Regija

Filip Hrgović pobijedio nakon dvanaest iscrpnih rundi! Postao je obavezni IBF-ov izazivač

Filip Hrgović

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Čestitke Filipu!

Naš teškaš Filip Hrgović večeras se nalazio u meču karijere. Nakon što je u dvanaestom mjesecu prošle godine pobijedio Emira Ahmatovića, ovog puta imao je najteži izazov u dosadašnjoj karijeri. Filip je u meč ušao neporažen, a imao ukupno 14 pobjeda u karijeri. 12 je ostvario nokautom, a protiv Zhanga je tražio poziciju obaveznog izazivača za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. Hrgović je inače naš brončani olimpijac, 2016. godine nastupao je u teškoj kategoriji u Riu de Janeiru.

Zhilei Zhang, Hrgovićev je kolega olimpijac. 2008. je Zhang osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a kao profesionalac je neporažen kao i Hrgović. U svojoj profesionalnoj karijeri ostvario je omjer od 24 pobjede i bez poraza osim ovog večerašnjeg, a čak 19 pobjeda je od toga došlo nokautom. Zhang je profesionalac od 2014. godine, a posljednji nastup je odradio u petom mjesecu kada je u prvoj rundi nokautirao Scotta Alexandera. Inače, 2012. godine se Zhang borio protiv Joshue na Olimpijskim igrama u Londonu dok je još bio amater, a pobijedio je Joshua na bodove.

Meč između Hrgovića i Zhanga bio je vrlo tijesan. Hrgović je bio u nokdaunu već u prvoj rundi, no uspio se vratiti i zadati neke udarce Kinezu. Radio je cijeli meč Hrgović direktima i u glavu i u tijelo, a Zhang je uglavnom tražio blisku borbu i eksplozivne kombinacije.

Uspijevao je Zhang dobro pogađati, no kako su runde odmicale bio je sve umorniji i volumenski je manje bacao. Iskoristio je to Hrgović koji je ubacio ‘u petu‘ u zadnjim rundama, što mu je na kraju donijelo i pobjedu.

Negodovala je publika jer su smatrali da je Kinez bio bolji, no treba reći da je bilo vrlo tijesno. Obojica su imali trenutke u meču kada su imali jako loš govor tijela, ali kada su i zasjali.

Ispod možete vidjeti kako se meč odvijao po rundama:

Hrgović vs. Zhang - Tijek borbe po rundama

Runda 1: Oba borca ispituju snage i distancu u početnoj rundi. Hrgović je radio prednjim direktom, dok je Zhang dosta fintirao. Agresor je bio Filip koji je bacao i dobre direkte u tijelo. Također, Hrga radi odlično zadnjim direktom koje je Zhang za sad uspio braniti. Zhang je rušio Hrgovića u prvoj rundi i sudac je brojao!

Runda 2: Drugu rundu Hrgović opet otvara direktima. U centru je ringa i za sad kontrolira borbu, a jake krošee Zhang uvelike osjeti. Zhilei nastoji dovesti Filipa na konopce i bacati jake udarce, no Hrgović uspijeva eskivirati. Hrgović pogađa odličan desni direkt koji usporava Zhanga, no Kinez se ne predaje.

Runda 3: Kut Hrgoviću savjetuje da preživi ovu rundu i da će se Zhang ispuhati, a početkom runde dolazi do sudara glavama gdje je deblji kraj izvukao Hrga jer dobrano krvari. Hrgović ponovno koristi prednji direkt, dok Zhang pokušava ‘zaprljati‘ borbu. Hrgovićev zadnji direkt je sve precizniji, no i Zhilei pogađa nekoliko direkata.

Runda 4: Hrgović nešto agresivnije otvara, dok Zhang sve niže drži ruke. Hrgović pogađa nekoliko širokih krošea, no Zhang vraća eksplozivnim kombinacijama. Zhang je u centru ringa, no Hrgovićevi udarci su sve teži. Zhang se žali i na udarce u potiljak.

Runda 5 Hrgović radi direkte u tijelo, Zhang traži klinč i diše širom otvorenih usta. Hrgović je to prepoznao i nastavio raditi u tijelo ne bi li ispuhao protivnika. Obojica su bili nešto rezerviraniji u ovoj rundi ali Hrgović ima odličan tajming i ponovno pogađa Zhanga kroz gard, no Zhang vraća. Hrgovića spašava zvono!

Runda 6: Nešto sporiji start oba boksača, Zhang opet dovodi Hrgu na konopce. Hrgović se vraća i radi direktima, no Zhang pogađa odličan aperkat i uzdrmao je Hrgovića! Hrgović preživljava, na autopilotu je. Govor tijela mu nije bio dobar, no polako se ipak vratio u borbu.

Runda 7: Zhang pogađa odličan desni kroše iz kontre, no ušli su u razmjenu u kojoj su obojica pogodili. Hrgović također djeluje umorno, no pronalazi snagu za dobre udarce u tijelo. Filip pogađa odličan desni kroše, izgleda da se Hrga oporavio od teških udaraca koje je primio.

Runda 8: Zhang pogađa odličan lijevi kroše, a zatim Hrgović uzvraća i vrši pritisak na Kineza. Primio je usitinu težak udarac kojim je Zhang nokautirao dosta protivnika, no Hrga je ostao neokrznut. Hrgović radi u tijelo, dok Zhang sve teže diše. Hrgović je sve konkretniji.

Runda 9: Obojica su umorni. Hrgović sve češće i čišće pogađa, dok je Zhang sve ispuhaniji. No unatoč tome drži se u meču, a vodi za sad i na sudačkim karticama. Hrgović prima desni kroše, ali baca više volumena pa i pogađa više. Krajem runde i Zhang pogađa eksplozivnu kombinaciju! Hrgu spašava zvono!

Runda 10: Hrgović je u centru ringa, početkom runde je on agresor. Direkti ponovno rade odličan posao, Zhang izgleda sve lošije! Prima puno Hrginih udaraca, dok Zhang traži klinč. Jaka runda za Hrgovića.

Runda 11: Hrgović nastavlja pritiskati Zhanga i pogađati dosta udaraca. Zhang pronalazi energiju za poneki jaki udarac no ne pogađa ništa. Počeo je pogađati sredinom runde i uzdrmao je Hrgu! Govor tijela nije dobar, no izgleda da se uspio oporaviti i ponešto pogoditi. Zhang pada, no nejasno je li od udarca ili se poskliznuo.

Runda 12: Odlučujuća runda! Hrgović kreće agresivno i pogađa jako puno udaraca. Zhang je uglavnom defanzivan dok Hrga pritišće uz konopce. Hrgović baca sve što ima, no obojica su vidno umorni. Hrgović je odlično pogađao i uzeo ovu zadnju rundu

Linker
16. travanj 2024 00:09