Regija

Marko Milun nakon uspješnog testiranja forme pred Pariz: ‘Porazi su mi dobro došli, spreman sam!‘

Marko Milun
 Damir Krajac/CROPIX
Dva meča - dvije pobjede prekidom. Za Marka Miluna Prvenstvo Balkana nije moglo bolje proći

Upravo ono što mu je trebalo dobio je Marko Milun na Prvenstvu Balkana, održanom u Zagrebu proteklog vikenda. U oba meča u kojima je nastupio upisao je pobjedu prekidom i time je potvrdio formu pred meč karijere. Zapravo, trebala bi to biti dva meča, budući da ga dvije pobjede dijele od Olimpijskih igara, no jasno je kako će onaj prvi biti glavni, budući da ga u njemu čeka Frazer Clarke, vodeći britanski amater u teškoj kategoriji i osvajač nekoliko odličja s najznačajnijih natjecanja.

Posebno su Milunu pobjede dobro došle nakon dva ranija ovogodišnja poraza. U Bugarskoj je neoprezno ušao i naletio na udarac Mehmetcana Isika, a u Beogradu je, nakon vrlo tijesnog meča, poražen od Maxima Babanina. Zato je Zagreb došao u pravo vrijeme.

"Zadovoljan sam, ali cilj su kvalifikacije i ovo mi je bio pripremni turnir za ono na što sam fokusiran", kratko je Marko rekao, prije nego je potvrdio kako je ovo zapravo bio posljednji kompetitivni turnir prije puta u Pariz:

"Nažalost nema do Pariza ništa osim regionalne lige, ali to je neposredno prije puta i ne bih riskirao ozljedu. Ostat ću se pripremati u svom klubu."

A u Leonardu bi za ovu priliku mogla biti sjajna ekipa, tako da Milunu neće apsolutno ništa nedostajati.

"Treba mi u srijedu doći Petar Milas, a i Smakići će doći iz Beča. Tu su u klubu i dva Babića s kojima konstantno radim. Bez njih nema ništa. S Alenom sam sve prošao i sad prolazimo još jednom ono najvažnije. Jure Babić, koji je došao iz Gladijatora, mi je iz dana u dan sve bolji i već ga vidim kao nekoga tko će biti veliki problem svima, već i nagodinu na državnom prvenstvu. Budućnost je njegova, uz mene i Alena Babića ima jako dobar put te će brzo napredovati. Samo neka nastavi dolaziti na treninge i bit će odličan", ispričao je tko će sve biti uz njega, uz posebnu pohvalu svom mladom kolegi, inače ovogodišnjem polufinalistu državnog prvenstva. Tamo ga je ždrijeb spojio upravo s Milunom te su njih dvojica zapravo odradili jednu rundu sparinga, prije nego je mlađi prepustio mjesto u finalu našoj olimpijskoj uzdanici.

Okrenuli smo se nakon toga onome što Marka čeka u Parizu, gdje se 4. lipnja nastavlja kvalifikacijski turnir. Frazer Clarke ima sjajnu godinu, trenutno je prema podacima s Boxreca na 7-0, uz osvajanje turnira u Debrecenu i Beogradu.

"Gledao sam ga jako dobro, jer mi je idući protivnik. U Beogradu su mene protiv Babanina zakinuli, cijela tribina je zviždala na odluku. Nakon toga je on Babanina podijeljenom odlukom savladao u finalu. Pobijedio ga je 3:2, meč je mogao otići u bilo koju stranu. Ja sam nešto naučio iz tog poraza u Beogradu. Protiv Clarkea sam boksao 2018. na Prvenstvu Europske Unije. Prvu rundu sam ga doveo do brojanja i uzeo ju, nakon toga je on uzeo iduće dvije. Napravio mi je jedno brojanje, koje je bilo smiješno, ali što je tu je, brojanje je. Ja se veselim meču i znam da ga mogu pobijediti", otkrio je, kratko se osvrnuvši na ispit koji bi mu uslijedio nakon toga, kao posljednja stanica. Naime, Clarke i Milun preklapaju se s Aleksandrom Mraovićem iz Austrije i Erenom Uzunom iz Turske:

"Njih trenutno ne gledam, najvažniji mi je prvi meč. U Bugarskoj sam već bio mislima na drugom meču, zanemario sam protivnika i naučio lekciju."

Taj meč iz Bugarske bio je najbolja škola po pitanju toga kako nikoga ne smiješ podcijeniti.

"Ovo je teška kategorije i svatko tko ulazi u meč ima šanse. Ja sam ušao s dojmom da ću ga lako pobijediti. Odmah na početku sam napravio kontru i imao sam osjećaj da on nema šanse. Ma zapravo nije imao šanse, to je bio jedan udarac koji sam ja dozvolio. Izašao sam na kraju kao puno bolji iz tog meča, kao i iz meča protiv Babanina. Sad je tek sve sjelo na svoje mjesto", samopouzdano je potvrdio naš superteškaš.

Najvažnije pripreme karijere su pred Milunom, koji ima priliku postati treći hrvatski superteškaš s nastupom na najvećoj svjetskoj smotri sportaša. Do sada su to bili Marko Tomasović 2008. te Filip Hrgović 2016. godine.

Linker
17. travanj 2024 17:43