Getty Images for BEGOC
KRV NIJE VODA

VRHUNSKA ŠVEDSKA SPORTAŠICA ODSAD ŽELI NASTUPATI ZA LIJEPU NAŠU 'Ovdje moram raditi kao konobarica, a Hrvatska mi nudi pravu karijeru'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. listopad 2017. 11:49

Hrvatski taekwondo sljedećih će dana dobiti veliko pojačanje. Naime, Nikita Glasnović (22), švedska taekwondoašica hrvatskih korijena, podnijela je zahtjev Svjetskoj taekwondo federaciji da joj dozvoli da odsad nastupa za Hrvatsku. Vijest su prvi objavili Šveđani, a potvrdio nam ju je Ivan Radoš, glavni tajnik Hrvatskog saveza.

- Istina je, poduzeli smo sve potrebne korake, uputili službeno pismo Švedskom savezu i sada čekamo da prođe službena procedura. Bude li sve u redu, a ne vidimo što bi moglo poći po zlu, Nikita će do kraja godine sigurno imati pravo nastupa za Hrvatsku - kaže Radoš.

Ulazi u najbolje godine

Glasnović je predstavljala Švedsku na Igrama u Riju, tamo je dogurala do polufinala, a na Svjetskom prvenstvu ovoga ljeta osvojila je broncu.

- Govorimo o djevojci koja je mlada, ali vrlo iskusna, godinama je u Top 10 na svijetu u svojoj kategoriji, a u ovom je trenutku rangirana kao četvrta na svijetu. Govorimo o vrhunskom borcu, sportašici koja tek ulazi u najbolje godine i od koje očekujemo puno uspjeha u budućnosti.

Kako je došlo do “transfera”? Šveđani pišu da im je Savez uzdrman, da se osjećaju izdani, da je Švedska u nju uložila velik novac. S druge strane Nikita i njezina obitelj, navodno, tvrde da sve to nije istina, da je morala raditi kao konobarica da bi imala dovoljno za život.

- Hrvatska mi nudi podršku, pravu karijeru - kazala je Glasnović za Sydsvenskan .

- Nikita ima naše korijene, roditelji su joj rođeni u Hrvatskoj, naravno da voli našu zemlju, doživljava je kao svoju. Ima dečka u Splitu, otac joj je tamo već kupio stan. U Marjanu će imati sjajne uvjete za rad i napredak, uvjereni smo da će biti još bolja. Mi smo joj ponudili odlične uvjete za rad, to je i nas i nju vodilo u pregovorima.

Nikita Glasnović već neko vrijeme trenira u Splitu, kakav je dojam ostavila?

Za nju umor ne postoji

- Trener Tomas kaže mi da je velika radnica, da za nju ne postoji umor i da je od prvog do zadnjeg trenutka treninga potpuno unutra. Užitak je raditi s takvom sportašicom, s njom je naš sport sigurno dobio kvalitetnu osobu - zaključio je Radoš.

Već nekoliko godina svjedočimo velikom egzodusu Hrvata, koji van odlaze u potrazi za kvalitetnijim životom. Naravno da nam je drago čuti da se netko naših korijena - k tome tako nadaren i uspješan - odlučio za povratak u Hrvatsku. I da će u Splitu imati bolje uvjete za rad nego u Švedskoj. Ima dakle i kod nas dobrih stvari...

Linker
16. travanj 2024 05:13