K1 i Boks

Artur Beterbiev u subotu ponovno u ringu, nakon ovog meča želi Canela!

Artur Beterbiev i Adam Deines
 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia
Jedan od najboljih boksača svijeta ovog će vikenda odraditi svoj prvi meč nakon jeseni 2019. godine

Fantastičnu boksačku predstavu upisao je Artur Beterbiev u listopadu 2019. godine, kad je pobijedio u susretu dva do tada neporažena boksača, dva nositelja svjetskih titula poluteške kategorije. Protivnik koji mu tim putem nije uspio parirati bio je Oleksandr Gvozdyk, Ukrajinac koji se nedugo nakon tog meča povukao iz profesionalnog boksa.

Beterbiev (15-0, 15 KO) je tim putem ujedinio IBF i WBC titule kategorije do 79.5 kilograma, ali je onda u cijeloj 2020. godini ostao bez nastupa. Kako je riječ o boksaču kojem je već ranije bilo teško pronaći protivnika, ne treba čuditi što u najtežoj godini u povijesti sporta nije uspio doći do meča. No, uspjet će zato 20. ožujka, kad ga u Moskvi čeka Adam Deines.

Deines (19-1, 10 KO) je ime koje je mnogima na prvu ruku stvorilo upitnike iznad glave, budući da je riječ o boksaču koji do sada nema neku impresivniju pobjedu. No, riječ je o boksaču koji je iskoristio priliku nakon što se nije uspjelo doći do dogovora s propisanim izazivačem, Fenlongom Mengom iz Kine. Deines je upravo od Menga doživio svoj jedini poraz, a sad je preuzeo poziciju koji tim spomenutim mečem nije uspio "sportski" izboriti.

Nikoga naravno ne čudi što je Beterbiev apsolutni favorit i što bi bilo što osim njegove pobjede nokautom bilo veliko iznenađenje.

"Ne razumijem zašto se ne mogu boriti češće. Nisam u 2020. godini propustio niti jedan tjedan treninga. Cijelu godinu sam trenirao jer se želim boriti i nadam se da će se to promijeniti u 2021. godini", rekao je Beterbiev na službenoj konferenciji za medije, dodavši jednu veliku želju:

"Želim se boriti protiv Canela, on je tehnički sjajan boksač i s moje strane neće biti nikakvih problema ako budemo mogli dogovoriti tu borbu. To je borba kakvu želim i koju bih odmah prihvatio."

Nažalost po njega, Meksikanac ima drugačije ambicije. Glavni cilj mu je počistiti super srednju kategoriju i osvojiti sve pojaseve, a u polutešku se ne namjerava vratiti još neko vrijeme. Canelo je u studenom 2019. godine osvojio WBO titulu poluteške kategorije, savladavši Sergeya Kovaleva, no istu je u međuvremenu napustio.

Beterbiev bi se čak mogao boriti za upražnjenu titulu, a otvara se također i opcija borbe za apsolutnog prvaka. Naime, WBA prvak je njegov sunarodnjak Dmitri Bilov, a WBO je već ranije izjavio kako nema ništa protiv da upravo njih dvojicu upare u borbi za njihov pojas. Upravo to bi se moglo krenuti kombinirati nakon subotnjeg meča, ako Beterbiev napravi ono što svi od njega očekuju.

Linker
14. travanj 2024 14:37