K1 i Boks

Dana White reagirao na smrt bare-knuckle boksača: ‘Zar je itko iznenađen?‘

Dana White
 Screenshot (youtube, Ufc)
Predsjednik UFC-a kritizirao je liječnička testiranja i razinu opreza u drugim promocijama

Borilački svijet jučer je ostao zatečen i potresen viješću kako je preminuo Justin Thornton, MMA borac koji je zadnji meč odradio u bare-knuckle (bez rukavica) boksu. 38-godišnjak je 20. kolovoza završio u bolnici nakon što je pretrpio teški nokaut u borbi protiv Dillona Clecklera na BKFC 20 priredbi. Službeno nije objavljen uzrok smrti, no neslužbene informacije govore kako je Thornton zapravo preminuo od pneumonije (upale pluća) koju je možda zadobio i kao posljedicu aparata (ventilatora) na koje je bio priključen. Predsjednik UFC-a Dana White nakon sinoćnjeg Contender Seriesa osvrnuo se na tragičan slučaj.

''Prije svega, zar je itko šokiran? Mislim stvarno, pričamo o bare-knuckle borbama. Nisam naročiti fan. Kada vidim da neki od naših ljudi odlaze boriti se tamo, moglo bi se reći da budem zabrinut. S druge strane, mi organiziramo borbe 25 godina, odrađeno je preko sedam tisuća borbi i nitko nije završio ozbiljno ozlijeđen u UFC-u.'', započeo je Dana.

White nije propustio priliku pohvaliti svoju promociju te je istaknuo koliko novaca troše na liječničku brigu oko svojih boraca.

''Svake godine potrošimo preko 20 milijuna dolara na liječničke preglede. 25 posto naših boraca šaljemo specijalistima. Ako testiranja mozga ne prođu dobro, šaljemo ih specijalistu. Ukoliko ima nepravilnosti s radom srca, također šaljemo borce specijalistima. Trošimo novac sve dok ne saznamo što nije u redu. Kao rezultat toga, mi smo u proteklih 20 godina imali deset slučajeva boraca koji su imali po život opasne probleme te su morali završiti svoje karijere. Ti borci vjerojatno bi se nastavili boriti da nisu bili u UFC-u te bi možda umrli.''

Predsjednik UFC-a htio je svima dati do znanja kako se ostale borilačke promocije ne mogu uspoređivati s UFC-om kada su u pitanju uvjeti i liječnička testiranja koja vrše na svojim borcima.

''Dakle, ne možete svrstavati bare-knuckle boks u istu rečenicu s nama. To su dva posve različita svijeta. Da, žao nam je čuti da je borac preminuo, no u drugim organizacijama nikada nećete naići na razinu testiranja koju imamo ovdje u UFC-u.'', rekao je Dana White za kraj.

Linker
20. travanj 2024 00:12