Regija

Komentar: Rakić je trebao prozvati Prochazku istog trenutka kad je Reyes završio na podu

Aleksandar Rakić i Jiri Prochazka
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia | Pavel Mazáč/CNC/Profimedia
Impresivan nastup češkog nokautera zakomplicirao je situaciju na vrhu poluteške kategorije

Dobro je poznato što fanovi vole vidjeti u borbama unutar najveće svjetske MMA promocije. To su akcija, atrakcija i ubojite završnice borbi, situacije gdje jedan borac slavi dok je onaj drugi na podu, najčešće pognute glave ili čak i bez svijesti. Što brutalnije i sirovije, to je često fanovima draže, posebno onima u SAD-u, glavnom tržištu UFC-a. A upravo to je u svoje dvije dosadašnje borbe u promociji pružio Jiri Prochazka. Češki poluteškaš dugo je čekao dolazak u UFC, što se sad zapravo čini kao savršena odluka. Izgradio je ime, skupio je iskustvo, a nije se mora probijati kroz redove UFC boraca istih ambicija. I nakon samo dva nastupa u Octagonu ga većina već u idućoj borbi vidi u napadu na titulu.

Nije teško zaključiti kako je Prochazka napravio puno veći i izraženiji efekt nego drugi borac koji je uvjeren kako je napravio dovoljno da bi se u svom idućem nastupu borio za naslov prvaka. Tu se, naravno, misli na Aleksandra Rakića, koji je čvrsto zauzeo drugu poziciju ljestvice izazivača, nakon pobjeda koje je upisao protiv Anthonyja Smitha i Thiaga Santosa. Mjesto odmah iza Glovera Teixeire, koji je svoju borbu za titulu ugovorio. Kako su gore navedeni borci bili dva od posljednja tri protivnika Jona Jonesa, očekivao je "Rocket" kako je to mjesto sigurno, ali nakon trenutno posljednje borbe održane u UFC-ovom APEX-u, poprilično su se zaljuljale noge koje su ga na toj poziciji držale.

Naime, Prochazka nije oduševio samo svojim nastupom nego i karizmom. Na konferenciji za medije imao je nekoliko odgovora koji su se lako pamtili te isto tako nekih koji su nasmijali ili zabavili sve prisutne, ali i one koji su to odlučili pogledati putem svojih računala ili telefona. Čeha je već prvo Paul Felder prozvao idućim izazivačem, a to se nastavilo i sve do kraja medijskih aktivnosti koje su nakon borbe odrađene. Aleksandra Rakića, borca koji je do sada najbolje kotirao, nitko nije niti spomenuo. I zbog toga je on to morao napraviti sam, morao je osjetiti pravi trenutak za to, a to je bilo istog trenutka kad je Dominick Reyes završio na podu. Već prije proglašenja Rakić je morao imati barem status na Twitteru upućen direktno Jiriju Prochazki, status kojim bi krenuo u obranu svoje pozicije. A evo i zašto.

Rakić mora biti svjestan da mu je pozicija ugrožena


Ako je Aleksandar uistinu toliko uvjeren da ima sigurnu poziciju, on se vara. Možda već sutra ili prekosutra, kad se nove ljestvice pojave, Prochazka bude na njegovom mjestu. U najgorem slučaju bit će treći, jednu poziciju iza, a to UFC-u u tom slučaju ne znači previše. Da moraju u ovom trenutku birati između njih dvojice, što mislite koga bi pustili u veliku borbu, za kojeg bi vjerovali kako im može donijeti interes koji bi na kraju rezultirao većom prodajom prijenosa? Posebno jer Jan Blachowicz, koliko god bio drag i simpatičan čovjek te uistinu sjajan borac, nije netko tko zanima one fanove na koje UFC svojim promotivnim akcijama cilja. Isto vrijedi i za Glovera Teixeiru, čovjeka sličnih ljudskih i borilačkih karakteristika. Onih par stotina tisuća pasioniranih fanova gledat će borbu neovisno o tome tko je prvak, a tko izazivač. UFC gađa one koji PPV kupuju možda par puta godišnje i kojima su te promotivne aktivnosti namijenjene. Da je netko takav, čak i bez gledanja priredbe, jučer otvorio bilo koji globalni borilački portal, saznao bi tko je Jiri Prochazka. Tako nešto nakon posljednjih Rakićevih borbi nije bilo slučaj. Nije čak niti nakon spektakularne pobjede protiv Jimija Manuwe, svakako "highlighta" njegovo dosadašnje karijere. I tada je glavna priča te priredbe ipak bio domaći poraz Alexandera Gustafssona od Anthonyja Smitha.

Kako će se Blachowicz i Teixeira boriti tek u rujnu, nekako je realno zaključiti da bi se svi ostali do tada trebali boriti još jednom pa tako i dvojac europskih boraca koji su tema ovog teksta. Zbog toga je Rakić odmah trebao prozvati Prochazku, istog trenutka zatražiti njihovu međusobnu borbu koja bi dala prvog izazivača. Da je to napravio odmah po završetku borbe, njegov "tvit" bi vjerojatno bio prikazan u prijenosu, možda čak i naveden Prochazki tijekom intervjua ili na konferenciji za medije, gdje su mu neki spomeni njegovog imena stavljeni u prvi plan. Umjesto toga, Rakić je par sati nakon borbe objavio status na Twitteru u kojem je doslovno "kukao" kako je zapostavljen, usporedivši sebe s Kamaruom Usmanom u svibnju 2018. godine. Uz razliku da je Usman u tom trenutku bio na UFC omjeru 9-0. Rakić je, neovisno o tome smatrate li da je protiv Volkana Oezdemira zakinut ili ne, trenutno na 6-1. I tako nažalost stoji u službenoj statistici. Naravno, nije za odbaciti niti činjenicu da Prochazka nije dozvolio priliku da ga protiv istog tog Oezdemira eventualno pokradu. On je Švicarca, kao i većinu svojih protivnika prije toga, hladno nokautirao.

