K1 i Boks

Momak iz geta protiv zvijezde koja je rođena ‘sa zlatnom žlicom u ustima‘: Tko će ostati neporažen?

Gervonta Davis (lijevo) i Ryan Garcia (desno)

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Gervonta Davis i Ryan Garcia odradili su posljednje sučeljavanje uoči večerašnjeg spektakla

Pomalo je nejasno zašto su Gervonta Davis i Ryan Garcia kao dvojica ponajvećih potencijala lake kategorije, ugovorili meč u ‘‘catchweightu‘‘ do 136 ‘‘pounda‘‘ (61,69 kg). To je samo jedan ‘‘pound‘‘ (450 grama) iznad gornje granice lake kategorije, a zbog ovakvog dogovora, WBA (Regular) titula u vlasništvu Gervonte Davisa danas nije ulog u meču između njega i Garcije.

Sinoć u kasnim satima po našem vremenu, Ryan Garcia i Gervonta Davis odradili su svoju (pret)posljednju dužnost uoči samog meča i stali su na vagu. Odlična je vijest da su obojica prošli vagu bez većih problema i sve je spremno za ogromni boksački meč koji nas čeka večeras.

Gervonti je vaga pokazala 135,1 ‘‘lbs‘‘, dok je Garcia bio blago teži sa svojih 135,5 ‘‘pounda‘‘. Sučeljavanje je bilo vrlo žustro i prepuno tenzija, a kulminiralo je tako što je Gervonta (blago) odgurnuo Garciju. Naravno da se radi o potezu kojim žele što više ispromovirati svoj meč, ali sigurno je da među njima postoje i određene tenzije.

Možda ste uočili kako smo ranije u tekstu naveli da se radi o ‘‘pretposljednjoj‘‘ dužnosti za dvojicu boraca. Naime, Davis i Garcia morat će se još jednom izvagati, danas oko 20:00h. Niti jedan od njih dvojice ne smije prekoračiti granicu od 146 ‘‘pounda‘‘, odnosno to je najveća dopuštena kilaža s kojom smiju ući u meč. Drugo vaganje neće biti dostupno za javnost, niti će biti ikakvog sučeljavanja.

Meč između Gervonte Davisa i Ryana Garcije vjerojatno je najveći boksački meč u dosadašnjoj 2023. godini. Obojica su neporaženi, Gervonta iza sebe ima 28 pobjeda, a Garcia je slavio 23 puta. Davis je nokautom došao do pobjede u 24 navrata, a Garcia je 19 puta nokautirao svoje protivnike.

Rivalstvo među njima gradi se još od 2017. godine kada je Garcia objavio fotografiju na Instagramu kojom je na specifičan način prozvao Gervontu Davisa. Obojica su ipak nastavili graditi karijere protiv nekih drugih boraca, sve do ove godine, sve do ovog vikenda kada ih čeka međusobni obračun u Las Vegasu.

28-godišnji Gervonta Davis favorit je u ovom meču (1,40 - 3,00). Momak iz Baltimorea nevjerojatno je ubojit udarač i mnogi smatraju da je u odnosu na Garciju, istinski ‘‘fajter‘‘. Davis je odrastao u Sandtown-Winchester četvrti u Baltimoreu, a radi se o četvrti koja ima ponajveću stopu kriminala u Baltimoreu. Unatoč sjajnoj sportskoj karijeri, Gervonta Davis nerijetko upada u probleme sa zakonom, a 5. svibnja (peti mjesec) čeka ga izlazak pred sud kako bi saznao kaznu za prometnu nesreću koju je skrivio 2020. godine. Gervonta je tada prošao kroz crveno, prouzrokovao je tešku prometnu nesreću i četvero osoba zadobilo je ozljede u toj prometnoj. Srećom, nitko nije poginuo, ali Gervonta se našao optužen za čak 14 prekršajnih djela i kasnije ih je sve priznao. Prijeti mu kazna do sedam godina zatvora, a kakvu će točno kaznu dobiti, saznat ćemo za dva tjedna. Imao je Gervonta još pregršt problema sa zakonom zbog nasilja i to nerijetko nad ženama, ali zasad se uspio zadržati izvan rešetaka.

Ryan Garcia momak je koji nije odrastao u getu i nije bio okružen kriminalom. Garcia dolazi iz imućne obitelji, a radi se i o boksaču koji uživa ogromnu popularnost na društvenim mrežama. Međutim, Ryan Garcia nije boksač kojeg možete promatrati kao nekakvog ‘‘influencera‘‘ i na taj način ga unaprijed otpisati. Radi se o itekako ozbiljnom boksaču ubojitog lijevog krošea. Nerijetko se Ryana Garciju označava kao boksača s ‘‘najbržim rukama‘‘ na svijetu, a u odnosu na Gervontu imat će prednost od 12 centimetara u visini i sedam centimetara prednosti u rasponu ruku. Garcia je momak u kojeg jedan Oscar De La Hoya polaže velike nade kao promotor, a danas ćemo saznati od čega je sazdan Ryan Garcia.

Neki predviđaju da će ovaj meč prodati preko milijun PPV-a, ali cijena od 85 američkih dolara ne ide u korist tome. Radi se o ‘‘paprenoj‘‘ cijeni, vjerujemo da neće požaliti svi oni koji posegnu u džep kako bi pogledali ovaj vrhunski meč. Jedan od njih dvojice večeras će vjerojatno upisati prvi poraz (ako meč ne završi neriješenim ishodom). Tko će koga nadjačati, saznat ćemo u nedjelju iza 5:00h ujutro.

Linker
02. svibanj 2024 03:09