ali nije isto izgubiti 5-0 ili 3-2. Ruskinje smo međutim dobile 4-1 i to je bilo sjajno - dodala je Matić.

EJU

U borbi za broncu Vinkovci su slavili 3-2 protiv bukureštanskog Dinama. Bilo je 2-1 nakon dvije pobjede “naših” Talijanki, da bi Matić wazarijem nad rumunjskom predstavnicom, inače Japankom Kobayashi (“zlatnim bodom”) osigurala pobjedu i broncu.

Važna karika u svladavanju Ruskinja bila je Tena Šikić, koja je wazarijem dovela Vinkovce u vodstvo 2-0.

- To je bila značajna pobjeda, donijela nam je puno jer smo postale sigurnije i znale smo da smo time u borbi za broncu - kaže Tena.

- Mi smo prvi klub koji je osvojio medalju u Ligi prvakinja, a mislim da smo prve i u Europskoj ligi u kojoj smo lani nastupale.

Nema vegetarijanki

A kako će vas Vinkovci nagraditi? Hoće li doći nešto kulenove seke, čvaraka...?

- Ha-ha, pa i nije šala. Baš smo nakon medalje o tome razgovarale, da bi nam mogli prirediti neku feštu. Gospodin Čuljak (Tomislav Čuljak, alfa i omega ovog kluba, bivši dopredsjednik Hrvatskog sabora, op. a.) rekao nam je da ima svojih kobasica i kulena, tako da... očekujemo neko veselje slavonsko i takva hrana.

Dobro, svjesni ste da to nije hrana za vegetarijance?

- Nema nas takvih u ekipi, bez brige - uz smijeh će iz šetnje Bukureštom Tena Šikić.

Ostavljamo cure u zabavi u rumunjskoj metropoli. Zagrijavanje za skorašnji vinkovački kirbaj...

Linker
26. travanj 2024 16:53