Regija

Fenomenalan dan za Hrvatsku na SP u kickboxingu: Osigurano čak osam medalja!

Matej Ovčarik s izbornicima Derdićem i Šimundićem te s trenerom Tomislavom Bilandžićem
 Davorin Olivari
Hrvatski reprezentativci drugog su dana Prvenstva u ringu ostvarili čak 12 pobjeda iz 15 mečeva

Osam! To je brojka koja je jučer bila zaštitni broj hrvatske reprezentacije. Toliko je, naime, naša kickboxing vrsta osigurala brončanih medalja na Svjetskom prvenstvu u Jesolu. Sedam u tatami disciplinama, jedna u ringu.

"Ne sjećam se da je Hrvatska ikad uzela toliko medalja u jednom danu kad su tatami discipline u pitanju", rastegao je veliki osmijeh izbornik tatami disciplina Željko Derdić.

Velika je to bila priča hrvatskog kickboxinga, ali svaka priča ima svog glavnog junaka, u našem slučaju junakinju. Glavna glumica u Italiji jučer je bila riječka heroina Ela Znaor, koja je osigurala dvije bronce u dvije različite discipline, light contactu i point fightingu.

Ostali osvajači medalja su; Elizabeta Crnković, Luka Žuljević, Matej Ovčarik, Zvonimir Čikotić, Antonija Zec i Jure Drlje.

image
Antonija Zec
Davorin Olivari

Da, ima dana u životu sportaša koji zauvijek ostaju kao zaustavljena slika. Onaj jučerašnji u Jesolu hrvatske borkinje i borci sigurno će dugo pamtiti. Na Svjetskom prvenstvu u kickboxongu našima je išlo sjajno, pokazali su zašto je Hrvatska u vrhu ovog sporta koji čeka svoju premijeru na Olimpijskim igrama. Na tatamiju i ringu hrvatska ekspedicija je dominirala. O sedam medalja s tatamija smo u uvodu, a sad ćemo o ringu, gdje je također bilo fenomenalno.

Kako li je samo Andrej Kedveš nadvisio srpskog borca, kakvo li je to samo majstorsko izdanje bilo. No dobro, Andrej je sam svjetski vrh. Na istom tragu bio je i Roko Doždor, također jedan od najboljih svjetskih kickboksača, viceprvak svijeta s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Sarajevu. Dečko iz splitskog Pit Bulla za početak se poigrao s svojim suparnikom i najavio borbu za zlato.

image
Andrej Kedveš
Davorin Olivari

Njegov klupski kolega Muhamet Deskaj, velemajstor ringa također je demonstrirao vrhunsko znanje, profesorski je odradio borbu, zaradio pljesak s tribina. O mladom osječkom asu Borni Bilandžiću već smo pisali, mlada zvijezda u usponu i jučer je protiv jakog turskog boksača stigla do nove pobjede. Anto Širić, Marco Opšivač, Antonio Krajinović, Borna Manojlović i Marin Jelačić nadvisili su svoje suparnike, plesali su ringom, ali i udarali da je boljelo i one na tribinama.

Nažalost, neki od sjajnih hrvatskih kickboksača izgubili su. To su Filip Matić i Vito Košar, ali izvrsno se borili protiv prvih nositelja i najvećih svjetskih majstora.

Sjajno su se borile i prošle dalje Karmela Makelja i Anamarija Čvrk, a Antonija Zec osigurala je pak još jednu broncu za Hrvatsku.

image
Anamarija Čvrk
Davorin Olivari

U ringu je dakle, bilo sjajno, i tu očekujemo puno medalja idućih dana, ali vratimo se društvu s tatamija. Prvu medalju za Hrvatsku na SP-u iznenađujuće je osvojio jedan momak iz drugog plana, senzacionalni Matej Ovčarik u kicklightu do 94 kilograma, borac iz osječkog Svetog Duha, student elektroenergetike. Stvarno je bio pun energije, dečko s malo iskustva pobijedio je borca koji se u profesionalnoj organizaciji Glory borio u ringu!

"Nemam puno iskustva, ali zaista sam odradio sjajnu borbu. Presretan sam, ovo je za mene ogromno ostvarenje, osigurao sam broncu, ali idemo sad po borbu za finale", nije skidao osmijeh s lica Matej.

Drugu medalju, osiguranu broncu i polufinale osvojilo je poznato ime, Zvonimir Čikotić, iz kluba Dalmacije, iz velike kickboxing obitelji. Trener mu je tata Josip, legenda ovog sporta čija su sva tri sina, Zvonimir, Hrvoje i Tomislav bili svjetski prvaci! Pa gdje ima takva obitelj kakvi su Čikotići? Jučerašnji hrvatski osvajač bronce Zvonimir bio je seniorski svjetski prvak još 2013. godine u Turskoj, eto nakon osam godina opet je uzeo medalju u kicklightu u kategoriji iznad 94 kilograma.

Idemo i po to zlato!

Ali ima jedna zanimljiva priča kad se radi o ovoj dvojici osvajača medalja na tatamiju, Ovčariku i Čikotiću, zato smo je i izdvojili. Naime, oni uopće nisu bili predviđeni da putuju na ovo prvenstvo, ali izbornik Željko Derdić ima posebnu žicu kad se radi o njegovom poslu. Legendarni glavni čovjek Jastreba inzistirao je da obojica budu u sastavu nacionalne vrste i kako li je samo pogodio. Obojica uzeli medalje!

"Uzeo sam broncu, ali nije to sve što želim. Hoću medalju jačeg sjaja, idem na zlato! Zahvaljujem se izborniku Derdiću, kombinacija njega i mog oca je bila najvažnija karika prema osvajanju medalje", kazao je Zvonimir, profesor kineziologije, koji radi kao trener, između ostalog bio je i kondicijski trener nekim nogometašima Hajduka.

image
Zvonimir Čikotić s izbornikom Željkom Derdićem i trenerom Jozom Čikotićem
Davorin Olivari

Linker
18. travanj 2024 04:38