Regija

Alen Babić na korak je od napada na svjetsku titulu, potvrda je stigla od WBC organizacije

Alen Babić

 Adam Davy/PA Images/Profimedia
Objava novih rang ljestvica WBC organizacije svakako je razveselila popularnog hrvatskog boksača

Tijekom velike godišnje konvencije WBC boksačke organizacije, objavljene su rang ljestvice svih profesionalnih kategorije te njihovi trenutno obavezni (mandatory) izazivači. Među njima našla se i ona kategorija koju je WBC osobno uveo, u nadi da će biti priznata i od preostale tri elitne organizacije. Nažalost, to se nije dogodilo, no oni su nastavili s promocijom iste pa su tako i nedavno dobili prvog prvaka.

Radi se o bridgerweight kategoriji, koju su smjestili između lakoteške (cruisera) i teške kategorije, a njena težinska granica je 101.6 kilograma. Spomenuti promovirani prvak ujedno prvi prvak te kategorije u povijesti, je Oscar Rivas, koji je 22. listopada savladao Ryana Rozickog. Trebao se tim putem Rivas boriti protiv Bryanta Jenningsa, ali Amerikanac je otkazao meč nakon što mu je obznanjeno da u Kanadu, gdje se meč održavao, neće moću ući ako nije cijepljen. Kad je to odbio automatski je uklonjen i s prvobitne probne rang ljestvice.

Sad je napokon objavljena nova, a najzanimljivije je pogledati Top 3. Ispod prvaka Oscara Rivasa nalazi se Evgeny Romanov, protiv kojeg je Kolumbijcu odmah naređeno odrađivanje idućeg meča, dok su iza njega Lukasz Rozanski i Alen Babić. Da, "Savage" je svojim posljednjim rezultatima došao do toga da bi već u prvoj polovici iduće godine mogao dobiti priliku napasti svjetsku titulu.

Kako Babić sam cijelo vrijeme govori da je spreman prihvatiti meč u teškoj, bridger ili cruiser kategoriji, tako je došao i ovaj nastup. Iako je on do sada službeno nastupao u mečevima teške kategorije, budući da su mu takvi bili protivnici, njegova je težina u svih devet dosadašnjih profesionalnih nastupa bila ispod maksimalne granice ove kategorije. Uostalom, sam je ponosno putem InstaStoryja objavio WBC-ov "tvit", otkrivši kako je spreman popeti se na taj tron ukoliko prilika dođe.

Za očekivati je da će Romanov prihvatiti poziciju izazivača, a o statusu Babića će puno ovisiti ugovaranje njegove iduće borbe. On je već izrazio želju nastupiti 18. prosinca na Matchroomovoj priredbi koju predvode Joseph Parker i Derek Chisora, a to je čak najavio i Eddie Hearn. Za sada ipak još uvijek nema te potvrde kao niti imena protivnika, no lako je putem društvenih mreža primijetiti kako se "Savage" nalazi konstantno u treningu. Za očekivati je njegov nastup tog datuma ili prvog najranijeg za kojeg će mu Matchroom namijeniti adekvatnog protivnika. Uostalom, možda je sad došlo vrijeme za pravu "bridgerweight" borbu.

Linker
21. travanj 2024 11:27