K1 i Boks

Što je sljedeće za Furyja i Usyka? Jedan borac bit će jako sretan zbog njihovih propalih pregovora

Tyson Fury (lijevo) i Francis Ngannou (desno)

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
Oleksandr Usyk i Tyson Fury morat će se okrenuti nekim drugim opcijama nakon propalih pregovora

Jutros su nas dočekale loše vijesti od strane ESPN-a. Američka medijska kuća otkrila je da su pregovori između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja završili, a dvojica najboljih teškaša na svijetu neće se boriti za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji.

Borba se trebala održati 29. travnja (četvrti mjesec) u Londonu, pred više od 90 tisuća gledatelja na legendarnom Wembleyju. Ipak, tu borbu zasad nećemo imati prilike gledati, a dojam je da će Tyson Fury snositi krivicu javnosti zbog propalih pregovora.

‘‘Gypsy King‘‘ konstantno je iznosio nove zahtjeve pred Usyka, a Ukrajinac je pristajao na sve. Iako je Usyk također neporažen i drži tri svjetske titule naspram Tysonove jedne, pristao je Usyk na vrlo nepravednu raspodjelu honorara. Ukrajinac se pomirio sa samo 30 posto ukupnog honorara, dok bi Furyju pripalo čak 70 posto. Međutim, Fury je očito i dalje postavljao raznorazne zahtjeve i pregovori su propali.

‘‘Koliko god se Usyk kompromitirao, oni (Furyjev tim) su tražili još više.‘‘, rekao je Egis Klimas, Usykov menadžer.

Naravno da postoji određena mogućnost da se pregovori opet započnu i da se borba održi u nekom drugom terminu, ali Usyk i Fury vjerojatno se okreću nekim drugim opcijama. No, što je sljedeće za dvojicu najboljih teškaša?

Usyka čeka meč kojemu se nije nadao i protivnik koji ne pripada eliti teške kategorije

Kad je Usyk u pitanju, situacija je poprilično jasna. Iako su ga prozivali razni boksači poput Joea Joycea i Filipa Hrgovića, sljedeći na redu bit će Daniel Dubois (19-1-0, 18 KO). Radi se o nositelju WBA (Regular) pojasa, a ukratko pojašnjeno, nositelj WBA (Regular) pojasa zapravo je prvi na redu za napad na WBA (Super) titulu svjetskog prvaka koju drži Usyk.

25-godišnji Dubois status ‘‘Regular‘‘ prvaka ima od sredine prošle godine, a titulu je obranio krajem 2022. godine. Teškom mukom porazio je Kevina Lerenu nokautom u trećoj rundi, nakon što je Lerena prethodno bio jako blizu pobjede prekidom.

Dubois je jedini poraz u dosdašnjoj karijeri upisao u 11. mjesecu 2020. godine. Joe Joyce porazio ga je nokautom u desetoj rundi. Imao je Dubois određenog uspjeha kroz prvu polovicu meča, ali kako je borba odmicala, Joyce je sve više nametao svoj tempo i na koncu je slavio prekidom.

Prema Boxrecu, Dubois je deseti u poretku svjetskih teškaša, ali u meč protiv Usyka ući će kao ogroman autsajder. Mnogi Duboisa ne vide kao teškaša koji pripada samoj eliti, a čak ni fizičkim gabaritima ne odstupa previše od Oleksandra Usyka. Pet centimetara je viši od Usyka (196 cm - 191 cm), a raspon ruku im je identičan (198 cm).

Nije Dubois protivnik kojem se Usyk nadao, ali Ukrajinac drži tri pojasa (WBA, IBF i WBO), a WBA drži pravo izreći sljedećeg obveznog izazivača. Time Dubois dobiva prednost nad Filipom Hrgovićem koji je prvi izazivač prema IBF-u i prednost Dubois dobiva nad Joeom Joyceom koji je privremeni prvak prema WBO organizaciji. Na prvu podosta nejasno kako Dubois može dobiti prednost nad Joyceom koji ga je porazio, ali tako funkcionira boks i tako funkcioniraju ove četiri elitne boksačke organizacije.

Jedan borac trlja ruke i mogla bi mu se ispuniti velika životna želja

Što se Tysona Furyja tiče, propali pregovori između njega i Usyka mogli bi silno obradovati jednog borca. Francis Ngannou taj je borac. Bivši UFC-ov prvak teške kategorije početkom ove godine napustio je UFC nakon propalih pregovora oko produljenja ugovora. Ngannou je između ostalog inzistirao da mu se omogući barem jedan boksački nastup, ali UFC-ovi čelnici nisu htjeli niti čuti za tu klauzulu. Ngannou je stoga odlučio napustiti promociju, a svoj boksački meč još uvijek nije ugovorio.

