K1 i Boks

Dva ogromna revanša ugovorena za boksačku priredbu 13. ožujka

Roman Gonzalez
 MARK RALSTON/AFP
Roman Gonzalez protiv Juana Francisca Estrade i Cecelia Braekhus protiv Jessice MacCaskill!

Svi ljubitelji vrhunskog boksa oduševljeno će pozdraviti današnju objavu Matchroom Boxinga, organizatora sjajne priredbe koja će se 13. ožujka održati u Dallasu. Dva spektakularna boksača super muha kategorije, po mnogima najbolja boksača nižih kategorija uopće, ući će zajedno u ring po drugi put, osam i pol godina nakon prvog sudara. Riječ je o Romanu "Chocolatito" Gonzalezu i Juanu Franciscu Estradi.

Kad smo već spomenuli taj prvi ogled, tada već etablirani prvak Gonzalez obranio je titulu WBA prvaka muha kategorije pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom nakon 12 rundi. Chocolatito je nakon tog meča nastavio biti dominantan pa čak i nakon prelaska u super muha kategoriju gdje je također došao do svjetske titule. U 2016. godinu ušao je s omjerom 46-0 te kao vodeći "pound-for-pound" borac na većini svjetskih ljestvica. No, onda su uslijedila dva poraza od Srisaketa Sor Rungvisaija, u fantastičnim mečevima i krenuo je njegov polagani put povratka, gdje je imao zadaću vratiti svoj ugled.

Dok je Gonzalez dominirao, Estrada je gradio svoju novu priliku i dobio ju je 2018. godine, no i on tada gubi većinskom odlukom od Rungvisaija, u možda i najboljem meču te godine. Nakon nove dvije pobjede dobio je još jednu priliku te je u još jednog spektakularnog ogledu savladao Tajlanđanina, nakon čega je WBC i The Ring titulu dva puta obranio. Kako je Gonzalez putem nove četiri pobjede došao do WBA titule, na redu je spektakularan ogled za ujedinjenje pojaseva.

33-godišnji Chocolatito (50-2, 41 KO) inače je najveći sportaš u povijesti Hondurasa, a pobjedom u ovom meču mogao bi izboriti i treći meč protiv Rungvisaija, za kojeg i danas tvrdi da ga nije trebao savladati u njihovom prvom meču, dok je u drugom poražen nokautom. S druge strane, 31-godišnji Estrada (41-3, 28 KO) tvrdi da je tek sad ušao u svoj "prime" i da najbolji njegovi mečevi tek slijede. Svi poznavatelji boksa slažu se kako će ovo biti spektakularan ogled između dva boksača kojima su primarne kvalitete brzina i tehnika, ali koji itekako dobro mogu udariti.

Sunaslovna borba donijet će najveći revanš ženskog boksa. Cecilia Braekhus (36-1, 9 KO) pokušat će osvetiti svoj prvi poraz u karijeri. 39-godišnji Kolumbijka koja nastupa pod zastavom Norveške za to će morati savladati Jessicu MacCaskill (9-2, 3 KO). Njih dvije obračunale su se u kolovozu prošle godine, a Amerikanka je slavila većinskom odlukom sudaca. Iako su fanovi i analitičari odluku smatrali dvojbenom, Cecilia se nije bunila nego je priznala poraz i svoju protivnicu proglasila svježom krvi svjetskog boksa, čak aludirajući na svoje umirovljenje. Ipak, odlučila se vratiti, vjerojatno nakon što je pogledala meč i uvidjela što je mogla napraviti bolje. Isto tako, nema smisla da jedna od najvećih svih vremena ode nakon prvog poraza u karijeri. Tako će ovaj sjajan i vrlo bitan ogled preuzeti ulogu sunaslovne borbe priredbe.

Linker
15. travanj 2024 17:35