Regija

Gabrijel Veočić korak bliže svjetskoj medalji, Brođanin dominantno savladao predstavnika BiH

Gabrijel Veočić
 RANKO SUVAR/CROPIX
Još jedna čista pobjeda 20-godišnjeg hrvatskog boksača na Svjetskom prvenstvu

Prvi hrvatski boksač s dvije pobjede na Svjetskom prvenstvu u Beogradu je Gabrijel Veočić, predstavnik u srednjoj kategoriji (do 75 kilograma). Nakon što je u prvom kolu bio bolji od predstavnika Meksika, danas je Gabrijel bio uvjerljiv protiv svog vršnjaka iz Bosne i Hercegovine, Lea Cvitanovića. Jednostavno je od početka uspio postaviti stil borbe kojim je prikupljao bodove, iako je protiv sebe imao boksača koji pristupom i srčanošću zaslužuje apsolutni respekt.

Veočić je boksač koji voli distancu, a posebno je dobar protiv nižih i kraćih boksača, koji mu moraju agresivno prilaziti. Takve jako dobro kažnjava svojim raznovrsnim munjevitim udarcima, a njegov današnji protivnik bio je upravo taj tip boksača. Od samog početka meča Cvitanović je krenuo agresivno. Budući da se jako dobro poznaju, svjestan je da Veočića ne može nadboksati pa je svoju priliku morao tražiti putem nekog udarca kojim bi ga ugrozio. No, gotovo cijeli meč gledali smo isto. Veočića koji se jako dobro kreće, još bolje eskivira te iz kontre točno pogađa. Uporan je bio Cvitanović, imao je svojih pogodaka, no nisu to bili udarci koji bi postigli efekt po koji je on došao. S druge strane, primao je poveći broj udaraca kojima je Veočić pronalazio metu.

Nakon uvjerljivo osvojene prve dvije runde, Gabrijel se čak malo opustio te je u trećoj rundi ponešto promijenio svoj stil, odnosno krenuo je prihvaćati razmjene, vjerojatno sa željom da malo isproba i takav način boksa, koji bi mu mogao biti potreban u nastavku ovog turnira. Na žalost po njega, to je rezultiralo posjekotinom arkade te mu se ista dva puta tijekom posljednje runde morala sanirati. Ipak, nije to niti u jednom trenutku ugrozilo njegov nastup niti pobjedu, koja mu je na kraju pripala uvjerljivom jednoglasnom odlukom.

Veočić se ovom pobjedom plasirao među 16 najboljih na svijetu, u meč gdje ga čeka 21-godišnji Sam Hickey iz Škotske. Vremena za oporavak arkade bit će dovoljno, budući da se meč održava u ponedjeljak, kao dio poslijepodnevnog programa.

Škot je danas boksao meč prije njega i u jednom tijesnom ogledu savladao je Ramija Kiwana iz Bugarske. Neki dojam tog meča je da nije ponudio ništa na što Veočić ne bi trebao imati odgovor, no isto tako moramo biti svjesni da je u trećem kolu Svjetskog prvenstva apsolutno svaki protivnik opasan i netko koga se ne može savladati bez potpune ozbiljnosti i koncentracije.

Linker
16. travanj 2024 21:31