K1 i Boks

Problematični Adrien Broner vraća se idućeg mjeseca u boksački ring

Adrien Broner
 tilgan Ozdil/Anadolu Agency/AFP
Posrnula bivša boksačka superzvijezda pokušat će još jednom vratiti se na vrh

Više od dvije godine nakon poraza od Mannyja Pacquiaoa, u ring će se vratiti bivši svjetski prvak četiri različite kategorije, Adrian Broner. Boksač nekad prozivan najvećim potencijalom svjetskog boksa je za 13. veljače ugovorio meč protiv još jednog boksača koji u 2020. godini nije ulazio u ring. Riječ je o 28-godišnjem Meksikancu Pedru Campi, a njihov meč trebao bi predvoditi program priredbe Showtime Boxinga. Campa iza sebe ima omjer od 31 pobjede, jednog poraza i jednog neodlučenog meča, no nije se do sada susretao s ozbiljnom konkurencijom iz svjetskog vrha.

Glavna priča ovdje ipak je posrnula zvijezda koja je odabrala povratak boksu, iako je još nedavno tvrdio kako će se u ring vratiti tek ako mu netko za nastup isplati deset milijuna dolara. Suludo je i pomisliti kako je za ovaj meč dobiti i jedan veći dio te svote, tako da je lako zaključiti kako mu je "voda došla do grla", što zapravo nije teško zaključiti ako znamo kako u posljednje vrijeme njegov život izgleda.

Svoje zvjezdane trenutke imao je od 2011. do 2015. godine. Prvo je s 22 godine postao WBO prvak polulake kategorije, da bi godinu dana kasnije uzeo WBC pojas lake kategorije. Samo šest mjeseci iza toga, odnosno u lipnju 2013. godine, pripala mu je WBA titula velter kategorije, no nju je u idućem meču izgubio od Marcosa Maidane. Bio mu je to prvi poraz u karijeri, ali zvjezdani status nije gubio. U listopadu 2015. godine tako je došao i do WBA titule poluvelter kategorije. S navršenih 26 godina iza sebe je imao svjetsku titulu u čak četiri različite kategorije. No, ponašanje izvan sporta već tada mu je bilo problematično te se priča kako je po američkim noćnim klubovima potrošio milijune dolara. U jednoj večeri znao bi ostaviti i par stotina tisuća.

Pravni problemi su mu počeli 2016. godine te već postoji impresivna lista njegovih nedjela, od gušenja konobarice u prepunom baru, do situacije kad je nokautirao fana koji je tražio autogram i fotografiju. Nije mu strano niti vrijeme u pritvoru, no svaki put do sada je brzo izlazio uz jamčevinu. Tako je bilo i kod posljednjeg incidenta. Broner je naime osuđen platiti 830 tisuća dolara odšteti ženi koju je pokušao seksualno zlostavljati, ali taj iznos jesenas još uvijek nije platio. Tvrdio je sudu da posjeduje tek 13 dolara na računu, da bi se na Instagramu slikao s ogromnim svotama novca, nakon čega je poznat na sud i upućen u pritvor. Novac je pokušao objasniti kao donacije njegovih prijatelja.

Trenutno nije poznato je li iznos platio ili će mu za to poslužiti ovaj meč. Naime, od suda je tražio upravo puštanje da bi se mogao pripremiti za meč kojim će zaraditi novce potrebne za platiti spomenutu odštetu.

Broner inače iza sebe ima i neuspjelu glazbenu karijeru, no još prošle godine je tvrdio kako od nje nije odustao te da i dalje vjeruje kako glazbom može zarađivati i više nego boksom. A tamo je svojevremeno bio jedan od najplaćenijih na svijetu.

Linker
25. travanj 2024 20:54