Ostalo

Oleksander Usyk opleo po Vladimiru Putinu: ‘Gdje je Hitler stao, ti nastavljaš!‘

Oleksandr Usyk

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Bez obzira na ratno stanje u njegovoj domovini, Usyk je u osmom mjesecu uspio ponovno pobijediti Joshuu i obraniti titule

U jeku dogovora vjerojatno najiščekivanijeg boksačkog meča današnjice između Oleksandera Usyka i Tysona Furyja, Usykova domovina se suočava sa jako teškom situacijom. Rat u Ukrajini sada traje gotovo godinu dana, a podršku svom narodu svakodnevno daju ukrajinski sportaši.

Jedan od njih je svakako i Usyk, a jedno je vrijeme bilo upitno hoće li uspjeti braniti svoje WBO, WBA, IBF i IBO pojaseve koje je ranije uzeo od Joshue, no unatoč takvim nedaćama se uspio pripremiti za borbu i ponovno pobijediti Joshuu. Iako je oduvijek polagano pružao podršku svom narodu, jučer je najglasnije i najhrabrije istupio protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina:

‘‘Napao si Ukrajinu pod izlikom da štitiš Ruse koji nisu ni tražili tvoju zaštitu. Na isti način si napao Čehoslovačku prije nekoliko godina isto kao i Gruziju. Svugdje dolaziš nekoga štititi, a nisi u stanju zaštititi Ruse u Rusiji. Ne štitiš ih na nikoji način. Boriš se protiv fašizma i nacizma koji ne postoje‘‘, rekao je Usyk na svom Instagram profilu.

‘‘Ti si Treći Reich u punom smislu te riječi. Ono što Hitler nije uspio učiniti, ti sada nastavljaš. Možeš li to zamisliti? Mislim da možeš‘‘, dodao je.

Svjetski prvak u teškoj kategoriji često daje podršku svom narodu u ovim teškim trenucima, a posljednju je pobjedu protiv Joshue posvetio upravo Ukrajini. Sada su u tijeku dogovori za eventualni meč protiv Tysona Furyja u kojem bi pobjednik ujedinio titule u teškoj kategoriji, a neki dan su se pojavili i prvi problemi oko podjele zarade jer Fury i njegov tim ne žele pristati na 50-50 nego žele više od toga.

Linker
30. travanj 2024 06:51