Regija

Hrgovićev trener Hasan: ‘Filip i dalje želi na Olimpijske Igre, nadamo se promjeni odluke‘

Filip Hrgović i trener Yousef Hasan
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Ne bude li novog preokreta, Hrgović je bez Igara ostao da ih nije dobio priliku putem ringa izboriti

Međunarodni Olimpijski Odbor prije otprilike tjedan dana donio je odluku kojom se otkazuje boksački svjetski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju, koje započinju 23. srpnja ove godine. To bi značilo kako će u olimpijskom ringu nastupiti oni koji su svoje mjesto izborili preko kontinentalnih turnira te najbolje plasirani preostali boksači s rang ljestvice sastavljene od rezultata s velikih natjecanja u posljednje četiri godine.

U hrvatskoj sportskoj javnosti to je odmah zazvonilo kao situacija u kojoj Filip Hrgović gubi svaku nadu da bi mogao vidjeti svoje druge Olimpijske igre. Naime, posljednje dogovoreni plan bio je takav da Marko Milun odlazi na europski turnir, što se u ožujku prošle godine i dogodilo, ali turnir je prekinut prije nego je Milun stigao nastupiti u meču protiv Fraziera Clarkea iz Engleske. Ukoliko se Marko ne kvalificira, prema dogovoru bi na svjetski turnir išao Hrgović. Trenutna situacija je takva da će se turnir nastaviti s jednakim ždrijebom u lipnju ove godine. Budući da ostaje malo vremena do Igara nakon što isti završi, donesena je gore navedena odluka uz objašnjenje kako se svjetski turnir jednostavno nema kad organizirati.

Mišljenje o svemu bilo je zanimljivo čuti od strane ljudi koji stoje iza Filipa, tako da smo kontaktirali njegovog trenera Yusufa Hasana koji nam je mogao dati najbolju informaciju o tome, kao i to je li Filip nakon svih odgađanja i dalje imao ambiciju nastupiti u Tokiju.

"Filip je i dalje imao plan ići na svjetske kvalifikacije za OI. Nažalost, Olimpijski odbor odlučio je kako će biti samo jedna stanica putem koje se boksači mogu plasirati. Imam informaciju kako je AIBA već poslala žalbu putem koje traže vraćanje svjetskog kvalifikacijskog turnira. Nadam se da će uspjeti u tome, iako mi se čini da su šanse zapravo male. Želimo nastupiti na Olimpijskim igrama i osvojiti zlato, to bi bio veliki uspjeh Filipa i mene. Ali, pustimo sudbini neka odluči", kratko je trenutno situaciju objasnio Hasan za Fight Site.

Ako bi se svjetski turnir i vratio, Hrgović bi svejedno bio u nezavidnoj situaciji. U trenucima dok gradi profesionalnu karijeru, morao bi čekao lipanj i ishod Milunovog nastupa, da bi se pripremio te promijenio svoj cijeli raspored s ciljem odlaska na turnir, a onda i na OI, ako bi ih izborio. No, kao što je Hasan sam rekao, MOO je odbacio suradnju s AIBA-om te je boks prepušten novoosnovanom tijelu, tako da je za vjerovati kako im prijedlog vodeće svjetske amaterske boksačke organizacije baš i neće puno značiti. To je velika šteta, jer time će bez svoje prilike ostati veći broj naših predstavnika, uključujući europskog brončanog medaljaša Tonija Filipija.

Linker
16. travanj 2024 21:32