Regija

Ivica Trušček: ‘Jedini ispravan put van iz ovog sporta za mene je biti osramoćen i pretučen‘

Ivica Trušček

 Ronald Goršić/CROPIX
Popularni hrvatski borac u borilište se vraća nakon gotovo godinu i pol dana pauze

Sigurno vam nevjerojatno zvuči podatak da Ivicu Truščeka nismo u borilištu vidjeli gotovo godinu i pol dana. Ali, to je upravo tako, 38-godišnji borac iz Križevaca posljednji put je nastupio posljednjeg dana srpnja prošle godine, kad je na FNC 3 priredbi savladao Vasu Bakočevića, osvojivši za tu prigodu uvedeni Balkan BMF pojas. Ivici je ta borba puno značila, emocije su eksplodirale dvoranom te čak i završetak jedne gotovo filmske karijere mogao je u tom trenutku biti dobar potez.

Mnogi su to i pomislili kad se Ivica duže vremena nije vraćao. Posebno jer je to čovjek koji je u 14 godina unutar sporta službeno odradio 74 profesionalne borbe. Pet do sedam borbi godišnje bila je neka njegova kvota, uz krilaticu bilo kada i bilo gdje, sve dok dobiva priliku raditi ono što voli. A to će ponovno imati u subotu 4. prosinca, kad će nastupiti na FNC 4 priredbi.

Ivica je uskočio na priredbu umjesto ozlijeđenog Marka Ostaneka, prvobitno u borbu protiv Nikole Joksovića. Joksović se u međuvremenu ozlijedio pa se na programu umjesto njega našao Kuitty Begaj i to je borac protiv koga će Ivica prvi put nakon prošle borbe osjetiti borilište. Tim putem smo s njim porazgovarali te po ustaljenom običaju dobili nekoliko brutalno iskrenih odgovora.

Dakle, gdje si posljednjih godinu i pol dana te kako je došlo do najduže pauze u tvojoj karijeri?

"Kao prvo, ja bih se borio uvijek, ali jednostavno zbog COVID situacije gotovo uopće nije bilo ponuda, a i tih par sam morao odbiti zbog raznih privatnih i poslovnih obaveza. Puno toga mi se u posljednje vrijeme promijenilo u životu, nešto na bolje, a nešto i na gore, pa kako god glupo ili barem čudno zvučalo, spas od samog sebe mogu naći jedino na treningu i zatvoren u kavez s profesionalnim borcem kojem je jedini cilj da me odvoji od svijesti. Osim tih tehničkih i organizacijskih razloga, imao sam i puknuće tetive bicepsa te operaciju koja me onesposobila za borbe na pola godine. Iako ni sad nije sve kako je bilo, mislim da je dovoljno dobro za pokušati prebiti nekoga."

Neki su već pomislili da si se umirovio kao Balkan BMF. Ne bi li to čak bio i neki moćan scenarij?

"Razmišljao sam o tome, ali da sam ja pametan i mudar čovjek, onda ne bismo niti vodili ovaj razgovor. Jedini ispravan put van iz ovog sporta za mene je biti osramoćen i pretučen, a to se još nije dogodilo. Tj možda i je, ali se ja ne sjećam. Ne bih mogao sad odustati i živjeti s idejom da sam mogao još uživati u onom što najviše volim raditi i barem na tih par minuta biti u centru pozornosti cijele dvorane, gledatelja pred ekranima i medija koji prate ovaj sport. Znam da zvuči egoistično, ali svatko od nas barem malo voli biti važan, ne samo svojoj obitelji i prijateljima nego i svima koje zanima to što jedino dobro znaš raditi."

Što te povuklo da prihvatiš ovu borbu?

"Moj trener, šef i dugogodišnji prijatelj Forgač me pitao bih li zamijenio Ostaneka protiv neporaženog borca. Pošto nisam dugo bio u kavezu, pristao sam bez da sam puno razmišljao o tome jer sam željan borbe i nakupilo mi se puno negativne energije koju moram negdje nekako i na zakonit način izbaciti, tako da nije bilo puno planiranja i kalkuliranja, kao uostalom i u svemu što sam ikad u životu napravio."

Promjena protivnika, borac kojeg zapravo najbolje ne poznaješ... No, u takvim uvjetima ti si na domaćem terenu, zar ne?

"Žao mi je što se Nikola povrijedio, pisali smo si poruke i čini se kao pošten momak i sportaš, ali mi je drago da se ne borim protiv njega jer bi mi šanse za pobjedu bile znatno manje.

Jedino što mrzim više od boriti se protiv lijevaka je boriti se protiv visokog lijevaka, a ovaj Bježi Kutija je za glavu veći od mene. Od takvih sam većinu borbi izgubio, ali nije da je to jedini presudni faktor. U skoro 15 godina profesionalnog borenja sam i ja pokupio par fora, čak i za takve. Ako moj protivnik napravi neku grešku koju znam naplatiti, skupo će ga koštati."

Čeka te nastup u Osijeku, tu se još nisi borio, zar ne?

"Tijekom godina mi je većina informacija izbijena iz pamćenja tako da se ne sjećam jesam li se borio u Osijeku ili ne, a previše sam lijen da bih to sad potražio na internetu. Svakako je prednost biti domaći borac, jer je motiv definitivno veći pred svojom publikom. Sretan sam što je Slavonija zainteresirana za FNC spektakl i jedva čekam ući u dvoranu i osjetiti tamo energiju naših ljudi."

Postoje li uopće neki planovi za budućnost ili ideš odraditi ovo pa kako bude?

"Moje srednje ime je improvizacija, tako da dugoročnih planova nema, ali svakako ću se nastaviti boriti dok god to bude moguće. KSW mi je obećao još jednu borbu kod njih nakon što sam im uskočio na dan borbe i nadam se njihovom pozivu, pogotovo uz eventualnu pobjedu u subotu. Osim toga gledat ćete me u FNC-u koliko god to organizacija bude htjela, a publike imala interes za mene.

Zahvalio bih Draženu što me pozvao da opet budem dio spektakla koji volim više od ičeg, Osječanima i Slavoncima koji će doći u dvoranu, gledateljima preko FNC.tv platforme za samo 29 kuna, mojim prijateljima koji samo zbog mene voze par stotina kilometara, svim mojim ATT kolegama i prijateljima bez kojih ne bih mogao trenirati, Siniši i Saši iz Grafing tiskare koja mi je pomogla da se što bolje pripremim za borbu te medijima koji prate ovaj težak i ponekad brutalan sport i tako nam daju javnog prostora da pokažemo što znamo i za što se svakodnevno žrtvujemo na treninzima, u prehrani, kao i smanjenom obiteljskom te nepostojećem društvenom životu."

Linker
18. travanj 2024 14:38