K1 i Boks

Filip Kolak poražen od impresivnog bugarskog Kubanca prekidom u drugoj rundi

Filip Kolak
 Ranko Suvar/CROPIX
Mladi hrvatski predstavnik nije uspio parirati svom više nego impresivnom protivniku

Šesti hrvatski predstavnik na Svjetskom prvenstvu u boksu bio je momak kojeg ždrijeb nije niti malo mazio, Filip Kolak, boksač kategorije do 57 kilograma. On je protiv sebe imao Javiera Ibaneza Diaza, Kubanca koji boksa pod zastavom Bugarske i koji je potvrdio kako je s razlogom u susjednu Srbiju došao s ciljem osvajanja zlata. Hrvatskog predstavnika zaustavio je prekidom u drugoj rundi.

Nažalost po Kolaka, naši boksači u nižim težinskim kategorijama u startu su u lošijoj poziciji. Prije svega imaju puno slabiju konkurenciju od boksača iz latinoameričkih ili azijskih država, koji na svojim državnim prvenstvima zapravo imaju jača natjecanja nego što bi bilo Europsko prvenstvo. Netko tko prolazi kroz takve filtere na svjetsku scenu izlazi kao vrhunski boksač, što se jako dobro vidjelo kod Diaza. Boksač koji nije uspio izboriti se kao najbolji na Kubi jednostavno je nekoliko klasa iznad našeg predstavnika.

Od početka se vidjelo kako Kolak neće moći parirati brzini svog protivnika, a posebno broju udaraca koliko ih ovaj neprestano baca. Ipak, hrabro je Kolak boksao u prvoj rundi, pokušavajući ući u okršaj. Za ovo prikupljanje iskustva svakako mu je dobro bilo saznati kako izgledaju razmjene s boksačem Diazovog nivoa. Kroz nekoliko njih prošao je Kolak poprilično dobro, sve dok na samom kraju runde nije primio udarac koji je doveo do brojanja u trenucima kad je već otkucao gong za kraj runde. Upravo zbog toga tri suca bodovala su prvu rundu 10-8 za predstavnika Bugarska, dok su dvojica ipak ostali na 10-9.

Hrabro se Kolak nastavio nositi u drugoj rundi, no brzina ruku i nogu njegovog protivnika bila je impresivna. Posebno u trenucima kad bi se Kolak našao u kutu ringa, Diaz bi bacao munjevite kombinacije. Možda one nisu bile nešto precizne u tim trenucima, ali su izgledale poprilično impresivno. Minutu prije kraja runde ipak je Kolak poklekao na jednu seriju i sudac se odlučuje na drugo brojanje u meču. Vratio se hrvatski boksač u meč, ali na samo 15-ak sekundi. Nova serija Diaza dovodi do još jednog prekida, ali ovog puta onog za kraj meča. Nije se više Kolak mogao nositi s ovim boksačem te je za njega svakako bolje da je prestao primati štetu.

Ovaj meč samo je još jedna potvrda gore navedene činjenice koliko su u ovim kategorijama neki boksači automatski na svjetskim smotrama u prednosti pred ostalima. Šteta za Kolaka da ga je ždrijeb odmah odveo na ovakvog majstora te da nije uspio dobiti još malo iskustva ovakvog natjecanja.

Linker
14. travanj 2024 13:31