Regija

Dražen Forgač: ‘Ove godine čeka nas pravi show. FNC je izvukao maksimum, publika će uživati‘

Dražen Forgač

 TOMISLAV KRISTO Cropix
Povoda za razgovor apsolutno nije nedostajalo - samo nekoliko dana dijeli nas od FNC-a 15

"Skoro sam zaboravio da imamo intervju", kazao je pri ulasku u dvoranu. Mjesto radnje jest zagrebački American Top Team na Španskom gdje nas je ugostio današnji protagonist, glavni čovjek FNC-a, "Veliki vođa" i hrvatski Dana White, Dražen Forgač.

Povoda za razgovor apsolutno nije nedostajalo - samo nekoliko dana dijeli nas od prve velike priredbe Fight Nation Championshipa, FNC 15 u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani. Velika je godina pred najjačom regionalnom MMA organizacijom, no prvo smo zamolili Forgača da se ukratko osvrne na vrlo uspješnu 2023. godinu.

Prošla godina bila je vrhunska

"Znali smo da će biti dobra sezona, ali bila je iznad svih očekivanja. Beograd, Sarajevo, Arena Pula, Arena Zagreb. Teško se odlučiti što je bilo bolje. Zaista je teško zamisliti bolju sezonu za FNC u ovom trenutku", započeo je.

Naglasak smo također stavili na zadnje dvije velike priredbe (FNC 13 i 14) u Beogradu i Sarajevu. Na prvoj od ove dvije gledali smo najiščekivaniji revanš u povijesti regionalnog MMA-a između Vase Bakočevića i Francisca Barrija, dok je sam kraj godine iznjedrio novu zvijezdu u vidu Mirana Fabjana.

"FNC 13 je bio apsolutni uspjeh, napunili smo Pionir do posljednjeg mjesta, tražila se karta više, ljudi su ostali ispred dvorane jer više jednostavno nije bilo mjesta u dvorani. Što se tiče meča Croate i Vase, sve je prošlo u sportskom ozračju, Barrio je dočekan sa zvižducima, no ništa nije išlo van sportskih okvira. Croata je pobijedio, Vaso je bio dobar u prvoj rundi, ali je poslije izgubio kompas, nije se pridržavao taktike. Ostale borbe također odlične, nevjerojatna atmosfera.

Što se tiče Sarajeva, prvi put smo bili tamo i nismo znali što očekivati od same priredbe, ali Zetra je bila odlično popunjena. Ono s čime smo najzadovoljniji jest naravno, meč Spahović-Fabjan tijekom kojeg je cijela dvorana bila na nogama. Očekivalo se da će Spahović imati lak zadatak, ali Fabjan je stara iskusna kost i okrenuo je vodu na svoj mlin te preko noći postao megazvijezda".

image

Dražen Forgač

TOMISLAV KRISTO Cropix

Slovenci, jeste li spremni?

Logičan slijed događaja bio je upravo taj da Fabjan predvodi jubilarnu prvu priredbu na teritoriju Slovenije. Arena Stožice bit će dom FNC-a 15 u subotu, 30. ožujka, a "Slo Rocky" će prevoditi cijeli događaj protiv zastrašujućeg vinkovačkog nokautera Marija Žgele.

"Na valu ‘hypea‘ iz Sarajeva Fabjan predvodi ‘event‘ u Ljubljani, a protivnik mu je Mario Žgela, ne znam tko ne želi gledati taj meč. Ja ga ne mogu dočekati".

Žgela je u intervjuu za organizaciju Marinu Bušiću, poznatijem kao Prženje otkrio da je prije polufinalnog meča protiv Žarka Jankovića u drugoj sezoni Armagedon lige svaki dan bio pijan. Forgač tvrdi da ni on nije znao te stvari do intervjua, ali i da je sad prvi put u pravom trenažnom procesu za meč.

"Dosta tih stvari nisam ni ja znao o njemu. Mogu reći da je napokon u ozbiljnom trening kampu, tu je u ATT-u i fokusiran je na meč. Očekujem najspremnijeg Žgelu do sada".

