K1 i Boks

Lennox Lewis uputio dirljivu poruku Vitaliju Kličku: ‘Tvoja žrtva za domovinu zaslužuje divljenje‘

Lennox Lewis vs. Vitali Kličko

 HECTOR MATA/AFP/Profimedia
Jedan od najvećih teškaša u povijesti boksa na zanimljiv način obilježio je obljetnicu meča s Kličkom

Jedan od kultnih boksačkih mečeva 21. stoljeća održao se 21. lipnja (šesti mjesec) u Staples Centeru u Los Angelesu. Lennox Lewis branio je svoje titule (WBC, IBO, The Ring) svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a izazivač je bio Vitalij Kličko.

Lewis je u taj meč ušao kao boksač s nepunih 38 godina, a iza sebe imao je 40 pobjeda, dva poraza i jedan remi. Vitalij Kličko s druge strane bio je mlađi i gladniji. Ukrajinski teškaš imao je nepune 32 godine, a slavio je u 32 od dotadašnjih 33 odrađenih mečeva. Dobro je Vitalij otvorio taj meč. Početnim rundama je dominirao, a Lewisa je uspio uzdrmati u drugoj rundi. Britansko-kanadski boksač je zadobio posjekotinu ispod lijevog oka, ali već u trećoj rundi uzvraća na sličan način.

Odličnim udarcem desnicom otvorio je duboku posjekotinu ispod Kličkova lijevog oka. Meč se nastavio sve do samog početka sedme runde. Doktori su tada pregledavali Kličkovu posjekotinu i odlučili su kako bi nastavak meča bio opasan za Kličkovo oko. Borba je službeno završila nakon šest rundi, iako je Ukrajinac inzistirao na nastavku meča.

Vitalij je bio u vodstvu 58-56 na sve tri sudačke kartice u trenutku prekida, ali izgubio je meč tehničkim nokautom. Lennox Lewis kasnije se umirovio, prije nego li je Kličko dobio priliku za revanš.

Vitalij je nakon toga upisao 13 uzastopnih pobjeda i dugi niz godina držao je titule svjetskog prvaka. Nitko osim Lewisa i Chrisa Byrda nije ga porazio, ali žal za neodrađenim revanšom ostat će mu do kraja života.

Vitalij se po završetku karijere okrenuo politici i trenutno obnaša dužnost gradonačelnika glavnog grada Ukrajine, Kijeva. Prije dva dana bila je 19. obljetnica spomenutog obračuna između Lewisa i Klička, a Lennox je odlučio uputiti lijepu poruku svom rivalu. Lewis se fokusirao na ratno stanje u Ukrajini i zapravo je iskazao podršku i poštovanje Vitaliju Kličku.

''Obično bih 21. lipnja (šesti mjesec) upriličio obljetnicu svog meča s Vitalijem Kličkom, ali danas mu jednostavno želim iskazati poštovanje. On trenutno vodi najveću borbu u svom životu, a žrtve koje je napravio kako bi služio svojim sugrađanima nisu samo za pohvalu, nego i za divljenje. Potrebno je puno hrabrosti kako bi kročili u boksački ring, a mi kao borci, znamo da svaki meč može biti naš posljednji. Ali hrabrost zauzimanja za svoju državu i sugrađane koju on pokazuje, iziskuje neku višu razinu hrabrosti i ljubavi. Stoga, ovaj puta na 21. lipnja, salutiram svome prijatelju Vitaliju. Neka te Bog zaštiti i blagoslovi mirom, ljubavlju i srećom.'', poručio je Lewis u svojoj lijepoj i dirljivoj poruci koju je objavio na svom Instagram profilu.

Vitalij Kličko kratko se zahvalio u komentaru, a brojni boksački fanovi u komentarima su iskazali poštovanje obojici legendarnih boksača. Lijepo je vidjeti da se nekoć veliki rivali ovoliko poštuju nakon što su završili svoje sportske karijere.

Linker
21. travanj 2024 22:48