K1 i Boks

Brazilski prvak razotkrio Vitora Belforta: ‘Lagao je o plasmanu na Olimpijske igre‘

Vitor Belfort, Derik Santos i Sullivan Barrera
 Instagram (vitor Belfort)
Nedavno ispričana priča od strane Vitora Belforta lažna je prema navodima Marcelina Novaesa

Legendarni brazilski MMA borac Vitor Belfort uskoro se vraća boksačkom ringu prvi puta nakon debija i ujedno jedine dosadašnje boksačke borbe koju je odradio davne 2006. godine. ''Phenom'' je tada pobijedio Josemaria Nevesa nokautom nakon 61 sekundu borbe, a 11. rujna čeka ga borba protiv boksačkog velikana Oscara De La Hoye. Vitor Belfort na nedavnoj konferenciji za medije u Kaliforniji pokušao je pojačati svoj boksački kredibilitet izjavama kako je trebao nastupiti na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.

Vitor je naveo kako na Igre ipak nije otišao zbog ozljede koljena, a sve je pokušao potvrditi objavom na Instagramu koja je uslijedila nekoliko dana kasnije.

''Prisjećanje na moju amatersku borbu u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2000. godine. Pobijedio sam udarcem u tijelo protivnika. Nisam mogao nastupiti zbog ozljede meniskusa na treningu te sam morao operirati koljeno i propustiti ovu priliku. Ali 11. rujna borit ću se s najboljim boksačem svih vremena, 'Zlatnim dečkom', olimpijskim prvakom i višestrukim prvakom svijeta Oscarom De La Hoyom.'', napisao je Belfort u svojoj objavi na Instagramu pritom priloživši fotografiju s navodnog meča.

Ipak, višestruki brazilski boksački prvak Marcelino Novaes u razgovoru za MMA Fighting tvrdi kako Belfort laže. Vitor uistinu jeste imao priliku za kvalificirati se na Igre u Sydneyju, no Novaes ga je lakoćom porazio u meču iza zatvorenih vrata za javnost. Brončani s Pan-Američkih igara održanih 1999. godine opisao je cijelu situaciju oko Vitora Belforta i njegove navodne kvalifikacije na Olimpijske igre.

''Njegova (Vitorova) priča je glupost. On je bio najmlađi prvak UFC-ov prvak bla, bla, bla, no ja sam bio prvak Brazila. Sedam godina bio sam neporažen u Brazilu i predstavljao sam državu od 1994. do 2000. godine. On nikada nije bio prvak olimpijskog tima. Nikakve Igre on nije propustio. Čak i ako ste član olimpijskog tima, to ne znači nužno da idete na Olimpijske igre, morate proći kvalifikacijski turnir. Belfort me iznenadio izjavom kako nije otišao na Igre zbog ozljede koljena. To nije istina, radi se o bajci.'', započeo je Novaes sa svojom pričom te nastavio.

''Smatrali su ga tipom s najopasnijim rukama u UFC-u i tako je započela priča oko odlaska Vitora na Olimpijske igre. Međutim, on je morao proći mene kako bi otišao na Igre, a zatim bi morao proći i kvalifikacijski turnir. Nećete ići na Olimpijske igre samo zato jer ste UFC-ov prvak. Stvari ne funkcioniraju na taj način.''

Marcelino Novaes u nastavku navodi kako su ga pokušali nasamariti te su se služili raznim stvarima koje su išle u prilog Vitoru Belfortu, no on se svejedno nije uspio kvalificirati na Igre. Novaes je ispričao kako su mu namjestili put na Kubu gdje je trebao ostati tri tjedna u sklopu trening kampa, no tamo ga je čekala borba protiv Belforta.

''Htjeli su ga ubaciti (Belforta) na stražnja vrata. Vitor je već bio na Kubi kada sam pristigao tamo. Pitao sam ga što radi tamo, a on mi je odgovorio da se priprema za borbu, no nije spominjao da je ta borba protiv mene. Tadašnji trener reprezentacije Ulysess Pereira i kubanski trener znali su za to, ali ništa mi nisu rekli. Belfort je trenirao s nama tri tjedna, gledao je kako ja treniram i imao je privatne treninge sa mnom. Ja uopće nisam bio pripremljen te nisam očekivao da će mi 'zabiti nož u leđa' na taj način. Zaslužio sam bolje od toga.''

Ulysses Pereira tvrdi kako se nije radilo o nikakvom tajnom planu kojim bi Belfort profitirao. Brazilski trener tvrdi kako su samo htjeli da Novaes dokaže kako je uistinu najbolji. Što se same borbe Belforta i Novaesa tiče, brazilski boksački prvak objasnio je kako je savladao Vitora u toj borbi.

''Bila je to otvorena razmjena. Uzdrmao sam ga, a njemu je trebalo više od jedne minute da ustane i bude spreman za nastavak. Teoretski se radi o nokautu jer suci vam broje do deset u boksačkim mečevima. No dobro, nastavili smo, a ja sam ga ponovno uzdrmao i pobijedio u tom meču. Ne znam kako su došli do zaključka da sam pobijedio rezultatom 4-2.'', opisao je Marcelino Novaes sporni meč.

Ulysses Pereira navodi da se radilo o tijesnom meču te da je Belfort ozlijedio koljeno jer je podloga bila skliska. Međutim, Novaes opovrgava i te navode jer smatra kako se radilo o izlici da se Vitor ne pojavi na njihovom revanšu nekoliko tjedana kasnije.

''Otišao sam u Meksiko znajući da ćemo se boriti opet. Ovaj puta bio sam mentalno spreman na borbu. Trenirao sam poput životinje i bio sam gladan borbe. Sreo sam Vitora nekoliko puta nakon toga, no nikada nismo pričali o tome. On me poštuje, no nikada nismo pričali o tome zašto se nije pojavio na revanšu. Brazilski boksački savez nikada mi nije dao objašnjenje zašto je on uopće dobio tu priliku, a nikada mi nisu niti rekli zašto se nije pojavio na revanšu.'', završio je Marcelino Novaes sa svojom pričom kojom razotkriva laž Vitora Belforta.

Inače, Novaes je dogurao do finala olimpijskih kvalifikacija, a tamo ga je porazio Kanađanin Mark Simmons. Brazilski prvak nije nastupio u Sydneyju zbog tog poraza, a kasnije je prešao u profesionalce gdje je upisao sedam pobjeda i tri poraza. Belfort je nakon pokušaja kvalifikacije na Igre u Sydneyju nastavio sa svojom uspješnom MMA karijerom.

Linker
14. svibanj 2024 16:44