Još jedan meč na ovoj priredbi također bi mogao podići publiku na noge. Lokalni heroj i legenda regionalne scene, Bojan "Želva" Kosednar odradit će revanš s Aleksandrom Jankovićem. Podsjetimo, slovenski borac ozlijedio je nožni prst u drugoj rundi i nije mogao nastaviti meč na FNC-u 13 u Puli, a sad će imati priliku poravnati stvari pred domaćom publikom.

"Kosednar je legenda naše scene, kaže da nikad nije bio spremniji za meč, teško mu je pao poraz u Puli zbog ozljede i želi to ispraviti. Janković je pristao na revanš i svaka mu čast na tome".

image

Bojan Kosednar i Aleksandar Janković

GORAN SEBELIC Cropix

Ono što je jako bitno naglasiti u ovom meču jest da će "Želva" imati veliku podršku s tribina. On je član navijačke skupine Green Dragons koji podržavaju olimpijsku Ljubljanu te možemo očekivati vatrenu atmosferu. Glavni čovjek FNC-a ovu je situaciju usporedio s onom kad je Ivan Vitasović krajem siječnja nastupio u Poljskoj protiv Areka Wrzoseka, vođe navijača Legije iz Varšave te pozdravio navijačke skupine na "eventima" FNC-a.

"Želva je član Green Dragonsa, pratili su ga i u Puli, imamo kontakt s njima i znam da će doći napraviti sjajnu atmosferu u Stožicama. Navijačima je prirodno da navijaju tako da sam apsolutno za da dolaze na priredbe. Bio sam u Varšavi na KSW-u kad se Ivan Vitasović borio protiv Areka Wrzoseka kojeg su došli podržati navijači Legije. Bilo ih je preko tisuću i doslovno ih se nije čulo do tog meča. Mislio sam da nisu došli sve dok Wrzosek nije trebao krenuti. Svi su skinuli majice i krenuli navijati te stvorili zastrašujuću atmosferu, nikome ne bi bilo svejedno boriti se u takvom okruženju što je sjajan pokazatelj da navijači mogu pogurati borce i dobrodošli su na priredbe".

Na ovoj priredbi gledat ćemo i jedan meč za titulu. Riječ je o perolakoj kategoriji gdje će prvak, Englez Jordan Barton braniti pojas protiv Izraelca Itayja Tratnera.

"Borba koja po svemu zaslužuje biti meč za titulu prvaka. Sretan sam što smo uspjeli dogovoriti s Bartonom ugovor na više borbi, a s druge strane tu je Tratner koji se u najboljem svjetlu predstavio publici i zaslužio je napasti pojas, definitivno nas čeka sjajan meč".

FNC priredba ne bi bila prava FNC priredba da na njoj ne nastupa istinska legenda Ivica Trušček. Bit će mu to drugi nastup unutar dva mjeseca nakon što je na Oktagonu 53 porazio Cihada Akipu. Prisjetit ćemo se nemilih događaja gdje je Nijemac kurdskog podrijetla napao "Terrora" na vaganju, ali dobio je svoje u kavezu kada ga je Trušček ugušio giljotinom i pokupio dodatne simpatije javnosti. Sad se bori protiv domaćeg predstavnika, Marka Vardjana.

"Svi znamo tko je on i ne treba ga posebno predstavljati. Legenda koja zaslužuje biti na svakoj FNC priredbi ako je spreman, a mislim da je sad u boljoj formi nego prije nekoliko godina. Više se posvetio treningu, radi tu u Zagrebu i češće je u dvorani. Zbog toga ima i bolje rezultate, ako uđe motiviran u kavez, može pobijediti većinu boraca u Europi. To je pokazao i na Oktagonu gdje je doslovno prošao kroz Cihada Akipu, čovjeka na kojem su planirali graditi kategoriju i njihovoj ponajvećoj nadi.

