K1 i Boks

(VIDEO) Kinez prozvao Hrgovića na duel srebrnog i brončanog olimpijca: ‘On je za mene beba‘

Zhang Zhilei

 Al Bello/Getty Images/AFP
‘El Animal‘ je dočekao otvorenu prozivku od strane boksača čiji je status vrlo sličan njegovom

Jedan od mečeva održanih proteklog vikenda na uvodnom programu Matchroomove priredbe predvođene mečem Teofima Lopeza i Georgea Kambososa Jr. odradili su teškaši. Radi se o Zhangu Zhileiju i Craigu Lewisu, a meč je završio pobjedom 38-godišnjeg Kineza prekidom u drugoj rundi.

Agresivnim pristupom Zhang je par klasa lošijeg Amerikanca u potpunosti izdominirao i poslao dva puta na pod, prije nego je sudac procijenio da ovaj više nije sposoban nastaviti meč. Bio je to zapravo veliki "mismatch" u kojem je Kinez, inače nositelj superteškaškog srebra s Olimpijskih igara u Pekingu, došao do svoje 23. pobjede u profesionalnoj karijeri, gdje mu se dogodio tek još jedan neodlučen meč.

Nedugo nakon meča, Zhilei je upitan protiv koga bi se volio boriti. Rekao je kako bi to bio hrvatski boksač, kojem se u tom trenutku nije mogao sjetiti imena. Tada je njegov prevoditelj dodao da se radi o Filipu Hrgoviću, nakon čega je došlo pitanje što misli o "El Animalu" te zašto mu je baš on želja.

"Sve dok mislite da ste dobri, dođite. Hrgović je mlad i motiviran boksač, ali za mene je beba", rekao je Zhilei.

Zhilei je boksač pod ugovorom s Matchroomom, koji je Filipov ko-promotor te na čijoj će priredbi Hrgović nastupiti nadolazećeg vikenda protiv Scotta Alexandera. Inače je 29. teškaš svijeta prema BoxRecu, dok je Hrgović plasiran četiri pozicije ispod njega.

U svakom slučaju bi ovo mogao biti meč kakav Hrgović traži te kakvom se nada. Uostalom, njegovi promotori već su podijelili ovu izjavu Kineza uz komentar: "Da, molimo vas".

Ako Hrgović opravda očekivanja i savlada Alexandera, možda bi se moglo krenuti u organizaciju meča srebrnog i brončanog olimpijca. Bio bi to protivnik po mjeri i kvalitetom daleko ispred svih dosadašnjih boksača s kojima se susretao.

Jedini problem ovdje čini izjava Hrgovića i njegovog menadžera kako bi na proljeće trebao boksati za poziciju obaveznog izazivača po IBF-u. U međuvremenu je za tu poziciju dogovoren meč Charlesa Martina i Luisa Ortiza, koji će se održati prvog dana iduće godine, što je Filipov menadžer Željko Karajica pokušao objasniti kao predborbu za izazivača, nakon koje bi se protivnik trebao za pravu poziciju boriti protiv Filipa.

Susret bivšeg svjetskog prvaka protiv boksača koji je dva puta na rub poraza doveo Deontaya Wildera, najavljen je i službeno kao meč za izazivača. Mislite li da bi takva dvojica bili spremni boksati zapravo tek za priliku okušati se protiv Filipa Hrgovića? Nama ta priča baš i ne drži vodi, posebno ne ako znamo kako današnji boks izgleda. Možda bi Filipu uistinu bilo bolje da se nakon Alexandera okrene Zhileiju. Uostalom, njegovi promotori su već dali zeleno svjetlo.

Linker
20. travanj 2024 06:48