K1 i Boks

Saundersov otac tvrdi da je meč protiv Canela otkazan: ‘Ne dozvoljavam sinu borbu u ovim uvjetima‘

Billy Joe Saunders
 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Samo par dana prije velikog meča došlo je do neslaganja oko jedne vrlo važne stavke

Meč Canela Alvareza i Billyja Joea Saundersa, dogovoren za nadolazeći vikend u Arlingtonu, svakako je jedan od najvećih ovogodišnjih boksačkih mečeva. Spektakl bi se trebao održati pred punim stadionom, a pobjednik će iz ringa izaći s tri pojasa prvaka svijeta super srednje kategorije. Naravno, to će se sve dogoditi ako do meča dođe, što je trenutno zapravo upitno.

Naime, mediji su se raspisali o tome kako britanski boksač i njegov tim nisu zadovoljni uvjetima koji su Matchroom Boxing te njegov protivnik postavili, a tiču se veličine ringa u kojem će se meč održati. I problemi oko toga su toliki da je Billyjev otac, Tom Saunders, danas otkrio kako je meč otkazan, odnosno da se neće održati osim ako Canelo i njegov tim pristanu na uvjete koje su oni postavili.

"Ne mogu reći da će do meča doći jer problem s ringom još nije riješen. Nema ništa u ugovoru po pitanju veličine ringa, sve je stvar pregovora, a pregovori su ovim putem prekinuti. Canelo je postavio ring od 550 centimetara, za koji mislim da je amaterski ring, kao ring u kojem će se održati meč. Postavio je taj ring znajući da ćemo mi prigovarati, da bi nam onda mogao reći kako će staviti ring od 610 cm, to je bio njegov plan. Mi smo htjeli 730 cm, ali smo na kraju pristali na 670. Ukratko, oni žele eliminirati Billyjeve noge. Mi smo protiv toga i ja prvi neću svom sinu dozvoliti da boksa u malog ringu protiv čovjeka kojeg zovu pound-for-pound kraljem boksa. Jutros smo pričali s njima, nakon čega su nam rekli ring od 610 ili da rezerviramo let za povratak kući. Ispričavam se ovim putem fanovima, ali ne dozvoljavam svom sin da boksa u takvom ringu protiv Canela na Cinco de Mayo vikend. Puno toga smo im izašli u susret, ali ovo ne možemo. Borba u tom slučaju neće biti poštena i ovim je putem otkazana", rekao je Tom Saunders u razgovoru za iFL.

Nedugo nakon toga javio je i Billy Joe, koji je potvrdio riječi svog oca. U razgovoru za Talksport otkrio je kako je spreman odreći se meča karijere i honorara karijere ukoliko ne dobije ono što smatra poštenim uvjetima meča.

"Prepustio sam ovo mom menadžmentu, oni bi to trebali riješiti, ali trenutno je veliki problem. Oni meni ovdje pokušavaju staviti telefonsku govornicu umjesto boksačkog ringa. Radi se o ogromnom stadionu, a oni mi žele staviti ring od pet metara nasred njega. Ti mi je neprihvatljivo, želim sedam metara, na što oni kažu da se to neće dogoditi. Ako moj tim to ne riješi, neće biti meča. Ne možete me dovesti i onda mi pokazati ovaj ring. Cijele pripreme sam radio u ringu od sedam metara. Ovo je borba za ujedinjenje svjetskih titula, a ne za britansku titulu. To vam je kao da netko trenira za utrku na 200, a drugi za utrku na 400 metara. Znamo kakav je njegov stil borbe, svi to znaju i ja sam se za to pripremio. On ima svoj plan, on me namjerava pritisnuti, a ja trebam prostor gdje se mogu kretati i tako pustiti svoj boks da djeluje", objasnio je.

Prema dostupnim informacija, Saunders bi za ovaj meč trebao dobiti minimalno sedam milijuna dolara. Mnogi bi bez razmišljanja o uvjetima pristali na tako nešto, ali ne i BJ. On je uvjeren kako svojim stilom boksa može savladati sjajnog Meksikanca. A taj stil inače donosi jako puno kretanja i izbjegavanja otvorenih izmjena te klinčeva. Iako zvuči kao nešto ne toliko atraktivno, njegovi su mečevi upravo zbog toga vrlo dinamični i konstantno se nešto događa, unatoč nedostatku jakih udaraca ili njegovih pokušaja da nekom bombom završi meč.

Canelo mu svakako želi uskratiti priliku za tako nešto. Njegov je cilj smiriti Billyja i navesti ga u otvoreni "fajt", što će svakako prije napraviti u manjem ringu. Bit će zanimljivo pratiti što će se na kraju dogoditi, no čini se kako Billy ne namjerava prihvatiti ove uvjete. On želi pobjedu, a šanse za istu mu svakako rastu što je ring u kojem će se meč održati veći.

Linker
23. travanj 2024 15:57