K1 i Boks

(VIDEO) Glory 77: Rico Verhoeven rutinski uzeo turnir, Alex Pereira do druge titule u vrhunskom meču

 KOEN VAN WEEL, ANP/AFP
Fantastičan kickboxing program donijela je u Rotterdamu održana priredba

Večer kakvu je svaki ljubitelj kickboxinga mogao samo poželjeti pružio je svojim fanovima Glory Kickboxing. Održali su u subotu priredbu predvođenu teškaškim turnirom, ali i uz tri sjajne borbe za titulu prvaka, odnosno prvakinje. I opet je sve uspjelo ostati u znaku dva trenutno najbolja kickboksača svijeta, Alexa Pereire, koji je postao dvostruki Gloryjev prvak te Rica Verhoevena, osvajača teškaškog turnira četvorice boraca.

Krenimo s turnirom, gdje je prvi svoju polufinalnu zadaću odradio Verhoeven i to tako da je "Kralj kickboxinga" zapravo vrlo uvjerljivo savladao Hesdyja Gergesa. Egipčanin je u turnir ušao prije manje od dva tjedna, dao je sve od sebe te je u danima prije borbe pokušao malo rasplamsati atmosferu i u ring dovesti emotivnijeg Rica, no prvak je odradio svoju već standardnu tehnički gotovo savršenu izvedbu te je poprilično uvjerljivo i dominantno upisao pobjedu sudačkom odlukom.

Tarik Khbabez svoje je mjesto u finalu izborio nakon pravog ratu na tri runde protiv Levija Rigtersa, kojem je isto tako nanio prvi poraz u karijeri. Marokanac, pojačanje Gloryja iz ONE Championshipa, prve dvije runde odradio je izuzetno agresivno, a posebno dobro izgledale su njegove kombinacije udaraca u tijelo. Rigters je većinom pokušavao nogama i koljenima te je nekoliko puta pronašao bradu, no Khbabeza nije lako srušiti. Potrošio se Marokonac, što je Rigters iskoristio tako što je u posljednjoj dionici odradio svoju najbolju rundu, no nije bilo dovoljno. Khbabez je na račun prve dvije runde uzeo pobjedu većinskom odlukom te se krenuo odmoriti pred finale.

Finalni meč trajao je samo jednu rundu, ali dovoljno da Rico dokaže zašto ga se s razlogom zove kraljem kickboxinga. Khbabez se nije uspio u potpunosti oporaviti od prvog meča i to se vrlo lako dalo primijetiti. Rico je krenuo s odličnim kombinacijama, koje su većinom uključivale na direkte vezane low kickove te je Marokanac bio sve sporiji. Nažalost, ti udarci, kakve je primao gotovo cijelu rundu, nisu ga samo usporili, nego i onemogućili na nastavak borbe. Prije nego je trebao odgovoriti na znak za početak druge runde, objavio je kako zbog ozljede nije u stanju nastaviti te je pobjeda pripala Verhoevenu, kojem ovaj turnir jako puno znači. Naime, prije samo dva tjedna, nakon što mu je borbu zbog ozljede otkazao Jamal Ben Saddik, prihvatio je izmjenu cijelog koncepta. Umjesto borbe za titulu ušao je u turnir te dominantno prošao kroz dva protivnika.

Prije finalne borbe turnira fantastičan okršaj održan je u borbu za prvaka poluteške kategorije, u kojem su se susreli dugogodišnji nositelj pojasa, Artem Vakhitov i Alex Pereira, privremeni prvak poluteške te dugogodišnji prvak srednje kategorije. U jednom od najboljih mečeva posljednjih godina gledali smo pet rundi kickboxinga najviše svjetske klase. Fantastičnog tehničara Vakhitova protiv ubojitog, eksplozivnog i maštovitog Pereire. Udarci su sijevali na sve strane, svako malo je jedan borac preuzimao kontrolu, da bi isto tako ovaj drugi brzo uzvratio, a najteže je bilo bodovnim sucima. To se uostalom i dokazalo. Niti jedna runda nije bodovana jednoglasno, a i ukupni zbroj se razlikovao od suca do suca. Jedan je čak svih pet rundi dao Rusu, dok je jedan bodovao 49-46 u njegovu korist. No, to nije bilo dovoljno za obranu titule, budući da su preostale tri kartice glasile dva puta 49-46 i jednom 48-47 za Pereiru, koji je tako ujedinio pojaseve i pitanje je što će se sada dogoditi. Hoće li se u potpunosti prebaciti na MMA ili će pokušati srušiti i Verhoevena za teškašku titulu? Što god napravio, bit će uzbudljivo.

Održan je i meč za titulu velter kategorije. Tamo su se također sastali pravi i privremeni prvak, a ovog puta je pobjeda ostala onom i do sada pravom, Cedricu Doumbeu. U trećem duelu boraca koji se jako dobro poznaju Doumbe je slavio prekrasnim nokautom u drugoj rundi, zapravo najljepših potezom cijele priredbe. Francuz tako nije dozvolio da se ponovi slučaj iz 2017. godine, kad mu je Nizozemac preoteo titulu. Ovog puta bio je uvjerljiv i može slaviti možda i najimpresivniju te najvažniju pobjedu dosadašnje karijere.

Svoju titulu ženske super bantam kategorije obranila je Tiffany van Soest, koja je bila bolja i konkretnije od Aline Pereire. Sestra brazilske superzvijezde dala je sve od sebe, no u jednoj tehničkoj borbi nije uspjela parirati Amerikanki, odnosno nije je uspjela uvesti i otvoreniju borbu kakva njoj svakako odgovara. Nakon pet rundi pobjeda van Soest bila je sigurna, a sudačke kartice to su samo potvrdile.

Linker
14. travanj 2024 14:57