Ostalo

Dagestanski MMA borac optužen da je pobjegao iz Rusije zbog mobilizacije: Ubrzo se oglasio

Marif Piraev

 Instagram (marif Piraev)
Marif Piraev trenutno se nalazi u Gruziji, ali tvrdi da nije pobjegao

Još od drugog mjeseca i početka ruske invazije na Ukrajinu, više puta imali ste prilike čitati kako su se razni ukrajinski borci odlučili priključiti obrani svoje domovine. Braća Kličko prednjačili su kao najpoznatija lica, a svoj obol davali su i Vasyl Lomachenko, Yaroslav Amosov i Oleksandr Usyk između ostalih. Posebno se treba spomenuti ime mladog kickboksača Evgena Zvonoka koji je poginuo u ratu, a bilo mu je samo 22 godine. Poginuo je i Poljak Tomasz Walentek koji je u ratu sudjelovao kao ukrajinski plaćenik.

Ruski borci nisu bili primorani sudjelovati u ratu, ali odnedavno je počela mobilizacija u Rusiji. Tako će brojni sportaši vjerojatno u nekom trenutku dobiti poziv u vojsku i sudjelovanje u ratu, a jedan od njih je i Marif Piraev, dagestanski MMA borac. Međutim, pojavile su se informacije da je Marif pobjegao iz Rusije nakon poziva komisije za registraciju novih članova.

‘‘Marif je pozvan i užasnut je pobjegao iz Rusije.‘‘, rekao je Shamil Gamilov u jednom videu, a radi se o boksaču s kojim je Piraev trebao odraditi meč još u sedmom mjesecu ove godine, ali Piraev je otkazao nastup.

Piraev je navodno bio na listi među planiranih 300 tisuća Rusa s prethodnim vojnim iskustvom koje Vladimir Putin planira mobilizirati, a prema nekim informacijama, Rusiju je napustio preko rusko-gruzijske granice. Ubrzo nakon što su se svjetski mediji raspisali o ovom slučaju, Piraev se oglasio preko Instagrama.

‘‘Danas sam zavirio u društvene mreže i saznao sam puno toga o sebi. Proteklih tjedan dana sam u trening kampu i radim učeći o specifičnostima gruzijskog hrvanja. Da, ozlijeđen sam i borba je pod znakom upitnika, ali to me ne sprječava da se vratim u Rusiju u bližoj budućnosti. Za sve zainteresirane, objasnit ću vam. Nisam zaprimio nikakav poziv, a ako bude potrebe da branimo domovinu, branit ćemo ju. Nikada nisam bježao od vojske i odradit ću svoju dužnost. Svim borcima koji su pokušali privući pažnju preko mog imena poručujem - gledajte svoja posla i brinite o svojoj odluci po pitanju mobilizacije i vojne službe!‘‘, napisao je Piraev na ruskom jeziku.

Marif dakle tvrdi da se samo priprema za svoj sljedeći nastup, a trening kamp provodi u Gruziji. Što se njegove borilačke karijere tiče, radi se o borcu koji je već sakupio 38 profesionalnih nastupa (32-5-1), unatoč tome što mu je tek 29 godina. Posljednji nastup odradio je u šestom mjesecu ove godine pod okriljem AMC Fight Nights organizacije, a prekidom u drugoj rundi izgubio je od Narimana Abbasov (27-3-0). Sve češće Piraev odrađuje i boksačke nastupe u kavezu, a 2015. godine odradio je i nastup pod okriljem KSW-a. Mateusz Gamrot nokautirao ga je u drugoj rundi.

Kad su u pitanju borci koje Rusi mobiliziraju, među njim se našao i Vladimir Mineev. 32-godišnji ruski borac (16-1-1 MMA, 25-2 kickboks) prije desetak dana nokautirao je Erku Juna u trećoj rundi kickboksačkog meča, a prošle godine nokautirao je i Magomeda Ismailova, borca s kojim će se Aleksandar Ilić uskoro boriti. Brat Vladimira Mineeva, Pyotr, poginuo je još pri samom početku rata, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje male djece.

Mineev se nedugo nakon pogibije brata prijavio u vojnom uredu i bio je spreman na poziv. Prema navodima Karima Zidana (Bloody Elbow), Mineev je nedavno poslan u Mariupolj. Što reći, osim da se nadamo što skorijem završetku tog rata, jer broj žrtava konstantno raste, a kraj se ne nazire.

Linker
16. travanj 2024 08:02