Očekivali su da će biti lak posao nakon borbe s Jovanom Marjanovićem, ali on je ušao motiviran, držao se taktike i šokirao Akipu koji nije to očekivao i meč je završio tako da je ostao spavati nasred kaveza. To se sve dogodilo nakon što je napao Truščeka na vaganju te ga je udarila instant karma. Baš je loše završilo za njega, budili su ga neko vrijeme, a i sudac je loše reagirao, totalno amaterski. Trušček ga je upozoravao da neko vrijeme spava, ali prekasno je prekinuo meč.

Što se tiče njegovog protivnika, Marka Vardjana, radi se o borcu koji je dugo na sceni, uvijek može napraviti probleme bilo kome i pružiti dobar meč. Ipak, ako Trušček uđe motiviran u kavez, mogao bi imati dugu noć...".

Teškaški okršaj koji se također ne smije propustiti jest onaj između Milenka Stamatovića i Josipa Matkovića.

"Stamatović je veliki potencijal i talent, priprema se tu kod nas i rijetko je talentiran teškaš. Međutim, ima protivnika u vidu Matkovića koji hrva više desetljeća, dugo je u Cro Cop timu i znam koliko je čvrst i iskusan. Radi se o pravom testu za Stamatovića i jedva čekam taj meč".

Još nekoliko Slovenaca nastupa pred domaćom publikom. Jan Berus, Dino Suljkanović, Anže Vujčić, tu je i Andres Ramos...

"Od 10 borbi imamo osam slovenskih boraca i teško smo mogli skupiti bolju ekipu. Bit će to pravi praznik MMA-a u Ljubljani. Tu je Jan Berus, jedan od najvećih talenata, Suljkanovića već znamo s FNC Armagedona gdje je pružio ponajbolju borbu u povijesti organizacije protiv Luke Ceranje, sad ima meč protiv talentiranog Demahmeta Sinanija koji je naletio na minu u vidu Alessandra Caponea, on je pobijedio i Rusija Mineva... Vidjet ćemo koji od njih dvojice može iskočiti.

Tu je Anže Vujčić, njega smo isto upoznali na Armagedonu u Bugojnu, tada se borio protiv Frane Brnade gdje je pokazao visoku razinu znanja, ali nije uspio pobijediti iako je bio odličan na početku meča. Sada mu je protivnik bugarski hrvač Ibrahim Mandev, vidjet ćemo kako će proći, znamo da je silno motiviran i u treningu".

Namjerno smo izostavili jednog za kraj. Naime, ova priredba imat će prvi meč u boksu bez rukavica u povijesti organizacije na kojem će nastupiti ponajbolji slovenski borac, Uroš Jurišić.

"Uroš je jedan od najboljih boraca u regiji, napravio je velike stvari u Americi kad je bio prvak Titan FC organizacije, borio se u Bellatoru... Šteta što ga je ozljeda zaustavila u MMA-u, sad se bori u boksu bez rukavica. Kontaktirao me i pitao mogu li ga ubaciti na ‘card‘ na što sam pristao drage volje. Bori se protiv Nascimenta koji se već borio na FNC-u, nije dobro prošao, ali on je lik koji će se doći potući, napraviti probleme Jurišiću i sigurno nas čeka dobar meč. To se vidi i po interesu publike, svi su poludjeli nakon što je objavljeno da će se boriti".

Nedavno je objavljeno da prodaja karata ide jako dobro pa smo zatražili nešto detaljniji uvod:

"Partera više nema, tribina još nešto ima... Napravit ćemo pravi spektakl, uvijek se trudimo publici pružiti najbolje i očekujem pravi vatromet u kavezu. Ovo će biti najbolji MMA event ikad održan u Sloveniji".

Novi Armagedon, FNC 16, povratak u Beograd...

Vidljivo je da FNC radi jako dobar posao i diže letvicu svima u regiji, a nekako se čini i da su druge regionalne organizacije napravile korak naprijed što se tiče produkcije i svega ostalog.

"Iskreno nisam siguran, ali nadam se da je tako. Za sada vidim određene pomake, ali očekujem još veći iskorak u broju i kvaliteti ‘evenata‘. Dobro je da ima manjih organizacija, primjer je Fabjan koji je povratničke mečeve odradio u Valhalli, nakon čega smo potpisali ugovor sa njim i čovjek je nakon samo jednog meča kod nas postao glavna tema. Da nije bilo tih borbi na Valhalli, teško da bismo ga angažirali".

