Regija

Gabrijel Veočić nije uspio: Brođanin je hrabro pao u meču za svjetsku medalju

Gabrijel Veočić

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
Mladi hrvatski boksač izgubio je svoj četvrtfinalni ogled na Svjetskom boksačkom prvenstvu u Srbiji

Nažalost, Hrvatska je ostala i bez zadnjeg preostalog predstavnika na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u boksu. 20-godišnji Gabrijel Veočić zapeo je na posljednjoj prepreci prije polufinala i minimalno brončane medalje. Bolji od našeg boksača u kategoriji do 75 kilograma bio je sjajni Kubanac Yoenlis Hernandez Martinez.

Ušao je Veočić u četvrtfinalni ogled kao autsajder i tražio je iznenađenje. Poznato je koliko su Kubanci moćni u amaterskom boksu i danas smo dobili samo dodatnu potvrdu. 20-godišnji Brođanin oduševio je u prva tri nastupa na SP-u, no Yoenlis Hernandez Martinez danas je bio ipak na nešto višoj razini.

Veočić je prvu rundu otvorio pomalo pasivno. Trebalo je Brođaninu neko vrijeme da se konsolidira i pronađe način za ravnopravno boksati s kubanskim predstavnikom. Martinez se fantastično kretao i bivao je izuzetno teškom metom za pogoditi, dok su njegovi pokušaji bili konkretni i točni. Kako je runda odmicala, Gabrijel je pokušao biti agresivniji, no Kubanac je jako dobro pogađao i iz kontre. Svih pet sudaca bodovali su rundu 10-9 u korist Hernandeza Martineza.

Druga runda donosi puno boljeg Veočića. Hrvatski boksač shvatio je da mora pustiti kočnicu i krenuti agresivnije. Gabrijel Veočić i njegov protivnik djelovali su poprilično ravnopravno tokom cijele runde. Brođanin je par puta lijepo pogađao direktima, a prošlo mu je i nekoliko kombinacija. Kubanac je i dalje prezentirao sjajan rad nogu, odlične eskivaže i brze ruke. Unatoč dobroj izvedbi Veočića tokom druge runde, samo jedan sudac bodovao je rundu njemu u korist (10-9), dok su preostala četiri ponovno vidjeli Kubanca kao boljeg.

Jedinom preostalom hrvatskom predstavniku nokaut je preostao kao jedina šansa za pobjedu. Ipak, borci su tokom treće runde ipak nešto manje aktivni nego u prošloj rundi. Yoenlis Martinez bio je vjerojatno svjestan da je u vodstvu i rutinski je privodio meč kraju. Kubanac velik dio vremena u ringu provodi sa spuštenim rukama, a stvarno je užitak gledati kako se tečno kreće i prezentira odličnu tehniku. Na koncu je Yoenlis dobio i treću rundu na svih pet sudačkih kartica.

Dakle, četiri suca bodovala su ovaj meč 30-27 u korist Kubanca, dok je sudac iz Kanade jednu rundu dodijelio našem Veočiću (29-28 za Martineza). Dakle, Kubanac je jednoglasnom odlukom prošao dalje, a neće biti iznenađenje ukoliko ode do samog kraja.

20-godišnji Gabrijel Veočić nema za čime žaliti. Pružio je najbolji nastup na ovom SP-u od svih deset naših predstavnika te je ispao od uistinu sjajnog protivnika. Najbolji dani za mladog Brođanina tek slijede i nestrpljivo čekamo njegove nove nastupe. Što se naše reprezentacije tiče, nastupi u Beogradu završili su sve naše predstavnike, a na medalju ćemo čekati još neko vrijeme. Marijo Šivolija posljednji je osvajač svjetske boksačke medalje za Hrvatsku, a to se dogodilo sada već davne 2005. godine.

Linker
09. travanj 2024 07:42