K1 i Boks

Tyson Fury: ‘Veličina neće igrati ulogu u našem meču, sve će se svesti na želju za pobjedom‘

Tyson Fury

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
‘‘Gypsy King‘‘ odbacuje navode koji govore da bi razlika u fizikalijama mogla biti presudna 18. svibnja u meču protiv Usyka

Pođe li sve po planu, za 11 dana svjedočit ćemo ponajvećem boksačkom meču u 21. stoljeću. Oleksandr Usyk i Tyson Fury ukrstit će rukavice na spektaklu u Saudijskoj Arabiji, a pobjednik tog meča napustit će ring kao apsolutni prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Prvi puta u povijesti dobit ćemo teškaša koji će nositi sva četiri najrelevantnija svjetska pojasa (WBC, IBF, WBO, WBA). U eri četiri pojasa zasad nismo imali apsolutnog teškaškog prvaka svijeta, a priliku za upisat se u povijest dobivaju Usyk i Fury.

Bit će to i svojevrsni sukob stilova. Oleksandr Usyk boksač je koji će računati na svoju brzinu, agilnost, munjevite ulaske i izlaske s distance, kao i na besprijekornu tehničku profinjenost. Tyson Fury s druge strane nije tehnički profinjen poput Usyka, ali daleko od toga da njegova tehnika nije na visokoj razini.

‘‘Gypsy King‘‘ svoja glavna oružja kuje kroz svoju nekonvencionalnost. Čudnovate, netipične kretnje, napadi iz neočekivanih kutova, ali i još jedan adut na kojeg Usyk ne može računati. To je fizička veličina. Fury je ogroman čak i za teškaške okvire. 206 centimetara visok, raspona ruku koji seže do 216 centimetara te 120-ak kilograma težak, Fury je uistinu zastrašujuća pojava. Usyk je 15-ak centimetara niži, a njegov ‘‘reach‘‘ iznosi 197 centimetara. 20-ak kilograma lakši u odnosu na svog protivnika bit će Usyk.

Mnogi se pribojavaju da bi ogromna razlika u fizičkoj veličini mogla učiniti ovaj meč manje zanimljivim i manje kompetitivnim. Međutim, Tyson Fury smatra kako razlika u veličini neće biti naročito bitan faktor u ovom meču.

‘‘Borba se neće svesti na zaključke ‘On je bio veći od mene ili on je bio manji od mene‘. Mislim da će pobjednik biti odlučen na temelju veće želje za pobjedom. Ako on bude htio pobjedu više od mene, pobijedit će. Budem li ja imao veću želju, ja ću slaviti, ali kako god okrenete, mislim da vas čeka prava poslastica.

On (Usyk) već je dokazao da se može nositi s teškašima, porazio je Joshuu i Duboisa, a oni su poprilično veliki teškaši. Upuštam se u obračun s elitnim borcem koji ima više od same boksačke vještine. On je tvrdoglav i želi pobjeđivati baš kao i ja. Obojica smo talentirani, imamo dobre i loše strane, a sve će svesti na to tko ima veću želju te večeri. Usyk je opasan tip, jako je opasan tip i bio bih budala kad bih ga podcijenio. Naporno treniram za njega i radim sve što mogu. Poštujem Usyka kao čovjeka i poštujem njegovu karijeru također. On je bio olimpijski prvak, odradio je 350 amaterskih mečeva ili tako nešto, a uz sve to, bio je i apsolutni prvak svijeta u kruzer kategoriji. (Tri) titule ujedinio je i u teškoj kategoriji. Ne borim se s tipom koji je imao 14 mečeva i slavio u njih 11. Čeka me pravi borac, pravi poput Holyfielda. Radujem se izazovu.‘‘, zaključio je Tyson Fury u obraćanju za Quensberry Promotionsa.

Zanimljivo izdanje Tysona Furyja koji se nije služio ‘‘trash talk‘‘ i pokušajima omalovažavanja protivnika. Očito kako se meč bliži, Fury je sve svjesniji težine izazova i ne planira previše trošiti energiju na verbalne ratove. Ali možda je i ovo dio njegovih mentalnih igrica. ‘‘Trash talk‘‘ mogao bi dodatno motivirati Usyka i stoga nije isključeno da Fury sada s razlogom govori isključivo pohvalno o svom protivniku.

Ring će na kraju biti najbitniji i dat će nam odgovore na sva pitanja.

Linker
08. svibanj 2024 13:02