Prošle godine otkrio nam je da će Armagedon liga imati novi format, a sada smo dobili nešto više detalja:

"Mijenjamo sistem Armagedona. Više neće biti turnirski, sistem nego ćemo uparivati mlade borce na počecima karijera. To radimo da ih ne gurnemo prerano u FNC jer je organizacija postala prejaka i potrošili bismo ih prije vremena. Mladi borci će kroz platformu kakva je FNC preko Armagedona osim omjera vrlo brzo steći i bazu fanova što je značajno teže kroz nastupe na manjim promocijama".

Samo dva tjedna nakon Ljubljane na rasporedu je FNC 16 u Medulinu. Tad je prvo trebao biti Armagedon, ali evo zašto nije:

"Planirali smo da ovo bude Armagedon, ali card je toliko jak da nije imalo smisla. U glavnoj borbi večeri bori se Daniel Bažant, tu su braća Sičaja, Tomo Spahović, Luka Giorgadze, Capone, Blažo Nikolić, Veljko Aleksić...".

image

Tomislav Sičaja i Dražen Forgač

TOMISLAV KRISTO Cropix

Nakon toga, iduća velika priredba održat će se u Beogradu početkom lipnja. Originalni datum trebao je biti 1. lipnja, ali još se uvijek čeka službena potvrda. Poznato je da će nastupiti Croata Barrio protiv Dušana Džakića, a isto tako možemo očekivati nove nastupe Marka Bojkovića, Nikole Joksovića...

"Još uvijek čekamo službenu potvrdu datuma održavanja, ali radi se o šestom mjesecu. Ideja je napraviti najjači ‘card‘ ikad u FNC-u. ‘Megaevent‘. Uz već poznate parove spremili smo neka iznenađenja, ali više nego pozitivna".

Kad smo već spomenuli Bojkovića, ne smije se izostaviti njegovo rivalstvo s crnogorskim borcem, Milošem Janičićem. Iako bi taj sraz zasigurno bio interesantan svima, prema Forgaču, teško da će se dogoditi u narednom periodu.

"Trenutno taj meč nije potrebno komentirati. Janičić nema ugovor s FNC organizacijom, tako da nema smisla ni pričati o tome. Ali svakako bi bilo zanimljivo za organizaciju i za fanove".

U priču se ugurao i ‘bečki odrezak‘

Samo nekoliko tjedana nakon toga, još jedna "svojevrsna premijera" - prvi put će se održati priredba u Austriji, točnije u glavnom gradu, Beču.

"Prvi FNC u Austriji, 22. lipnja. Dodali smo gas i čeka nas puno posla u narednom periodu. Beč je odlična lokacija jer ima jako puno naših ljudi. Tu je prvi pick definitivno Darko Banović, to je ta cijela priča o građenju rostera. U Sarajevu je odradio jako dobar meč protiv Marca Beltrana, zadobio je puno novih fanova i jedan je od nositelja te priredbe. Nastupit će i borci koji su već imali prilike boriti se u FNC-u, a žive i treniraju u Beču, no o tome ćemo pričati kad dođe vrijeme".

...zazvonit će teleFON...

Ono što će zasigurno biti najzanimljivije ovog ljeta jest inačica "The Ultimate Fightera" - Fight of Nations (FON). Treneri će biti Vaso Bakočević i Filip Pejić, a sada imamo gotovo sve detalje ovog showa:

"Cijela priča stara je deset godina koliko imamo ideju snimiti reality show Fight of Nations, a sada je vrijeme da se sve napokon realizira. Dobili smo jakog partnera u vidu RTL-a i prepreka više nema. Treneri su Bakočević i Pejić, svatko će imati svoju ekipu od četiri boraca koji su amateri ili su tek krenuli u profesionalne vode i moći će trenirati s njima. Emitiranje kreće sredinom sedmog mjeseca, a finale će se održati na priredbi u Puli 7. rujna. Najbolji tim osvaja nagradu od 10.000 eura, a najbolji borac ugovor s FNC-om na četiri borbe u toj istoj vrijednosti.

