K1 i Boks

Iako je najavio umirovljenje u slučaju poraza, Joshua ipak inzistirao na klauzuli o revanšu

Anthony Joshua  

 MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock Editorial/Profimedia
To bi mu bio treći revanš u slučaju poraza

Bivši svjetski prvak Anthony Joshua večeras se vraća u ring nakon dva uzastopna poraza protiv Oleksandra Usyka. Protivnik će mu biti američki teškaš Jermaine Franklin kojeg smo prije nekoliko mjeseci mogli upoznati u borbi protiv Dilliana Whytea. Iako je taj meč izgubio, pokazao je borbenost te su samo nijanse odlučivale o pobjedniku. Anthony Joshua je u intervjuima i promociji meča djelovao prilično samopouzdan, te je u jednom trenutku čak izjavio da će se u slučaju poraza umiroviti.

Unatoč takvim izjavama Joshua je ipak inzistirao na klauzuli o revanšu. U prijevodu, ako Franklin napravi iznenađenje i pobijedi Joshuu, Joshua može aktivirati klauzulu i dobiti instant revanš. Ta klauzula mu se isplatila u meču protiv Ruiza, kada je Ruiz kao veliki ‘underdog‘ iznenadio sve i nokautirao Joshuu. U revanšu smo pak gledali drugačiju priču gdje je Joshua boksao puno pametnije te pogađao s distance gotovo nepokretnog i neprepoznatljivog Ruiza.

Protiv Usyka mu klauzula nije donijela previše sreće, naprotiv, ponovno je poražen i to na isti način. Taktiku nije promijenio kao protiv Ruiza, već se krenuo iznova nadboksavati s najboljim tehničarem na svijetu, te je na posljetku i nadboksan. Neki na klauzulu o revanšu gledaju kao na potencijalnu slabost jer samim inzistiranjem na tako nešto automatski počinješ vjerovati u takav scenarij.

Ne zna se je li klauzula dvosmjerna, tj. hoće li i Franklin dobiti mogućnost revanša u slučaju poraza. Vjerojatno neće. No u slučaju pobjede barem će dobiti još jednu priliku da zaradi veliki novac.

Linker
23. travanj 2024 15:51