Regija

Luku Plantića čeka strašan izazov na boksačkom spektaklu u Solinu: ‘Pravi je trenutak za iskorak‘

Luka Plantić

 Luis ROBAYO/AFP/Profimedia
25-godišnjeg hrvatskog olimpijca u trećem profesionalnom nastupu čeka puno iskusniji protivnik

Nešto više od pet mjeseci prošlo je od posljednjeg profesionalnog nastupa hrvatskog poluteškaša Luke Plantića (2-0-0). 25-godišnji hrvatski olimpijac iz Tokija u trećem mjesecu ove godine savladao je Gearda Ajetovića, a uskoro ga čeka novi profesionalni nastup.

Kako izvještava Hrvatski boksački savez, pred Lukom je uvjerljivo najveći ispit u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Naime, Plantić će početkom rujna (deveti mjesec), točnije 1.9. boksati protiv Južnoafrikanca Ryna Liebenberga (21-8-1).

Radi se o 53. borcu super-srednje kategorije prema Boxrecovoj rang ljestvici, a pregršt je iskustva iza njega. 2014. godine osvojio je WBC-ovu Silver titulu u poluteškoj kategoriji, a kroz karijeru borio se za niz zvučnih titula u boksu. Posljednji nastup odradio je sredinom prošle godine, ali Fedor Chudinov (25-3-1) savladao ga je jednoglasnom odlukom u borbi za WBA Gold titulu u super-srednjoj kategoriji.

Čak 15 svojih pobjeda, Liebenberg je upisao nokautom, a prekidom je gubio samo dvaput u profesionalnoj karijeri. Radi se o zbilja kvalitetnom protivniku, naročito za nekog tko će odrađivati svoj treći profesionalni nastup.

Iza Luke je ipak pregršt amaterskog iskustva, a dojam je kako njegovom stilu još bolje odgovara profesionalni boks. Plantić je beskompromisni fajter koji voli otvorene razmjene i njegovi mečevi uvijek su zanimljivi za gledati.

Plantić i Liebenberg boksat će u ringu na otvorenom, a grad domaćin bit će Solin. Da, dobro ste pročitali, ovaj boksački spektakl bit će upriličen 1. rujna u Hrvatskoj, u jedinstvenom ambijentu srednjovjekovne utvrde Gradine.

Zašto su se Luka i njegov tim odlučili za ovako teškog protivnika u ranoj fazi karijere, objasnio je trener BK Salone Tomislav Bašić:

“Liebenberg je jako ime u profesionalnom boksu i pobjeda nad njim Luku bi lansirala među 50 najboljih u profesionalnoj poluteškoj kategoriji i otvorila mu put da brzo dođe u poziciju izazivača za jednu od svjetskih titula. Luka se odlično osjeća, u najboljim je godinama, trenira u punoj snazi, a ne smije se podcijeniti njegovih već 400 mečeva u karijeri i borbe u Svjetskoj boksačkoj ligi. Procijenili smo da je pravi trenutak za iskorak u profesionalnom ringu, a ne da skuplja pobjede protiv slabije rangiranih protivnika koji mu ne donose značajniji pomak”, kaže Tomislav Bašić, trener BK Salone u kojoj Plantića za meč protiv Liebenberga priprema ukrajinski trener Jaroslav Fidmasterchyk.

Uz Luku Plantića, na ovom boksačkom spektaklu nastupit će njegov brat Damir Plantić, kao i član BK Torcide, Branimir Malenica. Priliku za odraditi nastupe dobit će i ukrajinski boksači koji od početka ruske agresije treniraju u BK Saloni. Radi se o Rostyslavu Bilostotskiju i Dmytru Ribalku.

U organizaciju boksačkog spektakla na otvorenom u Solinu uključen je i Hrvatski boksački savez.

Linker
19. svibanj 2024 21:10