K1 i Boks

‘Nogometna katedrala‘ večeras je utočište boksačkog spektakla: Upoznajte povijest kultnog Wembleyja

Joshua vs. Kličko - Wembley

 Garcia/BPI/Shutterstock Editorial/Profimedia
Ogromni londonski stadion ugostit će večerašnji dvoboj dvojice ponajboljih teškaša svijeta

MGM Grand Arena, T-Mobile Arena, Staples Center, neke su od kultnih dvorana unutar kojih je Tyson Fury odrađivao neke od svojih posljednjih nastupa. Dillian Whyte najčešće se borio u O2 Areni, a Povetkina i Wacha pobjeđivao je u na Gibraltaru i u Saudijskoj Arabiji. Ipak, obojica će se složiti da ih večeras čeka nešto posebno, posebnije od svega gdje su se dosad borili.

Londonski Wembley večeras će ugostiti boksački spektakl koji predvode upravo Tyson Fury i Dillian Whyte. Gotovo četiri godine Tyson Fury nije nastupao na britanskom tlu, dok je Whyte posljednji nastup u Engleskoj odradio u osmom mjesecu 2020. godine. Niti jedan od njih dvojice nikada nije nastupao pred ovoliko brojčanom publikom kakva ih čeka večeras. Dvojica ponajboljih teškaša svijeta obračunat će se za WBC-ov pojas svjetskog prvaka, a borba će ući u povijest ovog stadiona

Naime, 94 tisuće ulaznica rasprodano je za večerašnju priredbu, a nikada toliko gledatelja nije svjedočilo boksačkoj priredbi na Wembleyju. Dosadašnji rekorderi bili su Anthony Joshua i Vladimir Kličko. Joshuinoj pobjedi iz 2017. godine, uživo je svjedočilo točno 90 tisuća gledatelja. Na vječnoj ljestvici boksačkih mečeva s najbrojnijom publikom, borba Joshue i Klička već neko vrijeme zauzima šesto mjesto. Meč Furyja i Whytea trebao bi od večeras preuzeti tu poziciju. Dvoboj Tonyja Zalea i Billyja Priora u Juneau Parku u Milwaukeeju nedodirljiv je na toj ljestvici. Čak 135,132 gledatelja vidjelo je nokaut Zalea u tom meču. Bitno je napomenuti da se borba održala 1941. godine.

Vratimo se na Wembley. Radi se o stadionu koji je građen u periodu od 2003. do 2007. godine i ujedno je dom engleske nogometne reprezentacije. Izgradnja je koštala 789 milijuna funti, a stadion je otvoren u trećem mjesecu 2007. godine. Najposjećeniji nogometni meč jeste finale FA kupa iz 2008. godine. Naš Niko Kranjčar sa svojim Portsmouthom, osvojio je trofej, a Cardiff i njegovi navijači ostali su slomljena srca. Pobjednički pogodak postigao je Nwanwko Kanu, a ukupno na tribinama, bilo je 89,874 gledatelja.

Najveću posjećenost na Wembleyju ipak nemaju sportski događaji, nego koncert megapopularne Adele. Engleska pjevačica 2017. godine nastupala je pred čak 98 tisuća svojih obožavatelja.

Što se novog Wembleyja tiče, taj stadion relativno je u počecima ispisivanja svoje povijesti i tek je nekoliko istaknutih događaja na tom stadionu. Međutim, pripiše li mu se povijest starog Wembleyja koji je zatvoren 2000. godine, a srušen tijekom 2002. i 2003. godine, priča dobiva jednu posve drugu dimenziju.

''Wembley je katedrala, glavni grad i srce nogometa.'', jednom prilikom izjavio je Pele, jedan od najvećih nogometaša u povijesti tog sporta.

Jedna od prvih, ali i najljepših uspomena domaćeg stanovništva na stari Wembley, svakako je Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održalo 1966. godine. Engleska je pobijedila Njemačku rezultatom 4-2, pred 96,924 gledatelja. Bila je to prva titula svjetskih prvaka za Engleze, a do dana današnjeg, to im je i jedina.

1948. godine održane su Olimpijske igre na Wembleyju, a bile su to prve ljetne OI nakon pauze zbog 2. Svjetskog rata. Kad je boks u pitanju, stari Wembley svjedočio je jednom od najvećih ikad. Muhammad Ali 1963. godine pobijedio je domaću uzdanicu Henryja Coopera. Nije to bio nimalo lak meč za velikog Alija koji je uoči meča s Cooperom imao 18 pobjeda u jednako toliko nastupa.

Cooper je Alija rušio u četvrtoj rundi, ali Muhammad Ali je pobijedio tehničkim nokautom u petoj rundi. Britanski boksač nije mogao nastaviti meč, odnosno došlo je do prekida zbog krvi koja je tekla iz njegovog lijevog oka. Cooper je zadobio veliko poštovanje Alija svojom izvedbom na Wembleyju.

Svaka čast Adele na njenom gore spomenutom koncertu, ali kad je Wembley u pitanju, jedan nastup ipak ima posebno mjesto u srcu svih ljubitelja glazbe. 1985. godine na Wembleyju se održao Live Aid, a nastup Freddieja Mercuryja i njegovog Queena upisan je u povijest.