Tyson Fury njegova je želja već neko vrijeme, a obojica su pokazali interes za održavanjem te borbe. Još u četvrtom mjesecu prošle godine, Francis Ngannou ušao je u ring nakon Furyjeve pobjede nad Dillianom Whyteom, stao je pokraj Furyja i zajedno su iskazali interes za međusobnim obračunom. Ngannou je tada još bio pod ugovorom s UFC-om, a oporavljao se i od teške ozljede koljena. Meč protiv Furyja nije bio realna opcija u tim trenucima, ali sada je puno drukčija situacija.

Furyjevi pregovori s Usykom otežavali su situaciju za Francisa Ngannoua koji se pomalo okrenuo nekim drugim protivnicima. Anthony Joshua bio je jedan od potencijalnih protivnika, a Ngannou je s Deontayjem Wilderom čak i stupio u određene pregovore.

‘‘Mnoge boksače razmatram kao protivnike. Razgovarao sam s Eddiejem Hearnom o Anthonyju Joshui. Ne znam što će se dogoditi. Najviše smo u kontaktu s timom Deontayja Wildera, a donekle smo došli do nekakvog verbalnog dogovora.‘‘, rekao je Ngannou u razgovoru za ESPN prije desetak dana.

‘‘Predator‘‘ se okrenuo Joshui i Wilderu samo zato što je Fury bio zauzet pregovorima s Oleksandrom Usykom. Uzmemo li u obzir da su ti pregovori sada završeni, velika je šansa da će se i Fury okrenuti ugovaranju meča protiv Francisa Ngannoua. Naime, prije nešto više od mjesec dana, Fury je u intervjuu za Sport Bible pričao upravo o meču protiv Ngannoua.

‘‘Moja ponuda za Ngannoua je na stolu. Kao što rekoh, ako se Usyk ne bude htio boriti, pokušat ću ugovoriti meč protiv Ngannoua. Ugovorit ćemo dvije borbe, jednu u boksačkom ringu, a drugu u kavezu. Nikada nisam niti tražio da se borimo u ringu. Uvijek sam govorio da ćemo to odraditi u kavezu. Dogovor je bio kavez i rukavice od četiri unce (MMA rukavice). Bio bi to besmislen obračun u boksačkom ringu. Izgledalo bi kao da se borim s nekim iz lokalne dvorane i to iz bodybuilding dvorane. Ali u kavezu s rukavicama od četiri unce, sve je moguće.‘‘, rekao je Fury, a nešto slično izjavio je i u prvom mjesecu tijekom gostovanja za Radio Rahim.

‘‘Ukoliko se ne potpiše ugovor s Usykom za boksački meč stoljeća, radit ćemo meč s Ngannouom. Može Vegas, može Wembley. Tko zna, no saznat ćemo sve uskoro‘‘, dodao je Fury.

Ngannou trenutno trlja ruke zbog saznanja da se Fury ipak neće boriti s Oleksandrom Usykom i nemojte se iznenaditi ako donedavni UFC-ov prvak uistinu postane sljedećim protivnikom Tysona Furyja. Ali što je s Deontayjem Wilderom?

Kako se Deontay Wilder uklapa u ovu priču?

‘‘Bronze Bomber‘‘ može se u tom slučaju okrenuti onome što se i očekivalo kao njegov sljedeći korak. Već nekoliko mjeseci priča se o borbi između Andyja Ruiza i Deontayja Wildera. Dvojica boksača trebali bi boksati za status sljedećeg WBC-ovog izazivača. WBC-ovu titulu drži Tyson Fury, a dok ‘‘Gypsy King‘‘ odrađuje meč protiv Ngannoua, Ruiz i Wilder mogu se obračunati za status sljedećeg izazivača. Ruiz je baš nedavno odbio meč protiv Filipa Hrgovića jer nije zainteresiran za napad na IBF-ovu titulu privremenog prvaka i očito se nada meču protiv Wildera. Neće ni ‘‘Bronze Bomber‘‘ imati ništa protiv, jer pobjeda protiv Ruiza otvara mu novu šansu za napad na pojas.

Uglavnom, Oleksandr Usyk gotovo sigurno će boksati protiv Daniela Duboisa, dok san Francisa Ngannoua postaje realnost i Kamerunac bi mogao boksati protiv Tysona Furyja. Nije to rasplet kojemu smo se nadali i još uvijek ćemo se nadati obratu situacije između Usyka i Furyja, ali život ide dalje i nećemo previše žaliti ako ostanemo bez borbe za apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji.

Linker
19. travanj 2024 04:34