Regija

Barbara Matić nažalost bez medalje, izgubila je u borbi za broncu

Barbara Matić vs Madina Taimazova
 JACK GUEZ Afp
Splićanka je nažalost ostala jednu stepenicu prekratka za olimpijsku medalju

Hrvatska će nažalost pričekati na prvu judašku olimpijsku medalju. Aktualna svjetska prvakinja Barbara Matić svoju riznicu nije obogatila brončanom olimpijskom medaljom. U borbi za odličje u kategoriji do 70 kilograma izgubila je od Ruskinje Madine Taimazove.

Barbara je dobro otvorila turnir pobijedivši imenjakinju iz Portugala Barbaru Timo. Međutim, u četvrtfinalu uslijedio je revanš sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti. Naša predstavnica susrela se sa sjajnom Austrijankom Michaelom Polleres, no ovaj puta predstavnica Austrije bila je uspješnija u tvrdom meču. Izgubila je Barbara wazzarijem 1-0 te je medalju morala tražiti preko repasaža.

Prva borba u repasažu donosi obračun protiv 22-godišnje Talijanke Alice Bellandi. Nametnula se svjetska prvakinja iz Hrvatske od samog početka te borbe te je visokim tempom totalno iscrpila svoju protivnicu. Međutim, Bellandi se dobro odupirala napadima Barbare i borba je otišla u produžetak, odnosno u ''golden score (zlatni bod)''. 44 sekunde produžetka bile su potrebne da Hrvatica odnese pobjedu i dođe na korak do brončane medalje. Tamo ju je čekala poražena polufinalistica, Ruskinja Madina Taimazova. Okolnosti su išle u korist naše predstavnice. Naime, Ruskinja je odradila četiri meča prije konačnog obračuna za broncu, a dvaput je išla u ''golden score'' koji je trajao preko 10 minuta. Naročito dug je bio je njen meč polufinala protiv Japanke Chizuru Arai. Iako je Japanka dominirala od samog početka, srčana i čvrsta Ruskinja uporno se branila i meč je potrajao gotovo 17 minuta.

Borba Taimazove i Matić za treće mjesto započela je dosta oprezno s obje strane. Barbara je inicirala napade, no nedovoljno za doći do nečeg konkretnog. Borba je ponovno otišla u ''golden score'', a Ruskinja nakon nešto više od minutu produžetka wazzarijem dolazi do ''zlatnog'' boda koji joj donosi olimpijsku broncu. Šteta za našu predstavnicu kojoj se nudila dobra prilika protiv ozlijeđene i iscrpljene Taimazove, no cura iz Rusije prezentirala je nevjerojatnu srčanost kroz cijeli turnir i zasluženo kući odlazi s medaljom.

26-godišnja članica splitskog judo kluba Pujanke uživa najbolju godinu svoje karijere. Zadnja dva mjeseca donijela su joj plodove teškog rada. U lipnju je nastupala na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti te se okitila titulom svjetske prvakinje, a ostaje žal što dobra forma nije kulminirala olimpijskom medaljom. Uzevši u obzir njenu dob, zadržat će se Barbara još nekoliko godina u samom vrhu ovog sporta, a možda Pariz 2024. godine bude sretniji za nju.

Linker
18. travanj 2024 08:48