K1 i Boks

Bivši svjetski prvak Joseph Parker sportaš je kojeg se povezivalo s velikim slučajem trgovine drogom

Joseph Parker
 ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA
‘Ovo je izazvalo puno stresa i brige, kako za mene, tako i za moju obitelj‘

Konačno je javnosti postala dostupna informacija koja otkriva koja je to točno sportska zvijezda povezivana s međunarodnim slučajem koji uključuje uvoz i opskrbu drogom na Novom Zelandu.

Prema pisanjima NZ Heralda, riječ je o Josephu Parkeru, nekadašnjem teškaškom WBO prvaku koji nije opružen za kazneno djelo, ali je posljednje dvije godine vodio pravnu bitku s ciljem da njegovo ime, u situacijama kada se priča o ovom slučaju, bude skriveno od javnosti.

Međutim, novozelandski Vrhovni sud ovih je dana donio odluku po kojoj se njegovo ime više neće skivati.

Parker je bio osumnjičen da je odigrao ulogu uvozu metamfetamina. Konkretnije, tvrdilo se je odigrao ulogu u prijevozu i promjeni valute povezane s uvozom zbog kojeg se pred sudom još 2019. našlo nekoliko osoba.

Parker je sve optužbe oštro negirao.

"Nisam nikad bio uključen u uvoz droge klase A, niti sam mijenjao ili prevozio novac za optuženike. Nisam nikad ni sudjelovao u kupnji, opskrbi, kao niti konzumaciji metamfetamina", rekao je poznati boksač.

Parkera su u ovu priču uplele tekstualne poruke koje je jedan od osumnjičenih razmjenjivao s kalifornijskim dilerom.

U jednoj je javnosti poznatoj poruci stajalo da je "jednom liku plaćeno da izvede promjenu u američku valutu", da bi u drugoj pisalo:

"U redu... imam sav tvoj novac. Lik s kojim sam na Snapchatu promijenit će to u američku valutu. Njega neće ispitivati o novcu jer se radi o WOB boksačkom prvaku i ljudi znaju da je bogat. Stoga će on to promijeniti bez puno muke."

Prilikom istrage je utvrđeno i postojanje poruka preko Wickr aplikacije u kojima je jedan od upletenih razmjenivao poruke s korisnikom "joeboxerparker", što je Parkerov odvjetnik potvrdio kao njegov Wickr račun.

Navodno su poruke poslane s "joeboxerparker" računa dogovarale kupnju ili opskrbu manjim količinama droge. Također, prema pisanjima NZ Heralda, postoji tvrdnja da je osoba koja je upravljala tim računom spojila jednog od upletenih s dilerom. No, nikada nije dokazano da je baš Parker slao te poruke.

"Nisam optužen zbog poruka s kojima me se povezuje i to nakon što je, kako se čini, provedena temeljita istraga", rekao je Parker.

Novozelandska policija pokušala je ranije intervjuirati Parkera o navedenim porukama, ali on je iskoristio svoje pravo na šutnju. Policija je i dobila nalog za pretres Parkerove kuće, ali pretres se na kraju nikad nije ni dogodio.

"O meni su rečene neke stvari koje nisu istinite. Za dio njih je to već i dokazano, a nisam imao priliku na njih odgovoriti u trenucima kada su bile izrečene. Ovo je izazvalo puno stresa i brige, kako za mene, tako i za moju obitelj - i to se čini potpuno pogrešnim. Sad moram prihvatiti tu odluku i nastaviti sa svojim životom. Slijede druge bitke", prokomentirao je bivši svjetski prvak ovaj slučaj.

29-godišnji teškaš svoj je WBO pojas izgubio 2018. kada je jednoglasnom sudačkom odlukom od njega uspješniji bio Anthony Joshua. Bio je to prvi poraz u njegovoj karijeri, a nakon istog ga je svladao i Dillian Whyte. Parker je danas na nizu od četiri uspješna nastupa, a novi meč mogao bi imati već u svibnju i to protiv veterana Dereka Chisore.

Linker
17. travanj 2024 19:39