K1 i Boks

Hrgović neće dobiti status obveznog izazivača za svjetsku titulu: Daniel Dubois dobio je prednost!

Filip Hrgović, Oleksandr Usyk i Daniel Dubois

 Screenshot (youtube; Ifl Tv; Sky Sports Boxing; Bt Sports Boxing)
Situacija pri vrhu teške kategorije dodatno se zakomplicirala

Sjajne vijesti za Filipa Hrgovića došle su sredinom 11. mjeseca. Eddie Hearn otkrio je kako će IBF narediti Oleksandru Usyku da titulu svjetskog prvaka brani protiv Filipa Hrgovića, a ukoliko bi Ukrajinac odbio taj meč, ostao bi bez titule prvaka.

Nije tajna da se Usyk nada borbi za ujedinjenje svih svjetskih titula, a Tyson Fury drži jedinu (WBC) koja mu nedostaje. Ugovaranjem meča protiv Furyja, Hrgović bi preko IBF-a mogao tražiti da se Usyku oduzme pojas i Ukrajinac bi na taj način izgubio priliku ujediniti sve pojaseve.

‘‘El Animal‘‘ i njegov tim ubrzo su otkrili da ne planiraju omogućiti izuzeće Oleksandru Usyku te da će inzistirati na međusobnom obračunu. Oleksandr Usyk unatoč tome bio je usmjeren samo ka Furyju, a početkom ovog mjeseca uživo je gledao Furyjevu pobjedu nad Chisorom. Sve je mirisalo na zavrzlamu, ali dojam je bio da Hrgović ‘‘drži Usyka u šaci‘‘. Nažalost po Hrgovića, situacija se naglo preokrenula, ali ne u korist njega, niti u korist Usyka. Naime, Daniel Dubois (19-1) postat će obveznim izazivačem Oleksandra Usyka.

Dubois je inače nositelj WBA (Regular) titule. Radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način oni štite svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se drugim boksačima uvodi mogućnost osvajanja ‘‘regular‘‘ titule. Na taj način, ukoliko njihov ‘‘super‘‘ prvak eventualno izgubi svoj pojas, oni i dalje imaju isključivo svog svjetskog prvaka (regular).

Nelogičnost te titule poprilično je jasna i WBA ju postepeno ukida po svim težinskim kategorijama. Taj potez išao im je u korist prilikom zasjedanja i dogovora oko toga čiji će izazivač biti sljedeći na redu za Usyka. Iako je IBF prvotno bio favorit, a time je i naš Filip Hrgović bio u najboljoj poziciji za postati sljedećim obveznim protivnikom za Oleksandra Usyka.

Odluka je na kraju ipak otišla u korist WBA i njihovog ‘‘Regular‘‘ prvaka. Ideja o ukidanju nepotrebnih titula svakako je dobra i stoga nije pretjerano iznenađenje da su dobili prednost. Također, WBA-ov izazivač posljednji put je postao obveznim izazivačem još u devetom mjesecu 2018. godine kad je Anthony Joshua titulu morao braniti protiv Alexandera Povetkina.

Inače, Daniela Duboisa zastupa Frank Warren i njegov Quensberry Promotions, a radi se o istim menadžerima koji zastupaju Tysona Furyja i Joea Joycea. Frank Warren ranije ove godine pokušao je izlobirati da Joe Joyce kao privremeni WBO prvak postane obveznim izazivačem, ukoliko se Usyk i Fury ne uspiju dogovoriti. Nadležno tijelo za upravljanje ovakvim situacijama odbilo je taj prijedlog i tada su dali do znanja da je IBF-ov prvi izazivač (Hrgović) sljedeći na redu. Kao što smo gore naveli, ta odluka ipak je naišla na promjenu i Daniel Dubois dobio je prednost.

Tyson Fury i Oleksandr Usyk najavljuju svoj međusobni obračun za prvi kvartal 2023. godine. Međutim, Oleksandr Usyk u tom slučaju mogao bi ostati bez WBA titule svjetskog prvaka, osim ako mu Daniel Dubois ne omogući izuzeće i ako se čelnici WBO-a slože s tim. Usyku ovaj rasplet ipak ide u korist puno više nego onaj u kojem je Filip Hrgović obavezni izazivač.

Naime, Usykova glavna ambicija jest meč protiv Tysona Furyja. Nema sumnje da će Frank Warren koji zastupa Duboisa i Furya svakako biti otvoreniji za tu opciju, a Dubois će biti ‘‘prisiljen‘‘ da se povuče sa strane, barem dok Fury i Usyk ne odrade svoj meč. Filip Hrgović s druge strane nije boksač Franka Warrena, nego Eddieja Hearna i braće Sauerland. Oni su ranije jasno istaknuli da ne planiraju dopustiti Usyku da odradi meč protiv Furyja, prije nego pruži priliku Hrgoviću.

Dubois će vjerojatno dobiti nekakvu kompenzaciju od strane Warrena ako otvori put ka meču između Usyka i Furyja, jer to je ipak borba na kojoj će svi uključeni promotori najbolje zaraditi, dok će Hrgović morati čekati svoju priliku, a vrlo vjerojatno će odraditi barem još jedan meč u međuvremenu.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi onda kad se Joe Joyce kao privremeni WBO prvak također počne gurati za napad na titulu. Dojam je da se stvorila prava gužva pri vrhu, a situaciji nije pomogla niti činjenica da se Fury u svoj toj gužvi odlučio boriti protiv Dereka Chisore.

Zanimljiva 2023. godina čeka nas kad je vrh teške kategorije u pitanju, ali dojam je da su se vrata za obračun Usyka i Furyja širom otvorila, a Filip Hrgović ponovno je daleko od napada na svjetsku titulu, barem zasad.

Linker
23. travanj 2024 06:49