K1 i Boks

(VIDEO) Hrgovićev protivnik boksao je protiv Joshue na OI u Londonu: Pogledajte snimku tog meča

Anthony Joshua i Zhilei Zhang

 Screenshot (youtube, Olympics)
Zhilei Zhang imao bogato iskustvo amaterskog boksa

Zhilei Zhang bit će protivnik Filipa Hrgovića u subotu navečer na boksačkom spektaklu u Saudijskoj Arabiji. Radi se o neporaženom kineskom teškašu iza kojeg je 25 profesionalnih nastupa (24-1-0).

Osim dosad vrlo uspješne profesionalne karijere, Zhilei Zhang imao je još bolju amatersku karijeru. Dvije bronce sa Svjetskih prvenstava i srebro s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine njegovi su najveći amaterski uspjesi. Bilo je tu i nekoliko medalja na raznoraznim azijskim prvenstvima.

Zhang se 2008. godine okitio srebrom na OI pred domaćom publikom. U finalu je poražen prekidom u četvrtoj rundi, a izgubio je od prave legende amaterskog boksa, Roberta Cammarellea. Vodio je Cammarelle 14-4 u trenutku prekida i dominantno je kročio ka pobjedi. Zhang ipak nije mogao biti nezadovoljan niti srebrnom medaljom, a sažetke tog meča možete pogledati OVDJE.

Četiri godine kasnije, Zhang je ponovno došao na Olimpijske igre koje su se tada održavale u Londonu. Nadao se kineski teškaš otići korak dalje i osvojiti zlato, a sve je započelo pobjedom protiv Australca Johana Lindea. Ušao je Zhang u četvrtfinale, a tamo ga je dočekala domaća uzdanica, tada 23-godišnji Anthony Joshua. Zhangu je tada bilo 29 godina i posjedovao je znatno više iskustva.

Joshua je ipak opravdao očekivanja domaće publike i rezultatom 15-11 slavio je protiv Zhanga. Bio je to vrlo zanimljiv i podosta tijesan meč, a tijekom druge runde Joshua je desnicom uspio poslati Zhanga na pod.

Zhang je na koncu ispao u četvrtfinalu, a Joshua je otišao do samog kraja i osvojio je zlatnu medalju. U finalu je pobijedio gore spomenutog Roberta Cammarellea. Na turniru su nastupili još neki danas vrlo poznati boksači poput Tonyja Yoke (ispao u osmini finala), Dominic Breazeale (ispao u osmini), Ivan Dychko (u polufinalu poražen od Joshue) itd.

Zhang i Joshua borili su se 6. kolovoza (osmi mjesec) 2012. godine, a sada, deset godina kasnije nastupit će na vjerojatno najvećem boksačkom eventu u 2022. godini. Dođu li obojica do pobjede u subotu navečer, nije isključeno da revanš odrade u profesionalnom boksu, za titule svjetskog prvaka. Naravno, mi se nadamo da Zhang neće pobijediti jer se bori s našim Filipom Hrgovićem, a kako je izgledao meč Zhanga i Joshue na OI 2012. godine, pogledajte u videu koji se nalazi pri dnu teksta (njihov meč započinje od 52:50). Ako imate problema s pokretanjem videa, možete mu pristupiti i putem LINKA.

Linker
20. travanj 2024 14:44