K1 i Boks

Publika negodovala, promotor se derao na borca, Casimero savladao Rigondeauxa u jako lošem meču

John Riel Casimero 
 Michael Owens/Getty images/Profimedia
Filipinac i Kubanac teško su mogli pružiti lošiji meč, no krivnju snosi samo jedan od dvojice boraca

Velik boksački meč sinoć se održao u kalifornijskom gradiću Carsonu. Međutim borba Kubanca Guillerma Rigondeauxa (20-2-0, 13 KO) i Filipinca Johna Riela Casimera (31-4-0, 21 KO) samo je na papiru bila velika, dok smo u realnosti gledali meč koji će svi pokušati zaboraviti što prije. 31-godišnji Casimero obranio je WBO pojas u bantam kategoriji savladavši Rigondeauxa podijeljenom sudačkom odlukom (117-111, 116-112, 113-115) nakon 12 rundi borbe.

Guillermo Rigondeaux, dvostruki olimpijski prvak (2000. i 2004. godine) svojim pristupom frustrirao je svakog tko je gledao ili na neki način sudjelovao u ovome meču. 40-godišnji Kubanac nije pokazao nikakvog interesa niti inicijative da konkretnije napadne i ugrozi svog protivnika. Konstantno se kretao i izbjegavao borbu dok je Casimero bio taj koji je pokušao inicirati nekakvu akciju. Rigondeaux je jedino svojom sjajnom ljevicom nekoliko puta podsjetio na svoje najbolje dane, no to se tokom ove borbe jako rijetko događalo.

Filipinac Casimero s druge strane tražio je nekakvu razmjenu, pokušavao je napraviti nešto konkretno, no jednostavno nije bilo moguće kada protivnik pristupi kao što je Rigondeaux danas pristupio borbi. Već u prvoj rundi, Casimero je imao dobrih trenutaka te je prvo ljevicom dobro pogodio Kubanca, a zatim je u silnom naletu plasirao nedopušten udarac te je zaradio upozorenje od suca. Filipinac je izjavio kako smatra da je uzdrmao Rigondeauxa u prvoj rundi, no već u drugoj rundi bilo je vidljivo kako Kubanac nema nikakvih problema te je nastavio u istom stilu.

Tokom treće runde dogodio se zanimljiv trenutak. Casimerov promotor Sean Gibbons ustao je sa svog mjesta te se iz sveg glasa izderao ka Rigondeauxa:

''Prestani bježati, prestani bježati!, bile su riječi Gibbonsa upućene kubanskom boksaču.

Ostatak borbe protekao je u Casimerovim pokušajima da uhvati Rigondeauxa, a dojam je kako su borci više trčali nego boksali. Filipinac je tokom sedme runde bio toliko frustriran te je stao na sredinu ringa i molio Kubanca da se počne boriti. Ipak, teško je reći kako ga je ''Rigo'' poslušao pa je i preostalih pet rundi ponudilo gotovo identične stvari kao preostalih sedam. Nakon što je odzvonilo za kraj borbe, publika je glasno negodovala, što je bilo očekivano s obzirom na kvalitetu borbe koju su gledali. Međutim, Kubanac cijelu svoju karijeru njeguje ovakav stil borbe i nešto takvo bilo je za očekivati.

Casimero je ovom pobjedom došao do sedmog uzastopnog slavlja dok je Rigondeauxu prekinut niz od tri pobjede te je poražen drugi puta u profesionalnoj karijeri. Izuzev Filipinca, ''Rigo'' je izgubio od Vasyla Lomachenka u prosincu 2017. godine. Prema CompuBoxu (računalni sustav za bodovanje i brojanje udaraca) Casimero je pogodio 47 udaraca, a njegov protivnik Rigondeaux 44. Uistinu poražavajuća brojka za borbu vrhunskih boksača bantam kategorije. Unatoč činjenici kako je Filipinac bio taj koji inicira akciju, treba uzeti u obzir kako je i njegova razina boksa bila daleko od oduševljavajuće te je Rigondeaux dokazao kako Casimero mora napredovati ukoliko želi imati ikakve šanse protiv Inouea.

image
Guillermo Rigondeaux vs. John Riel Casimero
Michael Owens/Getty images/Profimedia

''Uzbuđen sam jer sam pobijedio. Bio sam zabrinut jer je rekao kako neće bježati i trčati po ringu, no to je radio cijelo vrijeme. Nadao sam se nokautu. Moji fanovi i ja htjeli smo pobjedu na takav način. Dao sam sve od sebe da ga nokautiram, no on je samo bježao i izbjegavao borbu.'', rekao je Casimero nakon borbe, no vidno mu je laknulo jer je ova borba završila te je na koncu nagrađen za svoj trud. Dodao je Filipinac kako je prije ove borbe imao unaprijed isplaniran raspored za svoja tri nastupa. Nakon pobjede protiv Kubanca, planira savladati sunarodnjaka Nonita Donairea, a zatim sjajnog Japanca Naoyu Inouea.

Inače, John Riel Casimero trebao se boriti protiv legendarnog Donairea na ovoj priredbi, no njegov sunarodnjak otkazao je borbu zbog neukusnog ''trash talka'' koji je Casimero upućivao ka njemu i njegovoj ženi.

''Govorite mojoj ženi da popuši nekom čovjeku onu stvar i slično. Onog trenutka kad ste uvrijedili moju ženu i obitelj, izgubio sam interes za ovom borbom te titulom svjetskog prvaka. Uvrijedili ste mene i moju ženu, a nisam vam niti jednu ružnu riječ uputio. Osobi poput Casimera neću prepustiti ovakvu pozornicu i novac koji dolazi s ovakvom borbom. rekao je Donaire putem Instagrama početkom srpnja. Biti će zanimljivo vidjeti mogu li ga promotori ipak nagovoriti da odradi borbu protiv nešto više od sedam godina mlađeg Casimera.

Linker
03. svibanj 2024 11:42