REUTERS/Peter Cziborra
BEZ MILOSTI ZA NEODGOVORNOST

ZAUSTAVIO JE HRGOVIĆA NA PUTU DO ZLATA, A SADA KAO PROFESIONALAC UPORNO IZBJEGAVA DOPING KONTROLE Olimpijski pobjednik suspendiran na godinu dana!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. ožujak 2018. 09:33

Znatni olimpijac s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, a danas profesionalac na početku svoje profi boksačke karijere, Tony Yoka, je suspendiran na period od godine dana od strane Francuskog boksačkog saveza. Razlog je taj što je Francuz propustio obavezna doping testiranja. I to njih četiri zaredom što je rezultiralo na koncu suspenzijom, piše Fight Site.

25-godišnjak, koji je u polufinalu posljednjih Olimpijskih igara svladao našeg Filipa Hrgovića, je postao profesionalac u lipnju mjesecu 2017. godine, a do sada je ubilježio tri pobjede. U ovom trenutku, kao što se može provjeriti na BoxRec stranici, Yoka ima zakazan i četvrti dvoboj protiv prvaka Francuske u teškoj kategoriji Cyrila Leoneta na boksačkoj priredbi u Parizu 7. travnja. No, u napomeni ispod dvoboja stoji da je meč pod upitnikom i da ga razmatraju nadležna tijela.

Yokin odvjetnik Arnaud Pericard je izjavio za AFP da je njegov klijent propustio prvo testiranje jer se vraćao s puta i bio je u zrakoplovu, a drugi propušteni test je bio rezultat toga što je u tom trenutku bio “u fazi opuštanja”. Pericart tvrdi da Yoka u tada nije bio svjestan da mora biti dostupan za testiranje.

Francuski mediji pišu da je dva posljednja testa propustio dok je bio u SAD-u, a kontrola ga je tražila u njegovom domu u Francuskoj.

Osim što je bio olimpijski pobjednik, Yoka je bio i srebrni sa Svjetskog juniorskog prvenstva 2010. (u finalu izgubio od Hrgovića), a 2015. godine je postao svjetski prvak.

Trenutačno pomaže Josephu Parkeru koji se priprema za nadolazeći meč protiv Anthonyja Joshue u Cardiffu. Ironično, Yoka je pobijedio Parkera 2010. na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru.

Linker
25. travanj 2024 07:17