Ono što je zanimljivo jest da svaka borba donosi određeni broj bodova te svaki zadatak kojeg će imati ekipe isto tako nosi neke bodove i bit će zanimljivo do samog kraja. Najveći broj bodova nosi meč Pejića i Bakočevića koji može preokrenuti cijelu situaciju. Vodiš do zadnjeg meča, tu izgubiš i kraj. Time se stavlja dodatan teret na leđa Filipu i Vasi da mogu pogurati svoju ekipu, odnosno, ako izgube, mogu ih odvesti u poraz. To će biti pravi show, ludilo. Znamo koliko je Vaso zanimljiv, Pejić mu neće ostati dužan i sigurno će biti zabavno. Publika će uživati".

image

FNC Pula

GORAN SEBELIC Cropix

Za kraj godine - spektakli

Rujan u FNC-u tradicionalno je rezerviran za Pulu, a šlag na tortu bit će zagrebačka Arena u studenom gdje će se proslaviti pet godina organizacije. Ujedno smo se osvrnuli na tih prvih pet godina, a zadovoljno lice "Velikog vođe" otkriva sve:

"Nakon Beča, u sedmom i osmom mjesecu je rupa, ali sumnjam da će tako ostati, bit će nam dosadno pa ćemo ubaciti nešto (smijeh). U devetom mjesecu je Pula, a u studenom za kraj godine je planirana zagrebačka Arena gdje ćemo proslaviti pet godina FNC-a i staviti na ‘card‘ najbolje što imamo. Megaspektakl. Nema dalje! Prošlo je skoro pet godina i teško da je moglo bolje. Mislim da je FNC izvukao maksimum kad se uzme u obzir da smo krenuli iz ATT dvorane, tu je bila i korona, a sad punimo najveće regionalne dvorane".

Povratak Mateja Batinića

Ekskluzivno je otkriveno da će se Matej Batinić vratiti na FNC-u u Beču i tada braniti pojas poluteške kategorije, a jedino je logično - kako Forgač kaže - da protivnik bude bolji iz ogleda Fabjana i Žgele.

"Batinić je imao ozljedu i operaciju, sada se vraća, a ekskluzivno mogu najaviti da će to biti u Beču. Trebao bi predvoditi tu priredbu i braniti titulu. Protiv koga? Pa upravo je najlogičnije da pobjednik meča između Fabjana i Žgele bude taj koji će iznjedriti izazivača".

Stošić i Erslan su klase

Iako je većina tema o FNC-u, ne treba smetnuti s uma ni trenerske uspjehe u posljednjih mjesec i pol dana. Osim Truščeka, velike pobjede na KSW-u Epic upisali su Ivan Erslan i Darko Stošić.

"Opravdali su rezime koji imaju i pokazali kvalitetu. Stošić je doslovno pregazio Scheffela, jedna od najboljih izvedbi koje je ikad pružio. Brazilac nije imao odgovor na ovo što je pokazao i sada ga sigurno opet čeka napad na pojas teške kategorije. Šteta što nije uputio soccer kick (smijeh), priželjkivali smo to i zazivali iz kuta, ali rekao je da ne bi bilo sportski da ga je tako udario. Za Scheffela i bolje... Što se tiče Ivana, on kad vjeruje u sebe i pokaže ono što može, sposoban je raditi s bilo kime na svijetu. Znam koliko radi i ulaže i da je sposoban. Dogovorili smo se prije meča da će striktno slušati upute iz kuta, poslušao je savjet i nokautirao je protivnika.