Što ako zatreba zamjena?


Nikako ne smijemo zanemariti niti opciju eventualne ozljede nekoga od sudionika borbe za titulu, no posebno ako to bude Teixeira. Ozljede se nažalost događaju puno češće nego što bi to itko htio te UFC mora imati spremnu zamjenu. Da Prochazka i Rakić odaberu čekanje te da dođe do ozljede Brazilca, što mislite koga bi UFC odabrao? Danas je taj odgovor svakako Jiri, a vjerojatno bi ostao takav i za par mjeseci, ako bi i dalje bila ova ista dvojba.

Zamislite sada situaciju gdje se to uistinu dogodilo i gdje je Prochazka postao zamjenski izazivač? Što onda preostaje Rakiću, koliko dodatnog čekanja? Posebno ako znamo da bi Glover nakon povratka svoju priliku dobio. Rakić se ne smije zavaravati, on mora obavezno djelovati i to što prije. Zapravo, kao što je gore navedeno, već je trebao. On već ovog trenutka mora biti u glavi Jirija Prochazke i ne samo njega, svih ostalih boraca koji dijele njihove realne ambicije. I onda će se možda dogoditi ono što je u svom statusu spominjao da trenutno nije slučaj, možda će onda drugi borci krenuti spominjati njega. A zna se zašto to trenutno ne rade. Znaju koliko je "Rocket" neupitno opasan, ali i dalje većini nepoznat.

Već smo odavno zaključili kako se uspjeh u UFC-u ne gradi samo nastupima u Octagonu, koliko god neki borci voljeli da bude tako te koliko god pokušavali ostajati izvan preostalih igrica. Uspjeh se gradi putem intervjua, medijskih pojavljivanja te društvenih mreža, koje su postale nevjerojatno jak alat. Više nije potrebno tražiti koji će medij objaviti tvoju izjavu. Ako imaš nešto jako, nešto izravno i nešto aktualno, dovoljno je to staviti na Instagram ili Twitter. Mi mediji smo lovci na takve stvari i nema sumnje kako ćemo sve intrigantno odmah objaviti. Rakić to do trenutka objave ovog teksta nije napravio.

Što ako UFC odluči zaštititi Prochazku od Rakića?


Gledajući na stil borbe Aleksandra Rakića, da dogovori borbu protiv Prochazke, on bi nakon jedne dublje i detaljnije analize bio favorit. Koliko god Čeh bio atraktivan i ubojit, upravo "Rocket" ima ono što je potrebno za neutralizirati ga. Dugačak je, jako dobro drži distancu i kontrolira tempo te jednako tako dobro hrva. Ima sve potrebne alate za neutralizirati Jirijeva najjača oružja i ugasiti "hype" koji se oko ovog počeo stvarati. Ima sve potrebno za potvrditi svoje mjesto prvog izazivača, ako to putem ove borbe bude potrebno, a sve se više čini da će biti tako.

Postoji i opcija kojom će UFC pokušati zaštititi svoj novi uzbudljivi proizvod od stroja koji uvjerljivo pobjeđuje, ali nimalo atraktivno, što je uostalom sam Dana White nakon posljednje Rakićeve borbe istaknuo. Jedna opcija je već spomenuto čekanje, tijekom kojeg bi glasno i jasno odredili Čeha kao idućeg izazivača. Ali, moguće ga je zaštiti čak i ako odluče obojici ugovoriti iduću borbu.

Situacija u kategoriji nam dozvoljava svojevrsno igranje matchmakera pa već vidimo situacija u kojoj bi Prochazka recimo bio uparen protiv Anthonyja Smitha, koji ponovno jaše na pobjedničkom nizu, dok bi Rakića uparili s Magomedom Ankalaevim. Prochazka bi protiv Smitha bio favorit, posebno ako bi "Lionheart" hrabro prihvatio borbu na nogama. Rakić bi tu imao puno teži i riskantniji ispit. Ankalaev je izuzetno opasan borac, ubojit i atraktivan, ali za razliku od Prochazke nema onu potrebnu karizmu izvan Octagona. On je svjestan da unatoč sjajnim nastupima mora još raditi na putu prema vrhu i kao takav bi borbu protiv Rakića odmah prihvatio. Pitanje je bi li tako nešto prihvatio Rakić, no odbijanjem bilo kakve UFC-ove ideje bi se mogao dovesti u još goru situaciju. On je svojim pobjedama s jedne strane napravio sjajan posao, no načinom na koji je do njih došao se doveo u nezavidnu poziciju. A ne trudi se izvan Octagona napraviti nešto čime bi postao zanimljiviji.

Za pravi potez još uvijek nije kasno, iako bi bolje bilo da je odrađeno prvog trenutka kad je tako nešto postalo opcija. Aleksandar Rakić mora povući taj potez, mora prozvati Jirija Prochazku, mora pokazati UFC-u i cijeloj kategoriji kako je on tu, kako je svojim sjajnim nastupima izborio poziciju u kojoj se nalazi i kako je spreman isti braniti tamo gdje mu ide najbolje i gdje se najbolje osjeća, u Octagonu. Da, vjerojatno će mu biti mrsko što prije toga mora obaviti ponešto posla izvan Octagona, no to je današnja UFC realnost. I toga on, ako želi biti netko tko se bori za titulu, mora biti svjestan.

Linker
20. travanj 2024 10:31