Regija

Hrvatska delegacija žalila se na poraz Luke Plantića, žalba je odbijena

Luka Plantić
 RONALD GORSIC/CROPIX
Tijesni poraz Luke Plantića na Svjetskom prvenstvu ostavio je nekoliko repova iza sebe

Bjelorus Aliaksei Alfiorau savladao je hrvatskog poluteškaša Luku Plantića u jednom vrlo neizvjesnom meču drugog kola Svjetskog prvenstva, koje se održava u Beogradu. Prvu rundu hrvatski je boksač dobio po mišljenju tek jednog suca, onog iz Kanade, kojem se nakon druge pridružio još jedan. Treću rundu dobio je Plantić po mišljenju svih sudaca osim onog engleskog, što mu na kraju nije bilo dovoljno za pobjedu.

Neki subjektivni dojam bio je kako Luka kroz meč bio bolji boksač, budući da je konstantno radio i napadao, ali da se pojavio već poznat problem sudaca koji ne preferiraju Lukin tehnički baš i previše lijep stil boksa. Njegovi udarci neupitno su bili jači od onih Bjelorusa, kojem ne možemo osporiti da je također pogađao.

Ono zbog čega je naša delegacija pokrenula žalbu bile su neke druge stvari viđene u meču. U posljednjoj rundi Bjelorus se čak tri puta okrenuo leđima i izbjegavao borbu, na što nije dobio opomenu, a dojam je i da mu se dva puta moglo brojati, što bi vjerojatno kojeg suca navelo na 10:8 bodovanje. Ipak, žalba je išla na račun druge runde, gdje je sudac u ringu ostalo nijem na također neka izbjegavanja borbe okretanjem leđa te na više pokušaja hvatanja i time opstruiranja borbe. Kako nije bilo opomene, tako to nije djelovalo niti na bodovne suce, tj. ona najvažnija dva, iz Maroka i Švedske, koji su drugu rundu, na kraju odlučujuću, bodovali u korist Alfioraua.

Do podosta kasno u noć čekala se odluka AIBA-e, a kad je došla nas nije iznenadila. Žalba je odbijena, što je zapravo gotovo i pravilo kod takvih situacija. Uistinu rijetko kada žalba promijeni ishod meča. Posljednja takva situacija koje se sjećamo dogodila se prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Ekaterinburgu, gdje je Frazeru Clarkeu oduzeta pobjeda nad ruskim boksačem Maksimom Babaninom.

Ne možemo reći da je Luka Plantić pokraden. Imao je Bjelorus svojih trenutaka te je također pružio odličan boks. No, dojam je da je sudac u ringu mogao bolje reagirati, a to bi vjerojatno onda djelovalo i na bodove suce, posebno one koji su tehničku izvedbu bjeloruskog boksača odlučili staviti ispred razarajućeg stila Luke Plantića. Stila za kojeg je poznato da bodovni suci amaterskog boksa u velikom broju ne preferiraju.

Linker
19. travanj 2024 09:59