K1 i Boks

Canelo nije baš zagrijan za treći meč protiv Golovkina: ‘On nakon naše borbe nije napravio ništa‘

Canelo Alvarez i Gennady Golovkin
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Jedna od fanova i medija željena boksačka trilogija svakim danom čini se sve dalje

Canelo Alvarez posljednjih je godina svoju boksačku karijeru usmjerio prema tome da ga trenutno većinom smatraju najboljim boksačem svijeta, a on svakim svojim nastupom daje sve više argumenata za to. 31-godišnji Meksikanac odradio je 59 mečeva, a poražen je tek jednom. Bolji od njega bio je Floyd Mayweather Jr. i to 2013. godine, kad je Canelu bilo tek 23 godine. Pored tog poraza, u njegovom rezimeu nalaze se i dva neodlučena meča. Prvi je doživio još kao 16-godišnjak, dok drugi svi ljubitelji boksa jako dobro pamte.

Riječ je o susretu s Gennadyjem Golovkinom održanom u ljeto 2017. godine. Sjajan meč prepun akcije ostao je u sjeni njegovog neodlučenog ishoda te ponajviše sudačke kartice sutkinje Adelaide Byrd koja je čak deset rundi bodovala u korist Canela. Što se tiče analitičara i portala, najčešća procjena bila je 7:5 za Golovkina, kako je bodovao jedan sudac, neki su čak išli i na 8:4, a tek nekoliko složili se s onim sucem koji je bodovao svakom po šest rundi.

Godinu dana kasnije odrađen je revanš. Još jednom viđen je vrhunski boks u kojem su dva velemajstora dali sve od sebe. Canelo je tog puta slavio većinskom odlukom suca, no na tu odluku nije bilo prigovora. Iako se moglo i taj put bodovati svakom po šest rundi, što je jedan sudac i napravio, dojam je da je Canelo ipak bio blago bolji i nikako se ishod nije moglo smatrati kontroverznim.

No, nakon svega očekivao se treći meč jer je i dalje većina ovaj odnos vidjela kao 1:1. Ipak, boksači su krenuli u suprotnim smjerovima i do njega nije došlo, a trenutno ga se tek netko sjeti. Što se tiče Canela, zbog razvoja situacije nakon njihovog drugog ogleda, on Golovkina trenutno ne vidi kao realnu opciju.

"Ja sam spreman na sve, u prvom planu spreman sam za sve najveće borbe. Vi novinari mi konstantno namećete tu trilogiju, ali ja radim puno važnije stvari od njega. Gdje je on? Što je napravio otkako se borio protiv mene? Ništa. Ja u svojoj karijeri radim puno važnije stvari, pobjeđujem prvake i neporažene borce", rekao je Meksikanac za ESPN Deportes.

Na ovo što je Canelo rekao teško da itko zapravo može imati prigovora. Od spomenutog drugog ogleda on se borio šest puta, dok je Gennady odradio samo tri meča. Četiri od tih šest Canelovih mečeva bili su uistinu veliki. Dakle, ako ne računamo Rockyja Fieldinga i Avnija Yildirima, protivnici su mu bili Daniel Jacobs, Sergej Kovalev, Callum Smith i Billy Joe Saunders, a uskoro mu slijedi jednako velik meč protiv Caleba Planta. Pored toga, uzeo je titule u dvije kategorije iznad srednje, u kojoj se protiv Golovkina borio.

Golovkin je u međuvremenu promijenio trenera, a njegovi posljednji protivnici Steve Rolls, Sergiy Derevyanchenko i Kamil Szeremeta ipak su jedan nivo niže od gorespomenutih Canelovih protivnika. No, ima Gennady ispred sebe priliku ponovno postati relevantan. Na samom kraju godine čeka ga meč u kojem će braniti svoju IBF titulu, a istovremeno će onu WBA pokušati oduzeti Ryoti Murati. Dođe li do pobjede, posebno ako ona bude uz impresivan nastup, opcija trilogije ponovno će se pojaviti.

Golovkinov problem je taj što je Canelo trenutno po svemu sudeći u svom "primeu", dok su njegovi najbolji nastupi vjerojatno iza njega. Ako dođe do meča, Kazahstanac će tada već sigurno navršiti 40 godina (toliko puni u travnju iduće godine) i pitanje je zapravo ima li taj meč smisla tj. hoće li tim nastupom samo negativno djelovati na svoju ostavštinu. Jednostavno je šteta što se trilogija nije organizirala odmah nakon drugog meča. Ovako se čini da je svaki ipak krenuo nekim svojim putem.

Linker
19. travanj 2024 13:07