Bilo je tu još pregršt povijesnih trenutaka na starom Wembleyju čija je izgradnja bila dovršena još 1923. godine. Sljedeće godine slavit će se 100 godina izgradnje Wembleyja i svakako će biti zanimljivo vidjeti kakav će program domaćini prirediti.

Kad je u pitanju opća povijest stadiona i kraja u kojem se nalazi, tu se također svašta može ispričati. Još 825. godine naziv ''Wembley'' prvi put se pojavljuje u spisima. Sasi (Saxons) su okupirali dio Engleske tada znan kao ''Middlesex''. Jedna od lokalnih obitelji nastanjena na tom području prezivala se ''Wemba'', a njihov dom bio je poznat pod nazivom ''Wemba lea''. ''Lea'' je staroengleski naziv za livadu ili čistinu.

Krajem 18. stoljeća, bogata lokalna obitelj Page, zaposlila je Humphryja Reptona, poznatog engleskog dizajnera okoliša da uredi okoliš na njihovoj nekretnini. Njegov savjet bio je da uređeni park nazovu Wembley Parkom, a taj naziv koristi se od 1792. godine.

Ideja za izgradnju stadiona, odnosno razlog izgradnje, bila je manifestacija naziva ''British Empire Exhibition''. Radi se o kolonijalnoj izložbi koja se održavala 1924. i 1925. godine u Wembleyu Parku u Londonu. Priredba je poslužila kao svojevrsno slavlje i odavanje počasti Britanskom Carstvu. Stadion je prvotno nazvan ''Empire Stadium'' i trebao je biti srušen odmah nakon gore spomenute izložbe. Škot sir James Stevenson predložio je da ne sruše stadion te da se tamo odigravaju nogometne utakmice.

image

Sheffield United vs Cardiff City na starom Wembleyju

(Photo by AFP)

Izgradnja ''Empire Stadiuma'' dovršena je 1923. godine, prije planiranog održavanja ''British Empire Exhibitiona''. Proces izgradnje trajao je samo 300 dana, a utrošeno je 750 tisuća funti. Finale FA Kupa iz 1923. godine zapravo je prvi događaj koji je upriličen na stadionu koji je kasnije postao Wembleyjem. Bolton i West Ham borili su se za osvajanje pehara najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, a to finale poznato je pod nazivom ''The White Horse final'' (Finale bijelog konja). Previše navijača uguralo se toga dana na teren. Prema službenim podacima 126,047, a neki neslužbeni podaci govore da je na stadionu bilo između 240 i 300 tisuća ljudi. Sve to, ugrozilo je održavanje samog meča, a policajac George Scorey i njegov bijeli konj Billy odradili su sjajan posao te su uspjeli rasčistiti teren rastjerivajući okupljenu masu, kako bi se utakmica mogla odigrati. Zato je finale nazvano ''Finalom bijelog konja'', jer konj Billy jedan je od heroja tog finala.

Bolton je osvojio kup rezultatom 2-0, a David Jack upisao se u povijest kao strijelac prvog pogotka na stadionu kojeg danas svi znamo pod nazivom Wembley.

Dok se novi Wembley diči svojim lukom raspona 315 metara koji služi kao potpora krovištu, stari Wembley dičio se svojim ''Twin Towersima'' koji su simbol stare verzije tog stadiona. Izgradnjom novog Wembleyja, ''Twin Towersi'' su također srušeni.

image

Rušenje starog Wembleyja i Twin Towersi u pozadini

Photo by ADRIAN DENNIS/AFP

Što se tiče luka na novom stadionu. Poanta potpore krovišta na takav način, jeste činjenica da nisu bili potrebni dodatni stupovi kojima bi se ometao pogled na teren. Luk je visok 133 metra i radi se o strukturi s najvećim rasponom kad su u pitanju konstrukcije koje su poduprte na samo dvije točke. U izgradnji luka sudjelovao je barem jedan predstavnik svake engleske grofovije (pokrajine).

image

Wembley

(Photo by Nigel Keene/ProSportsImages/DPPI via AFP)

Izgradnja novog Wembleyja pružila je brojne promjene. Wembley Park i okolica stadiona, glasili su kao ozloglašeni kvart u Londonu dugi niz godina. Uz novi stadion, došli su hoteli, ulaštene zgrade i kić iz kojeg isijava luksuz. Nakon Camp Noua, Wembley je drugi najveći stadion u Europi i radi se o pravoj londonskoj atrakciji.

image

Light festival u Wembley Parku

Ray Tang/LNP/Shutterstock Editorial/Profimedia

90-minutni obilazak Wembleyja možete si priuštiti za cijenu od 22 funte (oko 200 kuna), dok je za djecu nešto jeftinije. Naravno, prije svega morate posjetiti London. Oni koji si to ne mogu priuštiti, uvijek se mogu okrenuti virtualnim šetnjama i turnejama koje su drugi zabilježili kamerama.

Sve u svemu, Tyson Fury i Dillian Whyte nastupit će na stadionu koji zauzima posebno mjesto u srcima Engleza, ali i brojnih ljubitelja sporta i glazbe diljem cijelog svijeta. Wembley je bez dileme jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu, a nadajmo se kako će Fury i Whyte pružiti meč kakav priliči ovakvom mjestu i auditoriju od 94 tisuće ljudi.

Linker
29. travanj 2024 21:08