K1 i Boks

Bez iznenađenja u super teškoj: Favoriti opravdali očekivanja, Clarke prošao Ukrajinca

Bakhodir Jalolov
 Luis ROBAYO/POOL/AFP
Super teška kategorije boksačkog olimpijskog turnira dobila je parove četvrtfinala

Uz puno manje drame nego u nekim drugim kategorijama, ali ne uz manje kvalitetnog i uzbudljivog boksa, svoje mečeve osmine finala odradili su boksači kraljevske kategorije na Olimpijskim igrama u Tokiju. Oni izraziti favoriti opravdali su svoj status, a sudionici dva međusobna meča boksača s ambicijama odlaska do medalje su ponudili uzbudljive okršaje.

Glavni favorit turnira, svjetski prvak Uzbekistanac Bakhodir Jalolov, otvorio je suverenim slavljem protiv izuzetno borbenog Mahammada Abdullayeva iz Azerbejdžana. Abdullayev je jedini boksač ove kategorije koji je morao proći preliminarnu rundu, nakon koje je izborio meč u kojem je ostavio sjajan dojam, ali protiv sebe je imao boksača o kojem ćemo puno toga slušati naredih desetak godina i to u profesionalnim vodama. Odmah iza toga, Jalolov je saznao svog protivnika u četvrtfinalu. Bit će to Satish Kumar iz Indije koji je savladao predstavnika Jamajke. Trebao bi i to biti na papiru lagan posao za Uzbekistanca.

image
Bakhodir Jalolov vs. Mahammad Abdullayev
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Drugi četvrtfinalni par gornjeg dijela ždrijeba čine Britanac Frazer Clarke i Francuz Mourad Aliev. Clarke je slavio u najjačem meču osmine finala, u kojem mu se suprotstavio Tsotne Rogava iz Ukrajine. Rogavu se smatralo potencijalnim "dark horseom" ove kategorije, ali Clarke je opravdao velika očekivanja svojih sunarodnjaka. Naime, nakon zlata Anthonyja Joshue u Londonu i srebra Joea Joyce u Riu te bronce Davida Pricea iz Pekinga, sve osim medalje smatrat će se velikim neuspjehom. Clarke nije podlegao pritisku te je odradio fenomenalan meč, upisavši 3:0 pobjedu kod četiri suca, dok je Nijemac iz nekog samo njemu poznatog razloga pobjedu dao Ukrajincu. Clarke je inače olimpijskog sna uskratio našeg Marka Miluna i sad nastavlja prema medalji. Za minimalno broncu trebat će savladati Alieva, koji je podosta rutinski savladao Zukhurova iz Tadžikistana.

image
Frazer Clarke vs. Tsotne Rogava
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Donji dio ždrijeba, onaj održan poslijepodne po japanskom vremenu, prvo je donio slavlje Amerikanca Richarda Torreza Jr. nad predstavnikom Alžira te je on sad jedan korak od medalje koji Amerikanci čekaju pune 33 godine. Naime, posljednji američki superteškaš s olimpijskom medaljom bio je Riddick Bowe, koji je uzeo srebro 1988. u Seulu. Za minimalno broncu morat će savladati Dainiera Pera s Kube, koji je bio bolji od Kolumbijca Cristiana Salcedo Codazija u možda najboljem meču dana. Pero je tako ponovio rezultat iz finala Panameričkih igara 2019. godine, gdje je savladao istog boksača. 21- godišnji Kubanac vjerojatno je budućnost ove kategorije, no već na ovim Igrama ima priliku staviti kolajnu oko svog vrata.

image
Dainier Pero vs. Cristian Camilo Salcedo Codazi
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Ruski predstavnik Ivan Variasov na Igrama ne bi bio da su se održale prošle godine, no ove se tu našao ispred Maxima Babanina i u prvom kolu je vrlo lako odradio svoj posao protiv kamerunskog boksača. U četvrtfinalu imat će zadatak napraviti veliko iznenađenje, budući da ga čeka Kamshybek Kunkabayev. Riječ je o viceprvaku svijeta, nasljedniku dvostruko brončanog Ivana Dychka te boksaču koji je dobio čast ponijeti zastavu Kazahstana na ovogodišnjem otvorenju Igara. Boksački svijet želi reprizu finala Svjetskog prvenstva, u kojem su Jalolov i on odradili možda i najbolji amaterski meč posljednjih godina. Kunkabayev je u prvom kolu vrlo lako prošao Mostafu Hafeza iz Egipta, no za ovog drugog nositelja turnira sad slijedi puno teži ispit.

Četvrtfinala super teške kategorije na rasporedu su u nedjelju, prva dva meča od 6 sati ujutro po hrvatskom vremenu, dok će se druga dva održati nešto iza podneva.

image
Kamshybek Kunkabayev vs. Yousry Rezk Mostafa Hafez
Luis ROBAYO/various sources/AFP

Linker
23. travanj 2024 08:06