Regija

Miočić vs. Ngannou: Trojica MMA stručnjaka po jednom su pitanju složni u svojoj prognozi

Stipe Miočić i Francis Ngannou
 Screenshot (YouTube, UFC)
‘To je najsigurniji put do Stipine pobjede, ali to treba zakamuflirati...‘

Američka specijalizirano sportska TV postaja ESPN, pridodala je svoj prilog nadolazećoj borbi UFC 260 u Las Vegasu, u nedjelju rano ujutro po našem vremenu, između američkog Hrvata Stipe Miočića i kamerunskog Francuza Francisa Ngannoua. Američke TV kolege su priupitale neke tamošnje UFC stručnjake za svoje viđenje odnosno prognozu predstojeće borbe.

Samo treba ponoviti

Tako će Javier Mendez, trener s Američke kickboxing akademije prednost dati u početku Miočiću, ali pod jednim preduvjetom.

- Ukoliko Stipe Miočić provede isti plan borbe kao prošli put, a on je podrazumijevao hrvanje, onda Stipe pobjeđuje. Ako ne, bit će nokautiran. Jednostavno, ako na Ngannouvu snagu krenete hrvanjem, dobit će te ga. Ngannou je ogroman, ima silnu masu mišića koju mora pokrenuti da bi udario, zato je najsigurniji način njega pobijediti hrvanjem. Naravno, kako bi ga uopće naveli na hrvanje morate mu i dokazati udarcima u stojećem položaju da mu možete nauditi, dati mu malo za razmisliti. Samo što je vrlo važno kod ovakvih iskusnih boraca, Stipe nikako ne smije samo misliti na hrvanje, već to treba zakamuflirati i natjerati suparnika na hrvanje. Dakle, mora biti udaraca, mora! S druge strane, gledam ipak malo i godine, Stipe ima 38 i ma koliko dobro izgledao, njega godine ne zaobilaze kao niti ikoga. Svakoga uhvate, a uhvatile su tako i Daniela Cormiera. Francis Ngannou ima 34, u najboljim je godinama i ako će se snaći u hrvanju ili njegovom izbjegavanju, ovo će biti njegova borba.

Drugi priupitani stručnjak je bio Marc Montoya, MMA trener koji je odmah u početku naglasio jedno.

- Prvo, Stipe i ja smo jako dobri prijatelji. Pokušat ću ipak biti objektivan i reći da Stipe samo treba ponoviti isto ono što je radio u prvoj borbi. Zašto mijenjati nešto što dobro ide i dobro je završilo? Time ne velim da Nganou nije napredovao, ali on ima silinu mišića koje valja “nositi”, a oduljili se borba, to mu neće biti prednost. Zato mislim da Ngannou ima šanse samo ako završi borbu unutar prve dvije runde, sve dulje od toga povećava Stipine šanse.

Ngannou u trećoj rundi

Treći ispitani stručnjak bio je Jim West, još jedan MMA trener koji je pak blizak, što nije krio, Ngannouovom stožeru.

- Bliži sam tomu dati prednost Francisu. Mislim da ga je moj prijatelj, trener Eric Nicksick, bolje prilagodio u odnosu na prvi put. Prva je borba bila prilično naporna. Ovoga puta će se boriti u manjem kavezu i to malo ide u korist Stipi, jer sam siguran da želi iskoristiti još hrvanja. Mislim da će Francis moći neutralizirati veći dio onoga što Stipe želi, držeći ga na odstojanju. Vjerujem da će se Francis sasvim drukčije postaviti i da ima obranu za hrvanje. Čak ako do toga i dođe, mislim da se Francis može vratiti. Vjerujem da Ngannou pobjeđuje negdje u trećoj rundi. Stipe će morati tražiti puno više bliskije borbe, slično onome što je radio prošli put, ali mislim da će mu to sada biti puno teže. Francis bi mogao upotrijebiti neki od svojih napada, bacanje stražnje noge, desni aperkata, sve kako bi spriječio Stipine udarce. Sve u svemu, ne kažem da Stipe nije unaprijedio svoju borbu, stil, ali mislim da se razlika iz prve borbe smanjila u Francisovu korist.

Linker
16. travanj 2024 12:54