Točno znam što može i kad to može, samo to mora provesti u djelo tijekom borbe i nema nikakvih problema. Uvjeren sam da će totalno drugačiji Ivan Erslan ući u meč za titulu protiv Rafala Haratyka. U ovom trenutku nemamo datum, ali to je jedino logično jer je pobijedio bivšeg izazivača i on je na redu da napadne pojas i osveti taj poraz od sadašnjeg prvaka. Što se tiče Stošićevog napada na pojas, već smo imali kontakte za meč se De Friesom, ali Darko je nedavno dobio prinovu u obitelji i sad nije vrijeme da se bori. Za taj meč želim da prođe ozbiljan trening kamp i uđe maksimalno spreman u kavez. Postoji vjerojatnost da ćemo to pomaknuti za kraj godine, iza ljeta, a da prije toga nastupi na FNC-u u Beogradu".

Tko će prvi iz FNC-a u UFC?

Zanimalo nas je - tko će biti prvi borac koji će direktno iz FNC-a otići u UFC? (okvir)

"Mislim da je najlogičnije da to bude Joksović, ima najbolji omjer pobjeda i poraza i najbliži je tome. Tu je i Bojković za kojeg očekujemo da nakon drugog ugovora s FNC-om ode u najjaču svjetsku organizaciju. Mislio sam da će prvi biti Tariel Abbasov, vjerovao sam da će on biti taj, ali Rony Jason je to pokvario".

‘On trči 100 kilometara kao kad ja idem po kruh‘

Ono što šira javnost možda ne zna jest da i sam Forgač ima zakazan meč. Bit će to humanitarnog karaktera, a protivnik će mu biti Marko Kos.

"Odradio sam dva tjedna bazičnih priprema s kondicijskim trenerom Petrom Varoščićem i mogu reći da za sada uopće nije zabavno. Očekuju me paklene pripreme, ali dobro je kad si na dnu, ne možeš niže i mogu samo napredovati. Do ovog je došlo jer se organizira humanitarna akcija za Zakladu Nora Šitum i odlučili su da se zadnji dan napravi priredba gdje bi se borili ljudi koji sudjeluju u akciji.Ipak se radi o bivšim borcima i sucima tako da problema neće biti.

Organizator cijele priče, Marko Kos pitao me koga mu mogu dati za protivnika, razmišljao sam tko će to biti jer je on velik čovjek, preko 100 kilograma pa mu ne mogu dati niže kategorije, a s teškašima ne bi dobro prošao. Naravno, to mora biti netko tko će privući pažnju pa sam mu rekao da ću ja odraditi meč. Maksimalno je spreman, trči 100 kilometara što je meni ekvivalent kad odem po kruh u dućan. Tu je i plivanje i bicikliranje, a ima i borilačkog iskustva, sparirao je i trenira tako da bi mene mogla očekivati duga noć (smijeh). Meč je 15. srpnja tako da imam vremena za pripremu, moram skinuti kilograme za gornju granicu koja je 121 tako da znaš da imam više od toga (smijeh)".

image

Dražen Forgač

TOMISLAV KRISTO Cropix

Postoje li neki planovi za 2025. godinu?

"Još uvijek nemamo striktne datume, ali dižemo ljestvicu sve više tako da očekujemo napredak na svim poljima, više dobrih priredbi, fanova, dobrih novinara kao ti (smijeh)...".

Hoće li FNC doći u manje hrvatske gradove?

"Ljudi nas opsjedaju s takvim pitanjima, a sve ovisi o lokalnoj samoupravi i njihovoj zainteresiranosti".

Jedna od najpoželjnijih destinacija, ako se gleda "vox populi", jest Banja Luka...

"Definitivno želja broj jedan i logično je da dođemo tamo. Odlično je pozicionirana, svima je u regiji na pola puta i nadamo se da ćemo se dogovoriti".

U koje još gradove FNC planira doći?

"Voljeli bismo održati još neku priredbu u Sloveniji, Maribor ili Kopar, moramo prije ili kasnije u Njemačku, prednjači München, ali trebamo ići korak po korak".

Hoće li biti manjih priredbi u Zagrebu?

"Arena je najmodernija i sigurno ćemo tamo raditi sve velike priredbe, možda eventualno neki manji ‘event‘ u Ciboni".

Za kraj je poručio:

"Poručujem svima da što prije kupe karte jer nas očekuje vrhunska priredba u Stožicama!".

Linker
20. travanj 2024 14:39