Regija

Luka Plantić sjajan i protiv prvog nositelja: Izgubio nakon preglasavanja unatoč sudačkoj prednosti

Whittaker vs. Plantić
 screenshot (YouTube, Olympic)
Hrvatski olimpijac vrhunski je odradio i meč protiv prvog nositelja, Britanca Benjamina Whittakera

Više nego zadovoljan može se Luka Plantić vratiti u Hrvatsku, kratko odmoriti te krenuti u pripreme za turnir karijere, onaj olimpijski. Sjajnim nastupima u Parizu izborio je vizu za Tokio, a na kraju je jednako dobar dojam ostavio i u polufinalu turnira, u meču koji je bio više za prestiž, no mogao je donijeti i neke bodove za svjetsku ljestvicu.

U sudaru dva boksača koji bi se mogli susreti i na Igrama, Luka je boksao protiv Benjamina Whittakera, britanskog boksača koji je u kvalifikacijski turnir ušao kao prvi nositelj te je taj status uspio opravdati putem pobjeda vrijednih plasmana. Hrvatski boksač otvorio je u svom stilu, silovito, agresivno i bez ikakvog respekta te je meč kao i svaki njegov od starta bio pun akcije.

Dužem i višem Britancu takav tempo nije odgovarao pa je krenuo odgovarati čestim ulascima u klinč i hvatanjima, dok je bodove traži putem direkta, kroz koji je Luka često prolazio uz cilj da zada svoje ubojite udarce u tijelo. Četiri suca prvu su rundu bodovali u korist Plantića, dok je Tunižanin smatrao kako je puno pasivniji Whittaker napravio dovoljno da bi ista pripala njemu.

Sličan tempo nastavio je Luka prezentirati i u drugoj rundi, no Whittaker se sad opustio i boksao sve bolje. Ipak, nastavio je s povremenim hvatanjima te to u jednom trenutku rezultira javnom opomenom suca iz Ugande i velikom prednosti za Plantića. Kako se Whittaker opustio, tako je ovo bila izjednačenija runda, a Tunižaninu koji je ostao vjeran Britancu su se sad pridružili Tajlanđanin i Kanađanin, dok je Luka kod sudaca iz Kuvajta i Šri Lanke već osigurao prednost.

Nažalost, Lukin visok tempo još je jednom rezultirao slabijom predstavom u posljednjoj rundi. I dalje se trudio i pogađao, no kondicijski bolji Whittaker je to radio više i bolje pa mu je za posljednju rundu pripala naklonost svih pet sudaca.

Tako je Whittakeru pripala i pobjeda, unatoč tome što je na ukupnom zbroju imao naklonost tek već spomenutog suca iz Tunisa. Luka je kod dvojice imao 29:27, dok su dva suca presudili meč 28:28. Iako je Luka tako imao 2:1, prednost je morala biti većinska u korist jednog suca pa su onaj iz Kuvajt i Šri Lanke išli na preglasavanje, kojim su obojica dali pobjedu Whittakeru.

Luka uistinu nema za čime žaliti. Ne samo da se kvalificirao na Igre nego je pokazao da je itekako spreman tamo nešto napraviti.

Meč možete pogledati kao posljednji u prvom dijelu programa, na videu ispod teksta.

Linker
16. travanj 2024 16:31