K1 i Boks

Andy Ruiz Jr. dogovorio meč, svoju novu formu prezentirat će već idućeg mjeseca

Andy Ruiz Jr.
 Fayez Nureldine/AFP
24. travnja održat će se boksački meč teške kategorije između Andyja Ruiza Jr. i Chrisa Arreole

Napokon je poznato kad će se u ring vratiti Andy Ruiz Jr. (33-2, 22 KO), prvi put nakon neslavnog nastupa u revanšu protiv Anthonyja Joshue, održanom u prosincu 2019. godine. Šest mjeseci nakon što je šokirao svijet detroniziranjem Britanca, postavši prvi Meksikanac sa svjetskom teškaškom titulu (štoviše, držao je njih tri op.a.), Ruiz je u uzvrat došao podosta lošije forme nego za prvi meč, u koji je uskočio kao zamjena.

Joshua ga je u saudijskoj Diraji savladao gotovo rutinski, pametnom taktikom i izborom odmjerenih udaraca. "Destroyer" se nakon tog meča, koji mu je zajedno s prvim donio zaradu o kakvoj godinu dana ranije gotovo nije mogao niti sanjati, povukao u vlastitu privatnost. Nije se moglo puno toga saznati o njemu niti o njegovim boksačkim planovima. Tek je tijekom prošle godine par puta bilo nekih naznaka povratka, ali meč se nije dogovorio.

Ipak, već nakon što se proteklih tjedana vratio u medije, bilo je jasno da Ruiz sprema povratak u ring. Odnedavno u timu jednog od najboljih svjetskih trenera, Eddieja Reynosa, najavio je svoju veliku transformaciju, otkrivši kako će se ista u ringu moći vidjeti u travnju. Nije bilo poznato kad, gdje i protiv koga, iako su se spominjala razna imena mogućih protivnika. Odnosno, nije bilo poznato sve do danas, kad su spomenute informacije službeno otkrivene.

31-godišnji Ruiz predvodit će boksačku PPV priredbu u organizaciji FOX televizije. Ista će se održati 24. travnja, a izbor protivnika mnoge je ljubitelje boksa zapravo razočarao. Suprotstavit će mu se Chris Arreola, poznato boksačko ime, ali ujedno i borac koji je svoje najbolje dana ostavio iza sebe. Nećemo biti prestrogi ako kažemo da je od svojevremeno jednog od najuzbudljivijih teškaša svijeta ostalo tek ime.

39-godišnji Arreola (38-6-1, 33 KO) ima pozadinu sličnu onoj svog protivnika. Također dolazi iz kalifornijske meksičke obitelji, a čak tri puta je upravo on imao priliku postati prvi meksički prvak teške kategorije. Prva je došla 2009. godine, ali isto tako prvi poraz u karijeri mu je tim putem nanio Vitali Kličko. Nakon tog meča imao je značajnih pobjeda, od kojih je neke ostvario u nezaboravnim ratovima, da bi 2014. godine došao do druge prilike za uspeti se na svjetski tron, no niti tada nije uspio. Bolji od njega tim putem bio je Bermane Stiverne. Treću priliku imao je 2016. godine, kad je prekidom poražen od Deontaya Wildera.

Posljednji nastup Arreola je imao u kolovozu 2019. godine, kad je sudačkom odlukom poražen od Adama Kownacskog. Taj meč pamtimo po postavljenom i danas aktualnom rekordu. Naime, njih dvojica zajedno su pogodili najviše značajnih udaraca u povijesti teške kategorije, otkako se koristi Compubox sustav za vođenje boksačke statistike. Vjerovalo se kako je Arreola tim putem odradio svoj oproštajni meč, no financijska injekcija kakvu će mu donijeti okršaj protiv Ruiza ga je sigurno odvratila od toga, minimalno za ovaj ogled.

Budući da se vjerovalo kako je umirovljen, Arreola trenutno nema ranking na Boxrec ljestvici, dok se Ruiz drži na visokom šestom mjestu. Upravo zbog toga očekivao se meč protiv nekog od boksača sličnog statusa i ambicija, no čini se da je njegov tim za povratak odabrao zagrijavanje protiv poznatog imena. Isto tako, ne možemo odbaciti utjecaj meksičke zajednice, koja će svakako popratiti međusobni ogled dva njihova najbolja teškaša novijeg doba. Meksički obojan uvodni program također je neupitan. No, ako Ruiz upiše očekivanu pobjedu, vrlo brzo će se tražiti pravi ispiti za njega, odnosno test trenutne sposobnosti i potvrda toga da pobjeda nad Joshuom nije bila samo loš dan Britanca, nego i prezentacija kvalitete kakvu Andy neupitno posjeduje.

Linker
20. travanj 2024 01:41